Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

A Dnyepropetrovszk megyei kormányzó, Igor Kolomojszkij kész mindig meglepő ötletekkel előállni.

Illustration for article titled Vasfüggöny, de most keletebbre?
Advertisement

Most azt az ajánlatot tette le Porosenkó elnök asztalára, hogy Ukrajna építsen falat az orosz határ mentén a donyecki, harkovi és luganszki régiókban. "Dnyipro fura ura" kész beszállni anyagilag ebbe a projektbe.

A megvalósíthatósági tanulmányt a kormányzói hivatal már átadta az Elnöki Hivatalnak június 12-én."A békés Finnországot Sztálintól a Mannerheim vonal mentette meg. Ilyen vonalat kell építenie Ukrajnának is, hogy megvédje magát Putyintól. Az Izrael határán felépült fal is hatékonyan tartja távol a terroristákat "- mondta Kolomojszkij.

Advertisement

Kolomojszkijról korábbról:

Advertisement

A terv szerint 5-6 hónap alatt tömör fém kerítést húznának fel nagy szilárdságú acélból, szögesdróttal. Két oldalán árkok, szögesdrótakadályok lennének. Az árkok mélysége lehetetlenné tennék az autók vagy páncélosok közlekedését. A fal mentén a határőrség és a Nemzeti Gárda mobil motorizált egységei cirkálnak majd. Így az ukrán fegyveres erők képesek lennének hatékonyan elvágni a remények szerint a terroristák utánpótlását orosz bázisaiktól, a zsoldosok, fegyverek és lőszer beáramlását a határ túloldaláról.

Illustration for article titled Vasfüggöny, de most keletebbre?
Advertisement

Az 1920 kilométeres fémkerítés anyagára mintegy 50 millió euró lehet a dnyepropetrovszkiak becslése szerint. A teljes költség a mérnöki munkával, egyebekkel sacc. 100 millió euró lenne. A tervezési munka nagy részét Kolomojszkij a Dnepr-1 nevű alapítványán keresztül már megfinanszírozta. Amennyiben rábólintana az elnök is, a Privat Bank tulaj kész belevágni ennek a furcsa „vasfüggöny" –nek az építésébe. Mindenestre belekerülhetne a történelembe a neve. Kolomojszkij-vonal. Hmm...

Update 2014. június 17.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács a tegnapi napon javasolta, a Rada a mai napon elfogadta, hogy "demarkációs" vonalat kell kialakítani az orosz határ teljes hosszában. A rendelkezés gyakorlatilag a Kolomojszkij-fal megépítéséről szól. Érdekesség még, hogy döntöttek arról is, hogy nem csak az orosz szakaszon fekvő átkelőhelyek számát csökkentik, hanem a senki által el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársaság irányában teljesen megszűnik a határátkelők működése. Ez gyakorlatilag a moldovai szakadár terület blokádját jelenti.

Share This Story

Get our newsletter