Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, illetve nem is olyan régen egy közeli országban megalakult Ukrajna Internet Pártja.

2007-ben indult, 2010-ben jegyezték be hivatalosan. Dmitrij Golubov IT vállakozó alapította, akit csak hackerként szoktak emlegetni, bár 2005-ben bizonyítékok hiányában felmentette a bíróság egy mintegy 11 millió dolláros banki hálózati feltörés ügyében.

A képen: Nyugdíjat három éves kortól!

Alelnöke a pártnak Petro Bojko, az Ukrán Ügyvédi Szövetség alelnöke és Denisz Grigorjev, thai box európabajnok szupernehéz súlyban.

Advertisement

Programja is van a pártnak, miszerint komputerizálni kell az országot, leépíteni a bürokráciát, a papíralapú ügyintézés megszüntetése, áttérve digitális közigazgatásra, informatikai és angol kurzusok alanyi jogon az állampolgároknak, összesen 7 adófajtát akarnak a meglévő 98 helyett, egységes 25%-os jövedelemadót, az ÁFA megszüntetését, a GMO termékek betiltását, offshore zónák létrehozását Ukrajnában és kilépést a Financial Action Task Force on Money Laundering-ből.

Advertisement

Eddig ez akár komolyan is hangozhatna, de alapjában véve egy viccpártról van szó. Az idei elnökválasztásokon Darth Vadert indították volna, de a humortalan Központi Választási bizottság elutasította a jelölést, merthogy szerintük nem ez volt a jelölt valódi neve, és nem tudták azonosítani az arc alapján sem, mert nem vette le a maszkot. Szintúgy indították volna már Darth Vadert a kijevi és az odesszai polgármester választásokon is, de hasonló akadályokba ütköztek.

Advertisement

Talán most, az előrehozott parlamenti választásokon több sikerük lesz, mert Dmitrij Golubov Petro Porosenkó Blokkjának a listáján szerepel. 17 jelöltet állítottak még egyéni körzetekben. Az első öt jelölt neve:

A képen: A szavak embere!

.

.

Vader Darth Viktorovics

Palpatine Imperator Viktorovics

Csubbakka Sztyepan Mihajlovics

Amidala Padme Nyikolajevna

Yoda Magiszter Vlagyimirovics

Kárpátaljai jelöltjük a beregszászi körzetben egy ex Anonymus tag, Andrij Sebbella (Dementor), akinek 2011-ben gondja volt a törvénnyel bizonyos állami intézmények elleni támadások kapcsán.

Advertisement

A képen: Az emberi arcú jelölt!

De mindez olyan komolyan hangzik, amiért egyáltalán értelme van írni róluk, az a reklámkampányuk, ami vicces. Az elmúlt években egy rakás akciót szerveztek, a kedvencemet alant lehet látni, a híres Patyomkin lépcsőn, Odesszában.