A Dnyepropetrovszk megyei kormányzó, Igor Kolomojszkij kész mindig meglepő ötletekkel előállni.

Most azt az ajánlatot tette le Porosenkó elnök asztalára, hogy Ukrajna építsen falat az orosz határ mentén a donyecki, harkovi és luganszki régiókban. "Dnyipro fura ura" kész beszállni anyagilag ebbe a projektbe.

Advertisement

A megvalósíthatósági tanulmányt a kormányzói hivatal már átadta az Elnöki Hivatalnak június 12-én."A békés Finnországot Sztálintól a Mannerheim vonal mentette meg. Ilyen vonalat kell építenie Ukrajnának is, hogy megvédje magát Putyintól. Az Izrael határán felépült fal is hatékonyan tartja távol a terroristákat "- mondta Kolomojszkij.

Kolomojszkijról korábbról:

A terv szerint 5-6 hónap alatt tömör fém kerítést húznának fel nagy szilárdságú acélból, szögesdróttal. Két oldalán árkok, szögesdrótakadályok lennének. Az árkok mélysége lehetetlenné tennék az autók vagy páncélosok közlekedését. A fal mentén a határőrség és a Nemzeti Gárda mobil motorizált egységei cirkálnak majd. Így az ukrán fegyveres erők képesek lennének hatékonyan elvágni a remények szerint a terroristák utánpótlását orosz bázisaiktól, a zsoldosok, fegyverek és lőszer beáramlását a határ túloldaláról.

Advertisement

Az 1920 kilométeres fémkerítés anyagára mintegy 50 millió euró lehet a dnyepropetrovszkiak becslése szerint. A teljes költség a mérnöki munkával, egyebekkel sacc. 100 millió euró lenne. A tervezési munka nagy részét Kolomojszkij a Dnepr-1 nevű alapítványán keresztül már megfinanszírozta. Amennyiben rábólintana az elnök is, a Privat Bank tulaj kész belevágni ennek a furcsa „vasfüggöny" –nek az építésébe. Mindenestre belekerülhetne a történelembe a neve. Kolomojszkij-vonal. Hmm...

Update 2014. jĂşnius 17.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács a tegnapi napon javasolta, a Rada a mai napon elfogadta, hogy "demarkációs" vonalat kell kialakítani az orosz határ teljes hosszában. A rendelkezés gyakorlatilag a Kolomojszkij-fal megépítéséről szól. Érdekesség még, hogy döntöttek arról is, hogy nem csak az orosz szakaszon fekvő átkelőhelyek számát csökkentik, hanem a senki által el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársaság irányában teljesen megszűnik a határátkelők működése. Ez gyakorlatilag a moldovai szakadár terület blokádját jelenti.