√Čpp 25 √©ve pr√≥b√°lta meg √°tvenni a hatalmat a Szovjetuni√≥ban a GKCSP, a Rendk√≠v√ľli √Āllapot √Āllami Bizotts√°ga.

ElŇĎzŇĎ este √©rkeztem vissza kishaz√°mba, K√°rp√°talj√°ra az akkor m√°r a sz√©leken h√°bor√ļs Szerbi√°b√≥l, Magyarkanizs√°r√≥l. Reggel be√ľltem a fodr√°szhoz Munk√°cson, r√°m f√©rt m√°r, √©s a Latorca-udvarban l√©vŇĎ kis fodr√°szmŇĪhely r√°di√≥j√°n hallva valami k√©sŇĎbrezsnyevi st√≠lus√ļ sz√∂veget azt hittem, par√≥dia. Hja, a gorbacsovi glasznosztyban ez m√°r annak hatott. Azt√°n felh√≠vtam nagyn√©n√©met, √©s ŇĎ mondta, hogy puccs van. Hol? - k√©rdeztem vissza. Kider√ľlt, hogy Moszkv√°ban, ami messze volt, de az√©rt egy orsz√°gba tartozott Munk√°cs is vele, ahol ezt√°n n√©ztem egy darabig a k√∂zponti TV-ad√≥n a v√©gtelen√≠tett Hatty√ļk tava balettelŇĎad√°st. K√∂zben egy telefonbesz√©lget√©sbŇĎl (interurb√°n, akar Budapesttel besz√©lni?) megtudtam, hogy bar√°tom Csaba meg Jugoszl√°vi√°b√≥l l√©pett meg aznap, ŇĎt Dubrovnikba akart√°k vinni katon√°nak √©pp.

√ćgy 25 √©v eltelt√©vel csak t√∂redezett k√©pek maradtak meg abb√≥l a h√°rom napb√≥l. Ahogy Ungv√°ron, a Munk√°csi utc√°n bar√°tom kocsij√°val megy√ľnk a KMKSZ irod√°ja fel√©, √©s h√°tunk m√∂g√∂tt kifordulnak a laktany√°b√≥l a l√∂v√©szp√°nc√©losok. Az iroda, ahol √∂sszegyŇĪlt√ľnk, b√°r nem igaz√°n tudta senki, mi a teendŇĎ. Az addigra m√°r Budapestre, a Nemzetk√∂zi ElŇĎk√©sz√≠tŇĎ Int√©zettbe felvett di√°koknak √ļtlevelet kellett gyorsan csin√°ltatni, √©s bar√°tunk G√©za kocsij√°val √°tdobni Magyarorsz√°gra. Ňź nemcsak lelk√©sz, hanem parlamenti k√©pviselŇĎ is volt, j√≥l j√∂tt a diplomata √ļtlev√©l. H√°rom napig ing√°zott Ungv√°r √©s Ny√≠regy k√∂z√∂tt. Mi a legjobb bar√°tommal utols√≥k√©nt akartunk l√©pni, v√©g√ľl nem ker√ľlt sor r√°. 19 √©vesen nem igaz√°n f√©l az ember napokig, ink√°bb izgatott voltam √≠gy visszan√©zve, a nagybetŇĪs t√∂rt√©nelem zajlott, √©s √©n l√°ttam!

A KMKSZ eln√∂ke, Fod√≥ S√°ndor fŇĎleg a Megyei Tan√°csban volt, ami folyamatosan √ľl√©sezett. A fŇĎtitk√°r, aki k√∂nyveket √≠rt a GULAG-r√≥l, azzal vigasztalt mindenkit, hogy majd a vagonban tart t√ļl√©l√©si szemin√°riumot. M√°ig nem tudom biztosan, de eml√©keim szerint Ungv√°r v√°rosi tan√°csa √≠t√©lte el a katonai junt√°t m√°sodikk√©nt a SzU √∂sszes v√°rosa k√∂z√ľl, r√∂gt√∂n Leningr√°d ut√°n.

Azt√°n egyszercsak v√©get√©rt az eg√©sz, a puccsist√°k K√≠na fel√© menek√ľltek, de hi√°ba. Ma m√°r tudjuk, hogy Gorbacsov, Jelcin √©s Nazarbajev utols√≥ pr√≥b√°lkoz√°s√°t temett√©k el a GKCS puccsal, hogy megmentsenek valamit a Szovjetuni√≥b√≥l, CCP n√©ven, F√ľggetlen K√∂zt√°rsas√°gok Sz√∂vets√©gek√©nt. Igaz, a h√°rom balti √°llam √©s Gr√ļzia m√°r az ŇĎ terveikben sem szerepelt tagk√©nt. Azon az augusztus 20-√°n √≠rt√°k volna al√°, Nazarbajev lett volna a minisztereln√∂k, Gorbacsov indult volna az eln√∂ki sz√©k√©rt, Jelcin pedig Oroszorsz√°g eln√∂ke akart lenni. Sz√©t akart√°k zavarni az addigi korm√°nyt, k√ľl√∂n√∂sen az erŇĎszakszervezetek reformja volt fontos, hisz a vilniuszi √©s tbiliszi v√©res esem√©nyek ut√°n valamit tenni kellett vel√ľk. Ezt tudt√°k meg Krjucskov KGB fŇĎn√∂k √©s t√°rsai, a minisztereln√∂k, az aleln√∂k, a bel√ľgyminiszter stb., √≠gy l√©ptek.

Advertisement

A SzU j√≥val hamarabb megszŇĪnt √≠gy, mint b√°rki gondolta volna, napokon bel√ľl kimond√°k a f√ľggetlens√©g√ľket a kauk√°zusi √°llamok, Ukrajna, Mold√°via, Belarusz, p√°r h√≥nappal k√©sŇĎbb az √°zsiai tagk√∂zt√°rsas√°gok is.

Akiket le√ľltettek a bizotts√°gi tagok k√∂z√ľl haza√°rul√°s√©rt (volt aki √∂ngyilkos lett), m√°r 1994-ben amneszti√°t kaptak. Krucskov, a fŇĎkolompos, k√©sŇĎbb a fiatal √©s energikus FSZB fŇĎn√∂k, bizonyos Vlagyimir Putyin tan√°csad√≥ja lett, √©s annak eln√∂ki beiktat√°s√°n koccintott Putyinnal, sokak szerint az√©rt, mert m√©giscsak siker√ľlt a puccs, csak k√©sŇĎbb.

PS: Ma az a helyzet, hogy azon polg√°ri √°ldozatok eml√©k√©re nem lehet √∂sszegyŇĪlni Moszkv√°ban a Novij Arbaton, ahol lelŇĎtt√©k ŇĎket, az eml√©kez√©sre enged√©lyt csak j√≥ messze kaptak a szervezŇĎk.