Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Putyin. Háború.

Illustration for article titled Putyin. Háború.

Elkészült Borisz Nyemcov utolsó munkája.

Advertisement

Az RPR-Parnasz párt irodájában, Moszkvában május 12-én bemutatták a Putyin.Háború.-címet viselő jelentést, mely Borisz Nyemcov összegyűjtött anyagain alapul. Az ellenzéki politikus, akit februárban gyilkoltak meg ennek az anyagnak az elkészítésével foglalkozott utolsó hónapjaiban. Találkozókat szervezett, adatigényléseket nyújtott be az erőszakszervezetekhez, szemtanúkat kutatott fel. Befejezni már párttársainak kellett a munkát, akikhez újságírók és közgazdászok csatlakoztak.

Advertisement

A végeredmény egy elég száraz anyag lett, ami ellenzéki retorikai elemeket nyomokban tartalmaz csak. Mondhatni felsorolása lett azon konfliktus eseményeinek, amelyek Ukrajnában az utóbbi másfél évben zajlanak. Nyemcov társai úgy vélik, kiváló kiinduló anyaga lehetne ez a jelentés egy jövőbeni vádiratnak, ha valaha bíróság elé kerülnek azok, akik a fegyveres harc mellett döntöttek.

„Az ellenzék feladata most – a felvilágosítás és az igazság. És az igazság az, hogy Putyin azt jelenti – háború és krízis.”

Advertisement

A bevezetőben idézik a szerzők Nyemcov fenti zavait, melyeket meggyilkolása előtt egy hónappal mondott.

Borisz Jefimovics 2014 végén kezdte el gyűjteni az információkat, januárban már látható volt, hogy milyen formát fog ölteni az anyag, és február végéig személyesen felügyelte még a munkát, halála napjáig.

Advertisement

Befejezni a hozzá közel álló társai, szimpatizánsai fejezték végül be. Ilja Jasin, Olga Sorina, Leonyid Martinjuk, Szergej Alekszasin közgazdász, Alfred Koh üzletember és újságírók: Oleg Kasin, Ajder Mudzsabajev és Jekatyerina Vinokurova. Az anyaggyűjtésben részt vett még mintegy húsz ember.

Illustration for article titled Putyin. Háború.
Advertisement

A korábbi jelentéseknél, melyeket Nyemcov készített, mint amit a Putyin baráti körében elharapódzott korrupcióról írt, vagy a Szocsiban rendezett olimpia körüli visszaélésekről a szerző néha beleesett abba a hibába, hogy ahol nem állt rendelkezésre elég tény, ott az ellenzéki retorikával pótolta a homályos foltokat.

A mostani anyag 63 oldalán (képekkel) – több mint 150 hivatkozás van tényfeltáró sajtóanyagokra, videókra, állami szervek anyagaira úgy Ukrajnából mint Oroszországból. A dokumentumok nagy száma miatt, melyekre hivatkoznak a jelentésben nagyon visszafogott szövegű írás született – annak ellenére hogy a XXI. század nagyon mozgalmas másfél évét írja le. Annak ellenére, hogy retorikailag visszafogott, ez a leginkább háborúellenes anyag, amit az orosz ellenzék eddig alkotott.

Advertisement

Egyszerű az írás struktúrája, kronológiai. Az első fejezetben azt írják a szerzők, hogy 2012-ben Putyin népszerűsége 45%-on állt, és az elnöki adminisztrációban úgy látták, hogy ez kevés. Így született meg a döntés, hogy a népszerűség, elfogadottság növelésére a legjobb mód egy kis területszerzés, hogy az elnök az „orosz földeik összegyűjtője” szerepkörbe kerüljön.

