SzigorĂșan magĂĄnvĂ©lemĂ©ny a menekĂŒltkĂ©rdĂ©s egy kis szegmensĂ©t illetƑen.

Tudom, ezért most kapok majd hideget-meleget.

Az eurĂłpai menekĂŒltkrĂ­zis felpörgĂ©sĂ©vel ismĂ©t megsokasodtak az olyan hangok, mĂ©ghozzĂĄ komoly vĂ©lemĂ©nyvezĂ©rek szĂĄjĂĄbĂłl-tollĂĄbĂłl, hogy az imagiĂĄrius Nyugatnak kötelessĂ©ge segĂ­teni, mert törtĂ©nelmi tartozĂĄsa van. NamĂĄrmost segĂ­teni, kezelni a helyzetet persze kell, de engem annyira bƑszĂ­t ez a ‘68-ban kitekert “fehĂ©r ember terhe” tĂ­pusĂș Ă©rvelĂ©s - szegĂ©ny Kipling jĂł imperialistakĂ©nt, ha tudta volna, hogy Ă©pp fordĂ­tott Ă©rtelemben hasznĂĄljĂĄk majd a bon motjĂĄt.

SzĂłval a 68-as generĂĄciĂł, mikor nekiĂĄllt ellenkultĂșrĂĄt teremteni annĂł, akkor az Ă©let minden terĂŒletĂ©t lefedƑ nĂ©zetfordulatot hajtott vĂ©gre, Ă©s hĂĄt egyetemi-akadĂ©miai berkekben, jĂłrĂ©szt azok, akiket az egyszerƱsĂ©g kedvĂ©Ă©rt “balos”-kĂ©nt szoktak azonosĂ­tani (ami persze egy kalap alĂĄ vĂ©tele az anarchokommunistĂĄktĂłl az anarchoszindikalistĂĄkon ĂĄt a szocdemekig mindenki) tovĂĄbbra is ezt a mantrĂĄt fĂșjjĂĄk. Hogy mivel az eurĂłpai orszĂĄgok anno domini meghĂłdĂ­tottĂĄk a többi kontinens nĂ©peit, felszĂĄmoltĂĄk, vagy legalĂĄbbis megvĂĄltoztattĂĄk sajĂĄtsĂĄgos civilizĂĄciĂłjukat, ezĂ©rt tartozni fognak a vilĂĄg vĂ©gezetĂ©ig. Hogy az aztĂ©kok szĂ­vkivĂĄgĂłs hagyomĂĄnyai vagy az indiai özvegyĂ©getĂ©sek mennyire voltak mai ember szĂĄmĂĄra elfogadhatĂł civilizĂĄciĂłs vĂ­vmĂĄnyok, azt most hagyjuk talĂĄn.

TĂ©ny, hogy sikeresebb, fejlettebb tĂĄrsadalmakkĂ©nt az eurĂłpai birodalmak hĂłdĂ­tottak. MĂ©ghozzĂĄ olyan birodalmakat, amelyek kĂĄrtyavĂĄrkĂ©nt dƑltek össze. 500 spanyol Cortezzel az Ă©len egy több milliĂłs istencsĂĄszĂĄrsĂĄgot szĂĄmolt fel, Pizzarro ĂșgyszintĂ©n, pĂĄr ezer brit tĂ©rdre kĂ©nyszerĂ­tette a Nagymogul Birodalmat Ă©s Ă­gy tovĂĄbb. Akkor mennyire voltak ezek stabil, sikeres tĂĄrsadalmak? OkĂ©, ez mellĂ©kszĂĄl.


Minden valaha nagyobb nĂ©p, volt birodalomalkotĂł sztĂĄrolja a mĂ©goly tömeggyilkos nĂ©hai vezĂ©reit - EurĂłpĂĄn kĂ­vĂŒl. NĂ©zzĂŒk meg Timur Lenk szobrĂĄt Szamarkandban, vagy DzsingiszĂ©t Ulan-Batorban. Shaka Zulu kultuszĂĄt DĂ©l-AfrikĂĄban, vagy Ă©pp a hĂłdĂ­tĂł kalifĂĄk emlĂ©kezetĂ©t az arab vilĂĄgban, SzulejmĂĄn szultĂĄnt TörökorszĂĄgban, a “földnövelƑ” cĂĄrok kultuszĂĄt OroszorszĂĄgban Ă©s Ă­gy tovĂĄbb. MĂ©g a perzsĂĄk is hĂĄjpoljĂĄk Nagy SĂĄndort - ami azĂ©rt Ă©rdekes vĂĄlasztĂĄs rĂ©szĂŒkrƑl, de hĂĄt lelkĂŒk rajta. Érdekes mĂłdon nekik nincsenek ilyen komplexusaik.

Advertisement

MiĂ©rt Ă©ppen a brit, a francia, a spanyol stb. gyarmatbirodalom emlĂ©kezete miatt tartozzon ma bĂĄrki felelƑssĂ©ggel azĂ©rt, mert nem sikerĂŒlt ott messze, “outremer” összehozni mƱködƑ tĂĄrsadalmakat, ĂĄllamokat azĂłta sem, szerencsĂ©tlen sorsĂș nĂ©peknek.

Ne Ă©rtsĂŒk fĂ©lre, nem azt mondtam, hogy humanitĂĄrius indokok nincsenek, hogy a szolidaritĂĄs nem kell, nem, csak a bƱntudat, no az teljesen felesleges.