Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?

Illustration for article titled Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?

Borisz Nyemcov meggyilkolásának ügye, és a felelős, felelősök kérdése nem csak a világsajtó címlapjaira került, de a magyar netes sajtó is belevetette magát a találgatásokba.

Advertisement

Mint egyszer már írtam a Malaysia Airlines 17-es járatának lelövése kapcsán, nem vagyok híve a bonyolult összeesküvés-elméleteknek. Ez így is maradt.

Elöljáróban: nem tudom, mi történt, nem tudom ki lőtt négyszer és kinek a parancsára, bárki aki teljes bizonyossággal mer ma megnevezni bűnösöket, csak kávézaccból jósol vagy foglya a saját vagy más által kreált politikai jellegű hitnek.

Advertisement

Amit jelenleg tudhatunk, az az, hogy az atomfizikus ex-miniszterelnökhelyettest kevesebb, mint 100 méterre a Kreml falától hátbalőtték. Két nappal a Veszna elnevezésű menet előtt, amikor mindenképpen megfigyelés alatt tartották, még jobban, mint egyébként. Hisz évek óta követik.

Advertisement

Tegnap megjelent egy távoli, nem túl jó minőségű térfigyelő kamera felvétele a merénylet perceiről. Annyi kiderül, hogy a rendőrség első információi (fehér autó, ingus régiókódú rendszám, kocsiból tüzelés) nem helytállóak. Ma a Kommerszant lehozta, hogy a Kreml kamerái épp nem működtek, mert javították őket. Majd elindult a ping-pongozás: a polgármesteri hivatal szerint az ő kameráik működtek, semmi gond sincs velük, de a Kreml környéke nem az ő területük. A Kreml őrség szerint a kameráik ugyan működtek, de technikai okok miatt felvételek nem készültek, és a Bolsoj Moszkvoreckoj híd nem tartozik a Szövetségi Őrző Szolgálat hatáskörébe. A híd villanyoszlopain mindenütt kamerák vannak, és a Kreml faláról és egyik bástyájáról is fordulnak arra térfigyelők.

Illustration for article titled Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?
Advertisement

A felvételen látható közterületfenntartó autó sofőrje vallomást ett. Nem látott semmit, előre figyelt, csak akkor tudta meg hogy a kocsija mellett lövések dördültek, mikor Nyemcov hölgyismerőse segítségért hozzá fordult.

Illustration for article titled Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?
Advertisement

Anna Durickaja immár harmadik napja őrizet alatt van, mint tanú. Azt nyilatkozta, hogy világos színű autót látott csak elhajtani, a tettest nem látta, az a hátuk mögül tüzelt a férfira. Egyelőre nem akarják hazaengedni Kijevbe.

A nyomozással Igor Krasznovot bízták meg a Nyomozó bizottságtól (afféle orosz FBI), aki már a BORN (Orosz Nacionalisták Harci Szervezete) ügyet is vitte, amelynek végén elítélték a vádlottakatat Sztanyiszlav Markelov ügyvéd és Anasztazija Baburova újságíró meggyilkolása miatt. Sokan úgy vélik, azért éppen Krasznov, mert elsősorban nacionalista szálat sejtenek a Nyemcov ügyben. Mások szerint pedig azért, mert a BORN ügyet úgy tudta kezelni, hogy az, hogy az elnöki adminisztráció tagjai tartották a kapcsolatot a szervezet tagjaival és talán pénzzel és információkkal is segítették a gyilkosokat, akkor nem került a bíróság elé. Akit kellett, leültettek, a szálak nem vezettek tovább.

Advertisement
Illustration for article titled Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?


Nem csak a BORN gyilkosságoknál, hanem máskor is felmerült már a gyanú, hogy a Kreml közeli polit-technológusok által kreált csoportok, mozgalmak tagjai hajlamosak „önjárni". Oleg Kasin újságírót 2010-ben nagyon csúnyán verték meg, a gyanú szerint a Molodaja Gvargyija (Afféle ifi szervezete a Jegyinaja Rosszija pártnak) tagjai, a rendőrség gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást, Medvegyev akkori elnök személyesen ígérte meg, hogy a végére járnak az ügynek. Nos, nem sikerült. Azóta sem. Emlékszünk II. Henrikre, mit mondott Becket Tamás érsekről? „Hát már senki sem szabadít meg ettől az izgága paptól?"- s a jó urak vették az adást.

Advertisement
Illustration for article titled Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?

Ijesztő az, ahogy elindult a dezinformációs folyamat, gyakorlatilag órákkal a gyilkosság után. Régi jó módszer, hogy hozzunk létre annyi verziót, még ha a legbornírtabbakat is, amennyit csak lehet, s így majd ha netán tényleg előkerülnek olyan tények, melyek egy irányba mutatnak, akkor is csak egy lesz a sok-sok verziónak az is, lehet azonnal előrántani nyolc másikat, és lavírozni, relativizálni, elfedni információs fehér zajjal.

Advertisement

Vegyünk pár, a magyar neten is terjedő elméletet.

