Moszkv√°ban megalakult az ‚ÄěUkrajna Megment√©s√©√©rt Bizotts√°g‚ÄĚ.

Magyarul emigr√°ns korm√°ny, amely ‚Äďahogy mondj√°k- az ukr√°n korm√°nyzat alternat√≠v√°ja k√≠v√°n lenni. Tagjai volt ukr√°n politikusok, akik a B√ľszkes√©g Forradalma ut√°n t√°voztak az orsz√°gb√≥l. A ‚Äěsz√°mŇĪz√∂tt korm√°nyt‚ÄĚ Nyikolaj Azarov vezetn√©, Janukovics ex-eln√∂k kor√°bbi korm√°nyfŇĎje. M√©g egy jel√∂ltj√ľk is van az √°llamfŇĎi posztra, elvileg ez Vlagyimir Olejnyik, a megszŇĪnt R√©gi√≥k P√°rtj√°nak kor√°bbi parlamenti k√©pviselŇĎje lenne. Ezek szerint m√°r a ‚ÄěmegmentŇĎk‚ÄĚ moszkvai csapata sem sz√°mol a rosztovi ‚Äě√∂r√∂kk√© legitim‚ÄĚ Janukoviccsal. Hogy mi √©rtelme egy ilyen kv√°zi√°llamfŇĎnek, nem vil√°gos, hisz a k√∂zelj√∂vŇĎben nem v√°rhat√≥ eln√∂kv√°laszt√°s Ukrajn√°ban. Mondjuk, a csapat c√©ljai am√ļgy is hom√°lyosak.

A vil√°gban t√∂bb tucatnyi emigr√°ns vagy sz√°mŇĪz√∂tt korm√°nyzat mŇĪk√∂dik, amelyek pretend√°lnak valamely ter√ľlet igazgat√°s√°ra, de de facto nem ellenŇĎrzik azt. A gyakorlat azt mutatja, hogy n√©ha k√©pesek visszat√©rni a hatalomba (fŇĎleg, ha kor√°bban is gyakorolt√°k azt), mint a M√°sodik Vil√°gh√°bor√ļban a n√°ci megsz√°ll√°s elŇĎl Londonba menek√ľlt eur√≥pai korm√°nyzatok, vagy az 1914-1918 k√∂z√∂tti szerb korm√°ny √©s parlament Korfun. Form√°lisan biztos√≠tott√°k a jogfolytonoss√°got ezek a korm√°nyzatok a megsz√°ll√°s elŇĎtti √©s ut√°ni orsz√°gok sz√°m√°ra. M√©g egy ilyen p√©lda a Benes vezette csehszlov√°k korm√°ny volt.

M√°s hasonl√≥ strukt√ļr√°knak kevesebb szerencs√©je volt, mint a Finn Demokratikus K√∂zt√°rsas√°g korm√°ny√°nak, amit a szovjetek √°ll√≠tottak fel a T√©li H√°bor√ļban megsz√°llt finn ter√ľleten. A sz√°nd√©k a teljes Finnorsz√°g igazgat√°sa lett volna, de a h√°bor√ļ befejez√©se ut√°n a korm√°nyt feloszlatt√°k, b√°r vezetŇĎje, Otto Kuusinen a r√©szben finn ter√ľletekbŇĎl l√©trehozott Kar√©l-Finn Szovjet Szocialista K√∂zt√°rsas√°g vezetŇĎje lett.

Advertisement

N√©mely emigr√°ns korm√°ny szimbolikus eredm√©nyeket tudott el√©rni, ha m√°st nem is. A balti √°llamok sz√°mŇĪzet√©sben levŇĎ korm√°nyai az eg√©sz hidegh√°bor√ļ korszak√°t t√ļl√©lt√©k (az angolsz√°sz orsz√°gok de jure a Baltikum megsz√°ll√°s√°t soha nem ismert√©k el), √©s a Szovjetuni√≥ sz√©thull√°sa ut√°n feloszlatt√°k magukat, form√°lisan deleg√°lva jogosults√°gaikat az ism√©t f√ľggetlenn√© v√°l√≥ orsz√°gok √ļj korm√°nyainak.

