Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Szír dilemma

Illustration for article titled Szír dilemma

Érdekes kérdéseket vet fel ez a rövid kis poszt, amire előbb-utóbb válaszolnia kell sokaknak Oroszországban. A poszt szerzője Reggae Mortis néven publikál, Kijevbe emigrált orosz állampolgár. A fordítás:

Kérdés mind a támogatóihoz, mind az ellenzőihez a szíriai orosz beavatkozásnak.

Tegyük fel, hogy úgy két-három hét múlva az al-Nuszra Front harcosai bejelentik, hogy vállról indítható rakétával lelőttek egy orosz SZU-25-ös repülőgépet. Értelemszerűen kevesen hiszik el, míg ki nem raknak a Youtube-ra egy videót.

Advertisement

Ahol is egy szlávos kinézetű, kissé megvertnek látszó, székhez kötözött katona, szakadt nyári uniformisban bemutatkozik, hogy ő Szidorov Iván Petrovics alhadnagy, ilyen meg ilyen repülőezredéből az Oroszországi Föderációnak. A mellette álló szakállas harcos jó oroszsággal, kaukázusi akcentussal pedig azt mondja:

„Ha a mocskos gyaur oroszok nem hagyják abba a bombázásunkat, és nem vonulnak el Sūrīyah-ból ki egy héten belül, megöljük ezt az embert, aztán megölünk mindenkit közületek, bosszút állunk Nohcsicsoj vilajetért (Csecsenföld), in sáa l-Láh!”

Advertisement

Az orosz hadügyminisztérium bejelenti, hogy Szidorov Iván elbocsájtását kérte még 2014 végén, és leszerelt. Majd elment önkéntesként Asszad seregébe pilótaként, hogy azokon a gépeken repüljön, amelyeket Oroszország a 2012-es szerződés alapján szállított le a szír kormánynak.

Szíriában nincsenek orosz csapatok, vannak kiképzők, akik a helyi hadseregnek segítenek felkészülni az Iszlám Állam elleni harcra, de harci cselekményekben nem vesznek részt.

Advertisement

Mi a teendő?

Share This Story

Get our newsletter