Hogyan ne legyen veszteségünk a hibrid háborúban?

Az, hogy az orosz hadsereg jelen van Kelet-Ukrajnában, már rég nem titok. Abban megoszlanak a vélemények, hogy már a kezdetektől fogva - a fegyvereken, ellátmányon és tanácsadókon kívül - reguláris egységek is harcolnak a kormány csapatai ellen, vagy csak a tavaly nyári ilovajszki ellentámadás óta vannak ott.

Az orosz hadsereg jelenlétéről rengeteg forrás szól. A Nyemcov-jelentés, az Atlantic Council anyaga. Visszaemlékezhetünk az “eltévedt desszantosok” esetére is. A pszkovi elesett deszantosok sírjai is mementói ennek a - furcsának nevezném, ha a “furcsa háború” elnevezés nem lenne már foglalt - háborúnak.

A napokban újra címlapokra került két eset kapcsán az orosz katonai jelenlét.

Az egyik két GRU Szpecnaz katona fogságba esése. Alekszandrov rajparancsnokot és Jerofejev kapitányt május 16-án sebesítették meg, és ejtették foglyul az ukrán kormánycsapatok Scsasztyje város mellett. Miután azok egysége rátámadt az ellenőrző pontjukra, és megölt egy Pugacsev nevű ukrán katonát.

Advertisement

A foglyok azonosították magukat a Katonai Felderítés Különleges Szolgálata 3. önálló gárda-brigádja (Toljatti) katonáiként. Luganszkban mentendő a mentenivalót, még másnap bemutattak két igazolványt, hogy a foglyok a Luganszki Népi Milícia tagjai, de az aláírásuk nem volt az okmányon, és hát kevésbé életszerű, hogy kimennek terepre az igazolványuk nélkül.

Advertisement

A luganszkiak láthatóan nem egyeztettek Moszkvával, mert a hadügy ott azt nyilatkozta, hogy ugyan korábban valóban Toljattiban szolgáltak a nevezett egységnél, de már decemberben leszereltek. A két sebesült katona a mai napig fenntartja, hogy hivatásos katonái az Oroszországi Föderációnak, pedig azóta tudják, hogy az egyik állami TV-ben egyikük felesége (Kijev szerint ugyanannak az egységnek tagja, személyzetis) elmondta, hogy férje leszerelt, aztán hónapokra elutazott valahova, ő nem tudja hova, de nem katona.

Advertisement

A botrány dagad, az EBESZ, a Vöröskereszt, orosz újságírók és végül majd egy hét után az orosz konzulátus tagjai is meglátogatták a két foglyot, akiket Kijevben kezelnek a katonai kórház VIP szekciójában.

Részletesen beszámoltak arról, mióta van az egységük Luganszkban, kik a parancsnokok, stb., stb. Lehetséges, hogy azért ilyen beszédesek, mert sebesülésük után a sajátjaik aknavetőtüzet zúdítottak a pozíciójukra, és a kormányerők katonáinak úgy kellett, tűz alatt a vállukon kihozni őket a csatamezőről. Több ukrán harcos meg is sebesült közben.

Advertisement

Kijev láthatóan most keményen játszik, eddig csendben kicserélték a foglyokat, most bíróság elé akarja vinni az ügyet, és ha nem ismeri a Kreml a sajátjainak a fiúkat, akkor bizony terroristákként akár életfogytiglant is kaphatnak.

Advertisement

A másik felzúdulást kiváltó új infó megint sírokkal kapcsolatos. Vadim Korovin és Ruszlan Levijev újabb eltemetett katonákra bukkant. Az eltemetett katonák a Katonai Felderítés Különleges Szolgálata 16. önálló gárda-brigádja (Tambov) tagjai voltak. A sírok Tambov környéki falvakban vannak, az Ukrajnában elesett katonák Anton Szaveljev, Ivan Kardapolov és Rimur Juszupov.

Advertisement

És minderre megszületett a Kreml válasza! Putyin ma aláírta azt az elnöki rendeletet, aminek értelmében a fegyveres erők személyi állományának veszteségei államtitkot képeznek békeidőben is!

Már csak az a kérdés, hogy ha és amennyiben nincsenek orosz katonák Ukrajnában - ahogy ezt lebukott férjként a végsőkig tagadja a hivatalos Moszkva - akkor nyilván eljárást sem lehet azon újságírók ellen indítani államtitoksértésért, akik közzéteszik a veszteségeket. Hisz ha nincsenek ott és soha nem is voltak...