A Krím visszacsatolásának szcenáriója, vitán felül, jóval korábban kidolgozásra került a hatalom részéről. Az előkészületek nagysága ma már világos” – írják. Valószínűleg ez az egyik gyenge pontja a jelentésnek, itt nagyon kevés a hivatkozás és a bizonyíték, a dolgok természete miatt is. No meg az a kavarás, ami 2014 tavaszán folyt, a krími “referendum” időpontjának tologatásával, meg a katonák letagadásával, majd elismerésével inkább ez ellenkezőjére utal a döntés időpontját illetően.

Advertisement

A következő tíz fejezet – a „valóság kiegyenesítése”. A TV képernyőkről, a tribünökről, a sajtótájékoztatók asztalaitól annyi hazugság ömlött 2014-ben, mint soha még ebben a században. A szerzők feladata egyszerű volt: a tények ismertetése az eredeti forrásra való hivatkozással. Először a Krím, majd a donbasszi események, az első koporsók megérkezése Oroszországba. A lelőtt Boeing. Megnevezik a személyükben felelős hivatalosokat egy-egy döntésért. És végül a közvetlen és közvetett pénzügyi veszteségek számbavétele. Oroszország a jelentés összeállítói szerint csak közvetlenül 53 milliárd rubelt költött az „önkétesekre” és a katonai technikára.

Számba veszik a média szüzséit is az ukrajnai események kapcsán. Ahogy a Pravij Szektor nevét egy időben gyakrabban lehetett hallani a moszkvai TV-kből, mint a kormányzó Jegyinaja Rosszijáét, a “pszeudo-széttépett” szlovjanszki kisfiú meséjét, Givit, aki a Szomáli nevű banda fejeként megeteti a foglyokkal a vállapjukat. Ahogy a Krímben „kedves emberek” masíroznak, és az orosz elnök az év folyamán többször is megváltoztatja véleménylét, hogy kik is voltak valójában ezek a fegyveresek. A hangsúlyos tagadástól végül eljut addig, hogy a Krím elcsatolását ő rendelte el személyesen, és irányította is a folyamatot.

Advertisement

A szerzők legnagyobb sajnálatára (és így gyengül az anyag) a katonákkal és a halott katonák hozzátartozóival nem sikerült tartani a kapcsolatot Nyemcov halála után. Őt még ismertsége okán elfogadták, bíztak is benne, de a halála mindent megváltoztatott.

„Ha Nyemcovot lelőtték a Kreml falánál, akkor az én ügyfeleimmel Ivanovóban azt tesznek, amit akarnak. Észre sem veszi senki.” – így írta le az álláspontját egy a halott katonák rokonait képviselő ügyvéd.

Advertisement

Sorra veszik a bizonyítékokat, melyek a Kadirov egységeihez tartozó csecsen fegyveresek jelenlétéről szólnak a Donbasszban, az első „kétszázas szállítmányok” (halottas koporsók) útjáról, azon fegyverekről, amelyeket az ukrán csapatok ellen használtak, és soha nem exportálta azokat Oroszország.

Érdekes látni, ahogy a szörnyűségesen hatalmas államtitkok apróságok miatt lelepleződnek. Az alternatív adatokat nem ám az ellenzék sikeres felderítő tevékenysége szolgáltatja, hanem az okostelefonok jó minőségű kamerája, az autós videóregisztrátorok – melyek felveszik a Donbasszban nem létező orosz katonai technikát. A katonák óvatlansága szolgáltatja, akik képeket töltenek fel a vk-ra, facebookra, pózolva településjelző táblákkal.

Advertisement

Egy rövid összefoglaló a végefelé még, és Nyemcov még 2014-ben írt levele a katonákhoz, amit nem valószínű, hogy az érintettek olvastak.

„Nem a ti háborútok ez, ez Putyin háborúja a pénzért és a hatalomért”.

Illustration for article titled Putyin. Háború.
Advertisement

Az egész jelentés ebbe az irányba mutat, de a szerzők külön is kiemelik: az anyag helye egy vádiratban van. Egy bíróságon. Nyemcov hitt benne, hogy lesz ilyen bíróság.

Share This Story

Get our newsletter