Madridban 1969-ig mŇĪk√∂d√∂tt a Magyar Kir√°lyi Nagyk√∂vets√©g Habsburg Ott√≥ √©s Franco megegyez√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen, igaz, korm√°ny nem √°llt m√∂g√∂tte.

Advertisement

Azarov√©kkal m√°s a helyzet. Hivatalos tiszts√©g√ľk r√©g nincs m√°r, √©s nem igaz√°n van jogalapjuk arra, hogy k√©pviselhess√©k Ukrajn√°t. Az ukr√°n sz√°mŇĪz√∂tt korm√°nyzatot ‚Äď amit nem hivatalosan elvileg az orosz korm√°ny is t√°mogat ‚Äď Kijevben igaz√°b√≥l kikacagj√°k csak, marionettfigur√°knak √©s √°rul√≥knak tekintik, akik elvesztett√©k befoly√°sukat a haz√°jukban.

Advertisement

Elvileg Moszkva haszn√°lhatn√° ŇĎket arra, hogy k√©ts√©gess√© tegye a mai kijevi korm√°ny legitimit√°s√°t, de ezzel mintha m√°r elk√©sett volna. ErrŇĎl az es√©lyrŇĎl a Kreml m√°r akkor lemondott, mikor elismerte Porosenko megv√°laszt√°s√°t. SŇĎt, azt m√©g Janukovics sem vitatta.

A moszkvai emigr√°ns korm√°ny l√©t√©t lehet m√©g fenyeget√©sk√©nt le√≠rni Putyin r√©sz√©rŇĎl, arra a hipotetikus esetre, ha v√°ltozik a korm√°nyzat Kijevben, ha ‚Äď mint ahogy az ellens√©gei rem√©lik ‚Äď felv√°ltja egy oroszbar√°t eln√∂k a mait. Spekul√°ci√≥ szinten hasonl√≥ szcen√°ri√≥kat emlegetnek m√°r r√©g√≥ta persze, a harmadik Majdan, Ukrajna sz√©tes√©se, a ‚ÄěNagy Novorosszija‚ÄĚ megalakul√°sa, stb.

Advertisement

Persze hogy pár politikai emigráns, akik Ukrajna megmentésére pretendálnak mennyire hozzák közelebb ezt, nem látni.

Az ukrajnai sz√°mŇĪz√∂tteknek nagy es√©ly√ľk van arra, hogy olyan virtu√°lis strukt√ļr√°t alak√≠tsanak meg, amely √©vekig elveget√°l, de semmilyen hat√°ssal nincs otthon. Vagy megism√©telhetik a Novorosszija projekt sors√°t, amit j√≥l megfuttattak tavaly mind a m√©di√°kban, mind hivatalos besz√©dek szintj√©n, majd sz√©pen lez√°rtak m√°ra.

Advertisement

Az ex-szovjet t√©rs√©gben emigr√°ns korm√°nyzatokra van p√©lda. Gr√ļzi√°ban p√©ld√°ul kettŇĎ ilyen is mŇĪk√∂dik, az egyik Abh√°zi√°√©, a m√°sik D√©l-Osz√©ti√°√©. Mintegy 20 √©ve nem ellenŇĎrzi a ter√ľleteket a gr√ļz korm√°nyzat, de mint auton√≥m k√∂zt√°rsas√°gai v√©grehajt√≥ szerveit tov√°bb mŇĪk√∂dteti Tbiliszi.

Advertisement

A hossz√ļ konfliktussorozatban meghat√°rozott szerepet j√°tszottak ezek a strukt√ļr√°k. A 2000-es √©vek k√∂zep√©n a gr√ļz p√°rti abh√°z auton√≥mia korm√°nya √°tk√∂lt√∂z√∂tt TbiliszibŇĎl a Kodori v√∂lgybe Abh√°zia keleti r√©sz√©n, amit a k√∂zponti korm√°ny ellenŇĎrz√∂tt, √©s mintegy k√©t √©vig ott sz√©kelt. A 2008-as orosz-gr√ļz h√°bor√ļ eredm√©nyek√©ppen v√©g√ľl visszak√∂lt√∂z√∂tt Tbiliszibe.

