Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Ukrán zászló Moszkva felett - megvan a tettes? Updatelve.

Illustration for article titled Ukrán zászló Moszkva felett - megvan a tettes? Updatelve.

Augusztus 20-ára virradóra az egyik emblematikus moszkvai épület tetején a díszítő csillagot kék-sárgára festették és kitűzték az ukrán zászlót.

Advertisement

Az épület egyike a hét sztálini "felhőkarcolónak" Moszkvában. 32 emelet, 176 méter. A Kotyelnyicseszkaja rakparton álló épületet 1938-1952 között építették, az építést maga Berija felügyelte. Híres lakói voltak, Jevtusenkótól Akszonovon keresztül Sevcsenkóig (a focista) és Klicskóig.

Még aznap őrizetbe vettek az orosz hatóságok négy moszkvai fiatalt (Sirokozsuhov Alexej , Korotkova Jevgenyija, Pogrebov Alexandr és Lepeskina Anna), akik reggel, már pirkadat után ejtőernyős ugrás bázisának használták ugyanezen épület tetejét. Vallomásuk szerint mire felértek a toronyház tetejére, már megtörtént a gyalázat, a sztálini csillagot átfestették. Először vandalizmus volt a vád (szabálysértés), majd ezt "huliganizmusra" módosította az ügyészség, ami már bűncselekmény, és max. 7 évvel honorálható. A bíróság nem helyezte előzetesbe a fiatalokat, csak háziőrizetet rendelt el.

Advertisement
Illustration for article titled Ukrán zászló Moszkva felett - megvan a tettes? Updatelve.

Jó nagy felbuzdulást váltott ki az amúgy tiszteletreméltó bátorságra valló performansz (és most csak a fizikai bátorságról beszélek.)

Advertisement

Ma egy meglehetősen híres-hírhedt kijevi csúcsmászó-bázisugró stb. figura, Grigorij, aki Mustang Wanted néven fut a neten, bejelentette, hogy Ő követte el a tettet, és arról fénykép és videó-bizonyítékai vannak. Leírta, hogy a négy fiatalt hajnalig nem látta fenn, és feladja magát, rábízva sorsát a "köztudomásúan a legigazságosabb orosz igazságszolgáltatásra".

Illustration for article titled Ukrán zászló Moszkva felett - megvan a tettes? Updatelve.
Advertisement

Egy feltétellel. Feladja magát, bevallja a huliganizmust, amennyiben szabadon engedik az Oroszországban fogvatartott ukrán katonanőt, Nágyja Szavcsenkót, aki semmit nem követett el, míg Grigorij szavaival: "én legalább a csillagot átfestettem".

Főhet most a feje a moszkvai ügyészségnek. Meg a megrendelőiknek. Egyrészt van négy vádlottja, egy elkövető, aki elismerte a tettet, de külföldön van, meg egy kreált ügy Voronyezsben, ahol Szavcsenkót akarják felelősségre vonni.

Advertisement

Update: 2014.09.14.

Mustang Wanted folytatja a minőségi trollkodást. Egyrészt még augusztusban eladta a tetőn készült videót a LifeNews TV-nek (az egyik legdurvább propagandaadó Oroszországban) 5000 dollárért, amit továbbadott a dél-keleten harcoló Donbassz zászlóaljnak, így áttételesen a LifeNews finanszírozta a katonákat.

Advertisement

Másrészt miután a Kreml nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, közzétette, hogy gyorsasn vezeték és keresztnevet is módosít (ez Ukrajnában elég egyszerű eljárás), mégpedig felveszi a Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin nevet, így aztán hadd köröztesse Oroszország.

Share This Story

Get our newsletter