Keleti szláv ezmegaz.

Szibéria hangja: Elég volt etetni Moszkvát! - Update

A Kreml szótárában a "föderalizáció" kifejezés az elmúlt hónapokban népszerű volt, amennyiben ez a Donyeck, vagy Luganszk vagy esetleg Herszon és Odessza megyékre vonatkozott, azaz Ukrajna ilyentén való átalakítását forszírozta.

Érdekes figyelni, hogy mennyire másképp reagál az orosz kormányzat, ha saját országában merül fel annak az igénye, hogy nagyobb jogköröket kapjon egy régió. Sőt, maga a föderalizáció szó használata milyen heves jogi válaszreakciókat vált ki, miközben Oroszországi Föderáció az állam neve.

Advertisement

Augusztus 17-én Novoszibirszkben tüntetést terveznek Szibéria föderalizációjáért, ezzel a szlogennel: "Elég Moszkva etetéséből!"

Nem Oroszország területi egységét kívánják megkérdőjelezni, kiszakadni belőle, csak jóval nagyobb helyi beleszólást kívánnak a régió életébe a helyiek. Az olaj- és gázbevételek elosztása is központi témája a követeléseknek. Szerintük mindezen törekvések a hatályos jogszabályok alapján elérhetőek. Grigorij Potanyin és társai már a XIX. század közepétől nagyobb önállóságért harcoltak Szibériában, így történelmi előzményei is vannak a Сибирское областничество (Szibériai regionalizmus)- nak.

Advertisement

A szervező csoport Vkontakte oldalát augusztus 1-én a legfőbb ügyész rendelkezésére blokkolták. A Snob.ru független hírportál interjút készített Artyom Loszkutovval, a mozgalom egyik vezetőjével "Odaadjuk a természeti kincseinket, és cserébe idióta törvényeket kapunk" címmel, azonban a Legfőbb Ügyészség rendelkezésére le kellett venniük az anyagot, ellenkező esetben az egész portál lekapcsolása fenyegetett. Máshol azért elérhető.

Advertisement

Az orosz kormányzat úgy tűnik csak a szomszédban látna szívesen föderális vagy akár konföderális berendezkedést, otthon nem.

Update 2014.augusztus 5.

Novoszibirszk polgármesteri hivatala betiltotta a tüntetést, mint az várható volt. A szervezők visszatértek a régi szovjet idők módszeréhez, mint a belső emigráció tette volt a 70-es, 80-as években, amikor is a szovjet alkotmány írott malasztjára hivatkozva (nomeg a Helsinki Záróokmányra) próbáltak civil akciókat szervezni. Így a tüntetés szlogenje az alábbi lesz:

Advertisement

Az alkotmányos rend sérthetetlenségéért, a föderalizáció elvének állam általi tiszteletbentartásáért, melyet az alkotmány 1. és 5. szakasza tartalmaz. ("За незыблемость конституционного строя, в частности, за соблюдение государством принципа федерализма, закрепленного в ст. 1 и 5 Конституции")

Share This Story

Get our newsletter