Egyik kedvenc orosz együttesem, a Leningrad - amit ska zenekarnak szoktak emlegetni, de hát én ezekhez a besorolásokhoz nem értek - frontembere, Szergej Snurov érdekes javaslattal állt elő. A törvényhozóknak címezve, mintegy, de vicces.

Snur (akinek a beceneve cipőfűzőt jelent amúgy) úgy gondolja, hogy birtokában van a valódi gazdasági és társadalmi fejlődést hozó ideának. Mégpedig mindössze egy törvénnyel megoldható szerinte!

Az ötlet: megtiltani az alkohol és a kábítószerek eladását mindenkinek, akinek nincs felsőfokú végzettsége. Ennek folyományaként a tudás presztízse soha nem látott magasságba repülne még a legreménytelenebb társadalmi közegben is. Azok az emberek pedig, akik agyukat legkevésbé használják, megmenekülnének az amúgy is gyenge intellektusukat támadó szerektől. A többieknek pedig: "Piálni akarsz? Tanulj!"

Következő bejegyzésében már némileg kiegészíti a zenész a javaslatát. Mivel a diploma amúgy is csak egy papír, és nem fokmérője az intellektusnak, Snur szerint be kellene vezetni az "Összoroszországi Vodka Intelligencia Tesztet". Persze a korrupció úgyis működni fog, mint mindig, de ez a stagnálás idején élénkíti a gazdaságot. Legalább a szürke gazdaságban folyó pénz öntözheti a piac kiszáradt talaját.

Advertisement

A botrányairól, trágár szövegeiről és tudatmódosító szerek gyakori használatáról híres figura mindenesetre vagy viccelt, vagy épp részeg, vagy komolyan gondolja, de így is sok tízezer lájkot kapott már az ötlete.

És egy kis zene, Leningrad: Nikola