Azoknak, akik most épp drukkolnak, török vagy épp orosz oldalon.

Az orosz SzU-24-es repülőgép lelövésétől kezdve a Szíriában állomásozó orosz erők fokozták a bombázás intenzitását abban a hegyi régióban, ahol a gép lezuhant, és ahol az Ankara által támogatott turkománok élnek. Egyben Asszad kormányerői is támadják a turkománok milíciáját ugyanott.

Az utóbbi 24 órában két ún. humanitárius konvojt semmisítettek meg orosz bombák, közvetlenül a török határátkelőkön. Ok, 5 méterrel a török felségterülettől arrébb, mondjuk. Persze Putyin szemszögéből teljesen mindegy, humanitárius segítséget vittek-e azok a teherautók, vagy fegyvert és lőszert.

A hirtelen Szíriában megjelenő SZ-400-as légvédelmi rendszerek telepítésének célja nyilván az, hogy leszedhessék a kurd „terroristákat” támadó török gépeket Szíria felett.

Advertisement

Amíg jól lehet viccelődni azon, hogy a Kreml önjelölt szuperhatalomként a vadászbombázója lelövését csirkeimport betiltásával bünteti, (azzal is, és tényleg iróniára ad okot) de facto háborúba kezdett, azzal a céllal, hogy megszüntesse új ellenségének sokéves befolyását Latakia török határ menti térségében.

A fő kérdés, hogyan reagál az Erdoğan-Davutoğlu tandem erre. Egyrészről a nyugati szövetségesek próbálják hűteni a kedélyeket, deeszkalációt sürgetnek, másrészről kötelezi őket a sokszor hangoztatott „megvédjük a véreinket, bárhol éljenek is” szlogen, meg Asszad megbuktatásának kitűzött célja.

Advertisement

És akkor nekem már csak egy retorikus kérdésem maradt mindkét félhez. Tessék mondani, ennek ugyan mi a köze az Iszlám Állam elleni harchoz?