Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

A kelet-ukrajnai események árnyékában kissé háttérbe szorultak a Krím félsziget hírei. Pedig az élet megy tovább, még ha más síneken is, mint az orosz annexió - Kijev szempontjából megszállás - előtt. Az átállás nem megy egyszerűen, jócskán megnehezítette sok szempontból a félsziget lakóinak életét.

Illustration for article titled Patyomkin nyaralás
Advertisement

Külföldi, azaz nem orosz célállomásokra nem indít már járatokat a szimferopoli reptér, a Törökországba és Bulgáriába járó gyorshajók már nem járnak. A sztyeppei rész rizstermesztő gazdaságai és a nagy borkombinátok bajban vannak, mivel nincs elég víz az öntözésre, a Masszandra borászat nem tud eladni az orosz piacon bort, mivel nem kapott még zárjegyeket. A nyugdíjak valamelyest emelkedtek, de a megélhetési költségek jóval nagyobb mértékben, hiszen az ukrán élelmiszeripari áruknál amúgy is jóval drágább orosz árukat is csak korlátozott mennyiségben tudják a Kercsi-szoroson keresztül szállítani, és így tovább, és így tovább.

Illustration for article titled Patyomkin nyaralás
Advertisement

A napokban állították le Moszkvában annak a gazdasági segélycsomagnak a tervezését, melyet korábban ígért a Kreml. A Kercsi-szorost majdan átívelő híd pedig már tervezési fázisban is hogyhogy nem ötször annyiba kerülhet, mint pár hónapja számoltak vele. A Krím déli partjának lakóit leginkább a turistaszezon elmaradása érinti, hisz pl. a tavalyi évben az ott nyaralók 65-70%-a jött Ukrajnából, ami idén nyilván elmarad. Láthatóan az orosz vendégek sem szívesen pihennek a gondokkal küzdő félszigeten, odajutni sem a legegszerűbb vagy repülőgép, ami drága, vagy hosszú-hosszú vonatút, majd komp, majd autóbusz a lehetőség. Nem használ az utazási kedvnek az sem, hogy a félig-meddig önjáró Krími Önvédelem szedett-vedett csoportjai meg kozák csoportok időnként megszabadítják a turistákat értékeiktől a szállongó hírek szerint.

Illustration for article titled Patyomkin nyaralás
Advertisement

Annak érdekében, hogy mégis legyen valamennyi vendég Jalta és Jevpatorija vagy Szudák strandjain nyáridőben, az orosz kormányzat döntése szerint az állami vállalatoknak és szakszervezeteknek meghatározott rendben kell oda küldenie munkásaikat üdülni. Az egyenruhás szervek tagjainak amúgy is megtiltották a külföldre utazást, le kell adniuk útleveleiket a szolgálati helyükön, és csak külön kérelemre kaphatják meg azt utazás céljára. A Kreml pedig "finoman" éreztette, hogy a kormányzóktól és más magas rangú csinovnyikoktól is elvárja, hogy mintegy hazafias kötelességként a Krímen töltsék a nyári vakációjukat.

Illustration for article titled Patyomkin nyaralás
Advertisement

Ezek a gazdag és befolyásos tisztviselők viszont úgy tűnik, életüket és vérüket szívesen adják a hazáért, de kedvenc monacoi, floridai vagy hawaii strandolásukról nem mondanak le egykönnyen.

A Kreml urának az elvárásával ellenben nem tanácsos szembe menni. Így a kereslet hamar megszülte a kínálatot: virtuális nyaralás!

Advertisement
Illustration for article titled Patyomkin nyaralás

Élelmes krími vállalkozók meglehetősen szerény összegért, mintegy 570 ezer forintnyi árért komplett dokumentumcsomagot állítanak össze arról, hogy a kedves fizetővendég valamelyik krími üdülőhelyen tölti a szabadságát. A csomagban szállodai és éttermi számlák, strandbelépők, használt közlekedési jegyek stb. vannak, sőt némi "digitális utómunkát" követően olyan fotók is, amelyeket fel lehet tölteni a vk.com-os oldalára a kliensnek. Így nyugodtan élvezhető a megszokott nyugati luxus is, no meg nem vonja magára a csinovnyik az elnök rosszallását sem. Orosz bloggerek szerint hamarosan milliárdossá lehetnek ennek a szolgáltatásnak a nyújtói ilyenformán. Élelmesek mindenesetre, de hát miért is ne vehetnének példát Grigorij Alexandrovics Patyomkin-Tavricsevszkij herceg ál-falvairól (amúgy az a történet nagy valószínűséggel csak legenda), hisz a herceg kapott neve, a Tavricseszkij az a Krím akkori nevének köszönhető (Tavrija-Tauria).

Advertisement

Az illusztrációk saját képek, még 2010 nyaráról

Share This Story

Get our newsletter