Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
Illustration for article titled Szír kaland

Az alapján ítélve, hogy John Kerry felhívta az ügyben Szergej Lavrov külügyminisztert szombaton, úgy tűnik valóban orosz csapatok érkeztek Szíriába.

Advertisement

Nem valószínű, hogy csak a neten terjedő hírek, videók alapján zavarta volna az amerikai külügyes orosz kollegáját, figyelmeztetve azt, hogy az orosz jelenlét növelésével megnőtt az esélye az USA által vezetett koalíciós erők és orosz csapatok közötti konfrontációnak.

Illustration for article titled Szír kaland
Advertisement

Egyre másra jelennek meg a felvételek a nyugati médiákban az orosz erőkről Szíriában, és Kerry valószínűleg a felderítési eredményeket figyelembe véve mondta azt, amit mondott. Persze a szociális hálók is megtették, amit lehet ez ügyben, és hiába szajkózták eddig Moszkvában különböző hivatalosságok, hogy „Szíriában nincsenek katonáink” (Emlékszünk a Krímre? És a Donbasszra? Ott sem voltak.), a tengerészgyalogosok biza kirakták a fotóikat, a háttérben szír városokkal, és Asszad és Putyin arcával díszített plakátokkal. Külön érdekes, hogy a Szevasztopolban állomásozó tengerészgyalogosok jelennek meg legtöbbször, és sokan biza korábban ukrán katonaként álltak át orosz oldalra. Hát, az árulókat ott sem kedveleik, és miért ne bizonyíthatnák hűségüket immár vérrel?

Illustration for article titled Szír kaland
Advertisement

Mit csináljanak szegény beszélő fejek most a Kremlben? Megint az eltávon levő katonák meséjét fogják előhúzni, akik felbuzdulva hitsorsosaik védelmére keltek Donyeck helyett immár Latakiában? Vagy egy nappal a lebukásuk előtt leszerelt tengerészgyalogosok lesznek, akik a tartuszi bázisról egyből csatába indultak?

Kérdés még, kivel harcolnak. Az Iszlám Állam ellen mentek, vagy a szíriai ellenzék koalíciójával indultak harcba. Az utolsó hírek szerint az eddig nehezen védett Latakiánál Asszad erői ellentámadásba mentek át - BTR 82A-k támogatásával, ahol a kezelő személyzet oroszul beszél - épp az ellenzéki erőkkel szemben.

Advertisement

Mire jó Putyinnak még egy hibrid háború? Vannak, akik szerint megkavarva még jobban a Közel-Keleti háborús kását, az olajárak további csökkenését akarja megelőzni.

Illustration for article titled Szír kaland
Advertisement

Mások szerint a közelgő ENSZ Közgyűlésen fellépni kívánó orosz elnök a Nyugatnak akar ajánlatot tenni – mi harcolunk az ISZ ellen, ti meg vonjátok vissza a szankcióitokat, és rendezzük ezt a krími kérdést. De Kerry reakcióját látva az USA és az anti-ISZ koalíció annyira nem örül ennek. És nem hajlandók egyenlőségjelet tenni az Asszad ellen ötödik éve harcoló ellenzéki erők és a „kalifátus” közé.

Az is lehet persze, hogy csak folytatódik az immár másfél évszázados hagyomány, hogy amikor belpolitikailag baj van, majd azt meg lehet oldani egy „kis győzedelmes háborúval”. A krími háború is így indult annó, az orosz-japán is, az afganisztáni „internacionalista segítségnyújtás” és tavaly az ukrán hibrid háború is.

Advertisement

Mindenesetre várjuk a további híreket az orosz halottakról Donyeck és Luganszk után már Aleppóból vagy Latakiából. Illetve, állj, hisz már békeidőkben is államtitoknak számít a hadsereg embervesztesége, így nem lesz hír róluk.

Oroszul tudóknak: Ruszlan Levijev összeszedte ami tudható az orosz csapatokról és haditechnikáról Szíriában.

Share This Story

Get our newsletter