Az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ eln√∂ke 2014. augusztus 6-√°n al√°√≠rta uk√°z√°t (rendelet√©t), melynek alapj√°n Oroszorsz√°g kereskedelmi korl√°toz√°st vezet be az azon √°llamokb√≥l √©rkezŇĎ √©lelmiszeripari term√©kekre, mely orsz√°gok szankci√≥kat jelentettek be orosz csinovnyikok √©s v√°llalatok ellen.

Az orosz ellenszankci√≥k egy √©v idŇĎtartamra sz√≥lnak, amely idŇĎtartam meghosszabb√≠that√≥. A pontos list√°t egy napon bel√ľlre √≠g√©rte a korm√°ny. Ami tudhat√≥ egyelŇĎre, az az, hogy b√©bi√©telekre √©s borokra nem fog vonatkozni az embarg√≥. (A Kr√≠m bor√°szatai nem fognak √∂r√ľlni, azok jelenleg sehov√° m√°shov√° nem tudj√°k eladni a term√©keiket.)

Melyek is ezen orsz√°gok? Az USA, Kanada, a teljes EU, Norv√©gia, Ukrajna, Jap√°n, Ausztr√°lia, √öj-Z√©land, s ez a lista val√≥sz√≠nŇĪleg nem teljes.

Advertisement

A 2013-as √©vben az orosz √©lelmiszerimport 43 milli√°rd doll√°ros volt, az orsz√°g az √©lelmiszerell√°t√°s√°nak mintegy 40%-√°t k√ľlf√∂ldrŇĎl oldja meg. A z√∂lds√©g- √©s gy√ľm√∂lcs elad√°soknak p√©ld√°ul 70%-a import√°ru. Egyes sz√°m√≠t√°sok szerint a milli√≥s nagyv√°rosokban a 80%-ot is el√©ri a k√ľlf√∂ldi forr√°s√ļ √©tel ar√°nya. (A Rosszelhodnadzor azonnal enged√©lyezte a braz√≠liai h√ļs- √©s tejterm√©kek behozatal√°t.) Sok m√©g az egym√°snak ellentmond√≥ sziv√°rogtat√°s, de az szinte biztosnak l√°tszik, hogy az USA valamennyi √©lelmiszeripari term√©k√©nek behozatal√°t megtiltj√°k.

Adieu francia sajtok (bár egy csinovnyik már mondott olyat, hogy a sajtokat talán kihagyják), auf Wiedersehen bajor kolbász, goodbye skót whisky, adiós serranoi sonka, na shledanou sör, sayonara szushi.

Advertisement

Nyilv√°n a termelŇĎknek szerte a vil√°gon ez √©rv√°g√°s lesz. S m√©g mekkora azoknak a v√°llalatoknak, amelyek ilyen term√©kek kereskedelm√©vel foglalkoztak Oroszorsz√°gban, azokkal kapcsolt logisztikai c√©gek, √©ttermek, b√°rok, bolth√°l√≥zatok. No √©s persze a fogyaszt√≥, a sokat emlegetett √ļj orosz k√∂z√©poszt√°ly, amely az ut√≥bbi √©vek olajdoll√°rbŇĎs√©g√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen nyugati m√≥dra kezdett fogyasztani, √©lni. De h√°t mindennek √°ra van, m√©g akkor is, ha j√≥ szovjet hagyom√°nyok szerint lesz egy r√©teg, amelyik nem fog sz√ľks√©get szenvedni semmiben, √©s azok fizetik meg akiknek a h√°tuk k√∂zep√©re sem kell az CCCP 2.0 project. A New Republic szerkesztŇĎs√©gi v√©lem√©nye szerint ez lehet a m√°sodlagos c√©l: megb√ľntetni azt a tanult, j√≥l keresŇĎ r√©teget, a v√°rosi k√∂z√©poszt√°lyt, amely 2011-2012-ben kiment t√ľntetni Putyin ellen.