Ukrajna a napokban felmondta azon kétoldalú szerződéseit Oroszországgal, amelyek a fegyveres erők együttműködéséről szóltak.

A Rada megszavazta, Porosenko elnök aláírta. Többek között annak a szerződésnek is vége lett így, amely a Dnyeszter-menti Köztársaságban állomásozó orosz csapatok ellátására és a személyi állomány tranzitjára vonatkozott. A „Dnyeszter-menti Orosz Operatív Csoport” blokádjának nevezni ezt a lépést nekem azért kissé túlzásnak tűnik.

Régebben persze más volt a helyzet. Jobban fájt volna. Ott állomásozott a 14. orosz hadsereg, tiraszpoli főhadiszállással, 229 tankkal, 305 BMP-vel és BTR-el, rakétatüzérséggel és aknavetőkkel, hatalmas készlettel a Kolbaszna falubeli raktáron.

Mikor 1991-92-ben szovjet Moldova a helyi háborúban kettévált, a nagy fegyverraktárak (az említett is, ami Kolbasznában van) az el nem ismert PMR területére kerültek.

Advertisement

Mikor lezárult a rövid háború, a konfliktus „befagyott”, amiben az orosz „önkéntesek” is és békefenntartók is nagy szerepet játszottak, a fegyveres szembenállás valahogy lassan megszűnt. Elindult a leszerelés.

Moldova eladta az összes MiG-29-esét, a helikoptereit leírta és kidobta.

Ma a moldáv hadsereg mintegy 5000 katonát számol, nincs tankja, rakétatüzérsége, modern tüzérsége, légiereje – támadó hadműveletekre alkalmatlan, és úgy tűnik, nem is gondol ilyenekre Chisináu.

Advertisement

A PMR hadereje szintén kb. ötezres, jó régi szovjet cuccokkal felszerelve, és az sem úgy néz ki, amelyik tudna támadni.

Advertisement

A legtöbb hadianyag a térségben az orosz vezérkaré volt. A 14. hadsereg „hardver”-ét átadták az Operatív Csoportnak, raktárakba került, és csendben elrozsdált ott. A tankok a T64-BV verziók voltak, a harkovi gyár termékei, amit az oroszok nem fejlesztettek tovább, és felhagytak a használatukkal.


Ma az orosz csapatok és békefenntartók tankok, tüzérség és légierő és légelhárírás nélkül állomásoznak a PMR területén.

Advertisement

Az Operatív Csoport a napokban hadgyakorlatot tartott, mintegy válaszul az ukrán blokádra. 60 katona lőgyakorlatot hajt végre gépkarabélyokból, öreg aknavetőkből és a régi jó Fagot tankelhárító rendszerből – ez a legnagyobb kaliberű cucc most.

A 14. hadsereget még 1995-ben eresztették szélnek, illetve oszlatták fel. 2000 után tömegesen szállították el a hadianyagot és fegyvereket a térségből. Az Operatív Csoportnak jelenleg két gépesített lövész zászlóalja van, BTR-eken. Van még egy vezérkari zászlóalj (parancsnokság, őrség, kommunikáció, ellátás). A teljes csoport a békefenntartókkal együtt 1500 katona, nehézfegyverzet nélkül. Inkább szimbolikus a funkciója, az orosz katonai jelenlét demonstrálására.

Advertisement

Persze mostantól erősítést küldeni mondjuk a levegőben nehéz lesz. A régi tiraszpoli katonai repteret benőtte a fű, rég elhagyatott, nem működik. Minden légi „csomag” – ellátmány, katonák, akiket rotálnak, delegációk (pl. Rogozin miniszterelnökhelyettes, aki a PMR-ért felel a moszkvai kormányban) - a chisináui repülőtéren keresztül érkezik Tiraszpolba. A moldáv hatóságok aztán vagy átengedik a tranzitot, vagy nem. Mostanában éppen inkább nem.

Advertisement

Moszkvában már sajnálhatják, hogy idejekorán nem erősítették meg csapataikat nehézfegyverzettel és taktikai ballisztikus rakétakomplexumokkal, úgy mint a “békefenntartóikat” Abháziában a grúz háború előtt 2008-ban. Egy megerősített haderő komolyan fenyegethetné a közeli Odesszát, vagy legalább elvonhatna ukrán erőket a donyecki frontról. De hát most már ez van, beleugrottak az ukrán kalandba, ennyire felkészülten.

Másrészt az ukrán blokád sem fog egyhamar különösebb hatást elérni.

Hosszú időn keresztül lehet még „nagyszabású” hadgyakorlatokat tartani 50-100 emberrel, lövöldözni jókat a gépkarabélyokból, amíg a nyugdíjkorhatárt el nem érik a katonák. Az orosz katonáknak és tiszteknek néha sikerül ki- és bejutnia Chisináu felől, vagy másképp. Jó hely volt az eddig is a szolgálatra, nyugis, kalandmentes – nem kellett a „szabadságolás” időszakát a háborúban tölteni, mint másoknak.

Advertisement

A fenyegetés nem katonai jellegű. Az új odesszai kormányzó elsődleges feladata - és hát nagyon nekigyürkőzött – a csempészet felszámolása a PMR és Ukrajna határán. Márpedig Szaakasvilinek van ebben tapasztalata.

Advertisement


2004-ben az addigra már évtizedes csempészetet gyorsan felszámolta Dél-Oszétia és Grúzia többi része között, amiben az oroszok, oszétok, grúzok, magyarul mindenki benne volt, akinek csak fegyvere volt a környéken. A szakadár oszét régió gazdasága is a csempészetre épült, épp mint a Dnyeszter partján fekvő kis maffiállamnak ma. Ebből él a tiraszpoli rezsim, de hát más meg nincs. Ha - ahogy kedveskedően csúfolják - Duc de Szaakasvilinek sikerül felszámolni ezt a forrást, akkor sokkal komolyabb gondokat okozhat a PMR-nek, mint a tranzitszerződés felmondása. Főleg, hogy Moszkva is befagyasztotta a pénzcsapokat.

Advertisement