Elj√∂ttek a felfegyverzett r√©szeg lumpenek hord√°i, akiket holdk√≥rosok vezettek, emberevŇĎ ideol√≥gi√°kkal.

A burzsujokat √©s kul√°kokat meg√∂lt√©k. Az udvarh√°zakat, f√∂ldeket, gy√°rakat elvett√©k. Amit nem szedtek el, felgy√ļjtott√°k. Amit nem gy√ļjtottak fel, gr√°n√°tvetŇĎvel lŇĎtt√©k sz√©t. Beleszartak a zongor√°ba. A f√∂ldesurakat, ellenforradalm√°rokat, ideol√≥giailag k√°rosokat, hoholokat ‚Äď lelŇĎtt√©k. Az okosnak tŇĪnŇĎket vagy elkergett√©k, vagy meggyilkolt√°k. Az orsz√°g pusztul√°sba √©s h√°bor√ļba s√ľllyedt.

Mindent elloptak √©s felv√°gtak √≥cskavasnak. A b√°ny√°kat el√°rasztotta a v√≠z. A boltokat kifosztott√°k. Minden, ami mŇĪk√∂d√∂tt, le√°llt. Minden, ami mozgott, meg√°llt. Ami fejlŇĎd√∂tt, elhalt.

A n√©p hŇĎseinek kineveztek egy aut√≥mos√≥t √©s egy k√∂z√©rt biztons√°gi ŇĎr√©t.

√Čs lett terror, banditizmus √©s jogtalans√°g. Megszervezt√©k a CSEK√Ā-t, pinc√©kkel √©s kiv√©gz√©sekkel. Kik√ľldt√©k a Vad div√≠zi√≥t a harct√©rre. A Kalmiusz medre halottakkal telt meg. A n√©p ellens√©gei f√∂l√∂tt h√°romtag√ļ tan√°csban √∂t perc alatt √≠t√©lkeztek. Plak√°tokkal bor√≠tott√°k el a romokat. A nem megfelelŇĎ vall√°sok papjait lelŇĎtt√©k. Az orsz√°got √©hs√©gbe tasz√≠tott√°k. A parasztokat ki√©heztett√©k. Egym√°st a hatalom kis szelet√©√©rt felrobbantott√°k.

Advertisement

Egy √©v alatt mindent elittak, amit el lehetett, √©s mindent elk*rtak, amit el lehetett. A tankokat elvesztett√©k, az embereket hal√°lba k√ľldt√©k. A rep√ľlŇĎg√©pet lelŇĎtt√©k. A h√°bor√ļt elvesztett√©k.

Nem, nem a Nagy Okt√≥beri Szocialista Forradalomr√≥l, √©s az azt k√∂vetŇĎ polg√°rh√°bor√ļr√≥l van sz√≥. Ez az ‚ÄěOrosz Tavasz‚ÄĚ r√∂vid t√∂rt√©nete volt.

Bár, most már pontosan tudjuk, hogy nézett ez ki 1917-ben.

Arkagyij Babcsenko írása nyomán.

√Čs egy idev√°g√≥ sz√°m. Televizor egy√ľttes: Bocs√°ss meg nek√ľnk Ukrajna.