D√©l-Osz√©ti√°ban m√©g alternat√≠v eln√∂k is volt, egy bizonyos Dmitrij Szanakojev, aki nem hivatalos v√°laszt√°sok eredm√©nyek√©pp foglalta el tiszts√©g√©t. 2008-ban neki k√≠v√°nt√°k a k√∂zponti gr√ļz erŇĎk √°tadni a hatalmat az auton√≥mia ter√ľlet√©n. Mondhatjuk √ļgy, hogy ‚Äěideiglenes adminisztr√°ci√≥t‚ÄĚ vezetett, am√≠g az oroszok ki nem vert√©k a gr√ļzokat D√©l-Osz√©ti√°b√≥l.

Advertisement

Hasonl√≥ helyzetbe ker√ľlt Ukrajna is tavaly, miut√°n elvesztette a Kr√≠m feletti ellenŇĎrz√©st. Ma is l√©tezik az ‚Äěeln√∂ki k√©pviselet‚ÄĚ, amely a Kr√≠mi Auton√≥m K√∂zt√°rsas√°g legitim vezet√©se Kijev szempontj√°b√≥l. Herszonban sz√©kel.

Advertisement

Az egyik legr√©gebben fenn√°ll√≥ sz√°mŇĪzet√©sben levŇĎ korm√°nyzat a Belorusz N√©pk√∂zt√°rsas√°g Rad√°ja, amely Kanad√°ban mŇĪk√∂dik. A BNK pedig m√°r 1918-ban megszŇĪnt.

Van m√©g a laoszi monarchist√°k korm√°nya az Egyes√ľlt √Āllamokban, amely a kir√°lys√°g vissza√°ll√≠t√°s√°√©rt k√ľzd (m√©g a ‚Äô70-es √©vekben els√∂p√∂rt√©k a kommunist√°k), a D√©l-Malukui K√∂zt√°rsas√°g emigr√°ns korm√°nya Hollandi√°ban, amely el akarja v√°lasztani haz√°j√°t Indon√©zi√°t√≥l, Eti√≥pia Kir√°lyi Tan√°csa az USA-ban a ‚Äô70-es √©vektŇĎl, amely a cs√°sz√°rs√°got akarn√° √ļjra√©leszteni Addisz Abbeb√°ban.

Advertisement

N√©mely ilyen korm√°nyf√©les√©gnek m√©g n√©mi profitra is siker√ľlt szert tennie az ut√≥bbi √©vekben. Mint pl. a Kabinda K√∂zt√°rsas√°gnak (Angola egy r√©sz√©re pretend√°l) vagy Biafra (Nig√©ri√°ban) √©s Kamerun d√©li r√©sz√©nek emigr√°ns korm√°nya. A Kilimanjaro Capital befektet√©si t√°rsas√°g ezen emigr√°ns szakad√°r korm√°nyokkal szerzŇĎd√©seket k√∂t√∂tt olaj- √©s m√°s lelŇĎhelyek kihaszn√°l√°s√°ra. Ami azt jelenti, hogy a c√©g l√°t r√° es√©lyt, hogy sikert is el√©rhetnek a nagy afrikai kavarban.

A moszkvai ukr√°n csapat ilyesmirŇĎl csak √°lmodozhat. Mind Ukrajn√°nak, mind a Kr√≠mnek van korm√°nyzata (kettŇĎ is, Szimferopolban √©s Herszonban), a h√°bor√ļs Donbassznak van elismert k√∂zigazgat√°sa (Donyeck megyei adminisztr√°ci√≥, Luganszk megyei adminisztr√°ci√≥) √©s a senki √°ltal nem elismert DNR/LNR p√°ros is.

Advertisement

Még egy csoport ember, akik ebben a felállásban szeretnék Ukrajnát képviselni bárhol is, fölöslegesnek látszik. Vagy nevetségesnek.