Keleti szláv ezmegaz.

Ungvár a második legkedvesebb városom Kárpátalján, sejtem azért csak második, mert Munkácson jóval több időt töltöttem.

Gyerekkoromban ünnep volt, ha nagyapámmal évente kétszer elmentünk a megyei székvárosba csavarogni. Felültünk a hajnali munkásbuszra, és egész nap jártuk a várost. A vár meg a skanzen mindig programpont volt, üldögélés fagyival a régi megyeháza előtti parkban, néha bementünk a barátaihoz, akik az egyetemen tanítottak.

Advertisement

Később, már középiskola végén sokat jártam a várost és volt fél év mikor gyakorlatilag ott éltem. Gofriztunk az első magánkávézóban, a Váraljában, jártunk ki fürödni a Karrierre, ami egy bányató. Korzóztunk a Korzón, az Ung parti sétányon andalgott az ember gesztenyevirágzáskor és a lányokkal félnapokat a vár kertjében incselkedett. Vajon megvan még az Ildi+Gáspár felirat a bástyán? Tizenpár éve még ott volt.

Egyszóval sok szép emlékem fűződik Ungvárhoz. Mikor a Petőfi szobor avatásán a KMKSZ akkori titkára ki akart szúrni velem, ezért előzetes egyeztetés nélkül felkonferált, hogy mondjak én is beszédet. Nagyon büszke voltam, hogy sikerült rögtönöznöm pár épkézláb mondatot, mindezt a magyar és az ukrán köztársasági elnök után. Fodó Sándor, ahogy Göncz Árpád szavait magyarról magyarra fordítja ugyanott – észbe kapott persze, és ukránul is megismételte.

Éttermek, bulik, hosszú séták, kis flörtök szép ungvári lányokkal, ahogy azt kell 18-19 évesen.

A város, ami csak a 20. században vált a legnagyobbá Kárpátalján – korábban Munkács volt az - mára jóval több turistát vonz, és jóval több látnivalója is van, mint huszonegynéhány éve. Az egyik speciális ungvári különlegesség a rengeteg “mikroszobor”.

Advertisement

Egy Kolodko Mihály nevű szobrászművész pici szobrai díszítik a sétányt az Ung partján, a gyaloghidat, és egy rakás más helyet mára. Vegyük sorba őket, tulajdonképpen ez is lett volna a célja a posztnak.

Advertisement

Michael Strank szobra. Ő volt az a ruszin (lemkó) származású tengerészgyalogos, aki Iwo Jimán felállította az amerikai zászlót többedmagával. Pár nap múlva elesett.


Advertisement

Szent Miklós, vagyis Mikulás szobra. Hosszabb magyarázatot nem igényel.


Advertisement

A Szabadság-szobor kissé pufi mini mása.


Advertisement

Liszt Ferenc üldögél a korláton a Moszkva-parton. Vajon meddig lesz ez a neve?


Advertisement

Svejk a bátor katona, aki erre utazott át a hadifogságba menet.


Advertisement

Kroton csomója. Fircák Iván, alias Kroton a világ legerősebb embere volt a húszas években, de legalábbis így reklámozták az erőművészt, aki Ilosva mellett született.


Advertisement

Glück Gábor festőművész, aki mármarosszigeti születésű volt, és Budapesten tanult. Majd Ungváron élt, és kedvenc Willis kocsijával járta a hegyeket.


Advertisement

Ungvár testvérvárosa a csehországi Jihlava (Iglau), amelynek jelképe a sün. Így kerültek a korlátra ezek a sünök.


Advertisement

Jon Lord a Deep Purple-ből. Háta mögött a Korzó, előtte a folyó. Smoke on the water.


Advertisement

A leghíresebb ruszin, Andy Warhol forgat.


Advertisement

Rubik Ernő előtt tiszteleg a Rubik-kocka szobra a gyaloghíd feljáróján.


Advertisement

Mozart hallgatja a Csajkovszkij zeneiskola növendékeit az udvaron.


Advertisement

Nyikolaj Suhaj Kárpátok-beli népi hős és kései betyár szobra a Váralja Kávézó előtt. Ivan Olbracht cseh író regényének hőse.


Advertisement

A Carpathia hajó szobra. Ez az osztrák-magyar hajó volt az első, amely a Titanic túlélőinek segítségére sietett.


Advertisement

Harry Houdini született Weisz Erik szabadulóművész, akinek a legenda szerint a nagymamája Őr községben élt, Ungvár mellett.


Advertisement

Bartók Béla, aki sokat gyűjtött Kárpátalján is.


Advertisement

Tegnapi avatású a “Borász” szobra, kár, hogy a szerednyei szőlészet már nem ragyog régi fényében. Ott is alkalmazták a nyolcvanas években, a “száraz törvény” idején a döntsd a tőkét, ne siránkozz doktrínát.


Advertisement

Épp ma került helyére Abu Abdalláh al-Idríszi arab földrajztudós szobra, aki először ábrázolta világtérképén Ungvár városát 1154-ben.


Advertisement

Már kész van, de még nem találtak helyet Csontváry Kosztka Tivadar szobrának.


Advertisement

Úgyszintén Ferenc József császár-király is megfelelő helyre vár.

És még csak biztos sem vagyok benne teljesen, hogy nem hagytam ki egyet-kettőt.

Share This Story

Get our newsletter