Zászlókról és időknek az ő változásáról.

Az Oroszországi Föderáció Dumája második olvasatban elfogadta azt az új törvényt, amely megtiltja azon szervezetek szimbólumainak a használatát és propagálását, amelyek a II. Világháború idején támogatták a náci Németországot. A büntetési tételek 1000 rubeltől 50 ezer rubel bírságig terjednek, vagy 15 napos elzárással büntethető a törvényszegő.

Elsőszámú célpontja a törvénynek nyilvánvalóan az a vörös-fekete zászló, amelyet Ukrajnában használnak, és amely az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) zászlaja volt 1942-1956 között. (AZ UPA gyakorlatilag mindenkivel harcolt fennállása alatt, aki szóba jöhetett, a németekkel, a lengyel földalatti hadsereggel, a szovjetekkel. Érdekes mód, a magyar honvédség megszálló alakulataival afféle lokális fegyvernyugvásban állapodtak meg, sokszor a német tisztek is magyar zászlót tetettek az autóikra, elkerülendő az UPA rajtaütését.) No meg a különböző balti egységek szimbólumai jöhetnek még szóba, amelyek a Wehrmacht vagy az SS kötelékében harcoltak a Szovjetunió ellen.

Érdekes lesz, amikor veszi valaki a bátorságot, hogy a jelenlegi orosz zászló használata miatt bírósághoz fordul ezen jogszabály alapján. Hiszen a Vlaszov tábornok által vezetett Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) - amely német oldalon küzdött - épp a trikolórt használta - ellenségével szemben, amely a sarló-kalapácsos vörös zászló alatt harcolt.

Advertisement

A Donbasszban az orosz-párti fegyveresek zászlaján lévő András-kereszt is a ROA szimbóluma volt, sőt, a ma lépten-nyomon használt György-szalagot is Vlaszovék használták először a cári idők óta.

Azt majd csak Jelcin stábja veszi elő újra a narancs-fekete szalagot a kilencvenes években, kifogandó a szelet a kommunisták vitorlájából a győzelmi ünnepségeken.

Update: 2014. 10. 24. Elfogadták a törvényt. Külön nevesítve, hogy " az ukrajnai államcsínyben aktívan résztvevő szervezetek Sz. Bandera nacionalista csoportosulásának szimbolikáját használják". A ROA-ről nincs szó benne.

Advertisement

A kép felirata: "Mi győztünk"