Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Szárnyaszegett fapados

Illustration for article titled Szárnyaszegett fapados

A Dobroljet (Добролет), az egyetlen és első oroszországi low-cost légitársaság lehúzta a rolót. Illetve "ideiglenesen felfüggesztette a tevékenységét". Augusztus 4-én repülnek a gépei utoljára. Két járatára szóló jegyek felhasználhatóak ideiglenesen az Orenburgszkoje Avialinyii társaság gépein, a többi foglalás ára visszajár.

Advertisement

A Dobroljetnek a nemzeti fapados státuszát szánták, évekig tervezték létrehozását, végül az Aeroflot 2013-ban alapította meg a céget.

Eredeti tervek szerint az első járatát a Pétervár-Moszkva útvonalon indította volna, de mivel hirtelen nagy szükség lett a Krím félszigetre indított repülőgépekre, így a Moszkva-Szimferopol vonalon indult el. És ez lett a veszte.

Advertisement
Illustration for article titled Szárnyaszegett fapados

A társaság július 31-ei dátummal felkerült az EU szankciós listájára (mint a szimferopoli reptér exkluzív személyszállítója), így a partnerei felmondták a két darab Boeingre kötött lízingszerződést, ami a teljes légiflottája volt az orosz fapadosnak. Egy fokkal megint nehezebb, drágább lett a Krím elérése Moszkvából.

Advertisement

A szankciók másik légiforgalmi hatása viccesebb.

Illustration for article titled Szárnyaszegett fapados
Advertisement

Gennagyij Timcsenkó orosz milliárdos 15 milliárd forintot érő magángépének szervízelését és üzemeltetését (pl. a hozzáférést a navigációs rendszerükhöz) a Gulfstream a washingtoni szankciók miatt megtagadta, így "bakon" áll most Moszkvában.

Update 2014. augusztus 5.

Nemcsak a Dobroljet az áldozata a politikai légkörnek. Befejezte a működését a 20 legnagyobb orosz utazási iroda egyike, az Intaer (Интаэр). A napokban csődött jelentett a Néva (Нева), a Roza vetrov mir (Роза ветров Мир), az Expo Tour (Экспо-тур) és a Labirint (Лабиринт) utazásszervező is. Több tízezer orosz turista ragadt a csődök miatt külföldön.

Advertisement
Illustration for article titled Szárnyaszegett fapados

Az okokat a rubel gyengélkedésére, a biztosítási költségek növekedésére, és arra vezetik vissza az iparági elemzők, hogy a kormány megnehezítette az egyenruhás szervek dolgozóinak a külföldi utazást, tekintettel arra, hogy "provokációk érhetik" a rendvédelmiseket külföldön a nyugati titkosszolgálatok részéről.

Share This Story

Get our newsletter