Az ukrán titkosszolgálat tette. Hát, amennyiben egy év alatt megszabadultak az összes orosz „vakond"-tól, és végre tudták hajtani ezt az akciót Moszkvában, akkor minden elismerésem. De azért ez nem valószínű, sőt.

Advertisement

Az orosz liberális ellenzék céljai érdekében feláldozta egyik vezetőjét. Ezt inkább nem is kommentálom.

Muszlim fanatikusok, a Charlie Hedbo gyilkosságok kapcsán elmondott véleménye miatt.

Advertisement

Náci sejt, akik a hatalmat és az ellenzéket is ellenségnek tartják.

Kadirov csecsen elnök verziója (Ő már másnap megmondta a tutit) az, hogy nyugati titkosszolgálati akció volt. Ha a CIA vagy az MI6 azt tesz Moszkvában, amit akar, akkor nagy bajok lehetnek az FSZB-ben, még nagyobbak, mint ha „csak" pár ezredesi rangú középvezető ajándékot akar adni a Gazdának. (Van a magyar neten megjelent - nem is tudom minek nevezzem – talán agymenés, vagy lázálom, miszerint az, hogy olyan fénykép jelent meg a sajtóban, ahol a holttest a hídon fekszik, és fölötte a nemzeti trikolór színében égő girlandokkal van díszítve a lámpaoszlop arra utal, hogy „nyugati képi világú a fotó", ezért „megkomponált", de nyugati ízlés szerint, s nyilván tudjukkik csinálják így – könyörgöm. )

Advertisement

Üzleti ügy. Jópár éve semmilyen céges gazdasági tevékenységet nem végzett Nyemcov. Középosztálybeli jólétben élt, nem gazdagodott meg (orosz viszonyokról beszélünk, oligarchákról) minisztersége és miniszterelnök helyettessége alatt sem, és kormányzóként sem.

Illustration for article titled Vérszagra gyűl az éji vad: Ki tette ezt, király?
Advertisement

Nőügyei miatt számoltak le vele. Ismert volt, hogy szerette a szép nőket. Azok is Őt. feleségével sok éve ágytól-asztaltól elváltak, több szeretőjétől (van erre egy érdekes orosz kifejezés: polgári nej) van gyereke. Egyik jó ismerőse azt mondta, hogy viszonyait a „kurtizán típusú körökből való" szabadelvű hölgyekkel folytatta, és emiatt a szerelemféltés nem valószínű. Nomeg, a helyszín, a szimbolikus nap és helyszín.

A Kreml parancsára. A kedvenc terelő magyarázatom az, hogy a Kreml nem lehetett megbízó, hisz Putyin elnöknek nem volt ellenfele, hiszen marginalizálták, nem jelentett politikai veszélyt és nem volt logikus ok a kivégzésére. Logikus ok nem volt, szerintem sem. Hogy az én logikám és az orosz hatalom logikája ugyanaz, nos azt viszont nem hiszem, sőt, biztos vagyok benne, hogy nem. És a Kreml vagy az Elnöki Adminisztráció nem csak Putyin egyszemélyben. Szokás szerint sántító párhuzam, mint minden történelmi paralell, de Trockij milyen veszélyt jelentett a szovjethatalomra Mexikóban? Ugye.

Advertisement

Önállósult Kreml-közeli csoportok. Lehetőségként ott van az is, hogy mint t már nemegyszer előfordult a Molodaja gvargyija, a BORN vagy épp a Nasi (Mieink – putyinista ifik) esetében, kicsúszott az ellenőrzés alól pár túlbuzgó aktivista, akiknek jók a kapcsolatai „odafenn", és saját szakállra „takarítottak" egyet, misz minden szövetségi TV csatorna és Kreml közeli kiadvány azt harsogja, hogy a rendszeren kívüli ellenzék„ötödik hadoszlop", „hazárulók", „nép ellenségei", eladták magukat a Foreign departmentnek vagy épp Kijevnek.

Donbasszi fegyveresek. Vagy épp a fent írt propaganda hatására pár „harci testvér" hazament Lugandóniából (hivatalosan: Egyes különleges közigazgatású járásai a donyecki és luganszki megyének, mint ahogy a Minszki jegyzőkönyvben azt aláírták) és úgy döntöttek, hogy szent hadjáratukat azért nem támogatja teljes mellszélességgel Moszkva, mert az olyan árulók, mint Nyemcov fellépnek ez ellen, meg valami anyagokat akar megjelentetni az orosz hadsereg közvetlen részvételéről az ukrajnai harcokban, meg amúgy is, zsidó is. És nem a Majdan jött el Moszkvába, hanem a Donbassz.

Advertisement

Hát, hirtelen ennyi, lesz még több is, és úgyis ki-ki vérmérséklete szerint és javarészt politikai nézetei alapján fogja majd elfogadni a neki tetsző verziót, és megy ölre érte. Annyi talán a jóslatom, de csak halkan mondom, hogy a megbízó kilétét nem fogjuk megtudni, s ha majd tudni is véljük, nem fog bíróság elé állni.

Share This Story

Get our newsletter