Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Sorbanállás betiltva

Illustration for article titled Sorbanállás betiltva

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete 2011-ben kidolgozott egy Kolejka nevű táblás társasjátékot, amit a Trefl nevű cég forgalmaz Lengyelországban. Magyarul “sorbanállásnak” lehetne fordítani, egyfajta szocialista Monopoly, kihegyezve a hiánygazdaságra. Minden játékos kap egy listát a beszerzendő árukról, és az győz, akinek sikerül megvennie vagy elcserélgetni másokkal, szóval valahogy “megszerezni” az összes kívánt cuccot. Ennek érdekében sorba kell állni a boltoknál, megegyezni a spekulánsokkal, lecsapni a polcokra épp “kidobott” termékekre, és fel kell készülni meglepetésekre.

Advertisement

Hol megfordul a sor sorrendje, aki elől állt, hátra kerül, hol hibázik a szállító, és a patikába krumplit hoznak, vagy valaki előre furakszik a sorban, “engedjék át a terhes nőt” kiáltással, vagy éppen “maga itt nem állt” kártyát kap valaki, és akkor előlről. Szóval mint a jóféle szovjet sorokban, ahogy emlékszem, az “ocseregyben”, ahogy Kárpátalján hívták a mindennapos időtöltést a boltok előtt.

Illustration for article titled Sorbanállás betiltva
Advertisement

Az Unitoys nevű játékforgalmazó céget nemrég figyelmeztették, hogy a nagyon népszerű orosz verzióját a játéknak, az Ocseregy néven futó, szovjet nevekkel operáló klónját a Roszpotrebnadzor (fogyasztóvédelem) be kívánja tiltani Oroszországban , mivel a hatóság csinovnyikjai szerint az “szovjetellenes”.

A balhét úgy tűnik nem is maga a táblás játék váltotta tán ki, hanem a Nemzeti Emlékezés Intézete elnökének, Łukasz Kamińskinek a játék leírásában szereplő pár mondata:

Illustration for article titled Sorbanállás betiltva
Advertisement

“Felvilágosító eszköz, amely megismerteti a játékosokat azokkal a realitásokkal, amelyekben sok évig éltek a lengyelek, és emlékeztetni arra, mivel járt a rájuk erőltetett kommunista rezsim.”

Így lesz “deficit” - ahogy a hiánycikkeket hívták a SzU-ban, ma egy játék, ami arról az időről szól, mikor szinte minden ebbe a kategóriába esett.

Share This Story

Get our newsletter