Oligarcha-kormányzó kontra oligarcha-elnök, vagy mi zajlik épp Kijevben?

A történet úgy kezdődött, hogy az ukrán parlament, a Rada ez év március 19-én módosította a részvénytársaságokról szóló törvényt. Az eddigi minimum 60%-os részvényesi jelenlétet a határozathozatalhoz lecsökkentették 50%+ 1 szavazatra.

Mit ad isten, az ukrán gazdaság egyik fő „fejőstehenében", az Ukrtransznafta NyRT-ben az államnak a Naftogaz NyRt-n keresztül épp 50% +1 szavazata van, a Kolomojszkij dnyepropetrovszki kormányzó Privat csoportjának pedig 42%-a. Már 2003 óta, és a menedzsment is az ő embereiből áll. Ami eddig kirobbanthatatlan volt, a 60%-os szabály miatt.

Advertisement

Még aznap a cég felülegyőlbizottsága Alexandr Lazorko addigi vezérigazgatót elmozdította, és Jurij Mirosnyiket nevezte ki ideiglenes jelleggel.

Az már korábban is tudható volt, hogy az energetikai- és szénügyi miniszter, Vlagyimir Demcsisin komolyan elégedetlen az Uktransznafta vezetésével. A Zerkalo nyegyelji – Ukraina lap szerint a végső ok a felbuzdulásra az volt, hogy az állam tulajdonában levő olaj tárolási költségét 2015-ben duplájára emelték. Az olaj három tározóban parkol, amelyek a Privat csoport tulajdonában állnak, Lazorko korábbi munkahelye épp a Privat volt, és úgymond nem először keverte össze az „állam zsebét magánzsebbel".

Advertisement

Korábban is volt már cifra történet. 2014 májusában az Uktransznafta mintegy önhatalmúlag 675 ezer tonna nyersolajat csapolt le az állami vezetékekből, és továbbított a kremencsugi finomítóba. Kolomojszkij magyarázata az akcióra teljesen logikus volt, és végülis igaza lett. Azt mondta ugyanis, hogy amennyiben az olaj benn marad a rendszerben, az akkor még csak épp alakulófélben levő donbasszi „népköztársaságok" kezére juthat, és abból finanszírozhatják magukat. Vagy akár feldolgozhatják, és harci járművekbe kerülhet, melyekkel aztán épp Kijev ellen küzdenek.

Nyilván nem véletlenül lett Kolomojszkij talán már a leggazdagabb oligarcha Ukrajnában (a korábbi első helyezett Ahmetov épp a donbasszi események miatt sokat vesztett), így kissé maga felé hajlott a keze, és a hadsereg és a Nacgvargyija szükségleteire az olajat épp a Privat érdekeltségei dolgozták fel. A piac többi résztvevőjének őszinte sajnálatára.

Advertisement

Jacenyjuk kormányfő ezügyben fel is kérte a Legfőbb Ügyészséget nyomozásra, de valahol lefékeződött ez a büntetőügy. Valószínűleg politikai okokból. Addigra Kolomojszkij már a keleti bástya Dnyepropetrovszk kormányzója volt, és ő lett az első számú patrióta-oligarcha, aki küzd a megyéje határain az orosz métely ellen.

Szóval 19-én megszületett a döntés, hogy Lazorkónak mennie kell. Ő viszont bezárkózott a cég székházába. Az új ügyvivő vezérigazgató, Mirosnyik a saját civilruhás őrségével próbálta posztját elfoglalni, de a cég őrző-védő szolgálata nem igazán örült neki.

Advertisement

Mirosnyik segítségül hívta az Alfa különleges kommandót és tv-stábokat is, így egyenes adásban lehetett gyönyörködni némi csihipuhiban, üvegajtók törésében.

Az eddigi főnök bejelentette, hogy „erőszakos hatalomátvétel" zajlik épp, az állami olajra fáj valakik foga, és rövid sajtótájékozatatót követően immár Dnyepropetrovszk fura urával, Kolomojszkijjel együtt tért vissza az irodájába.

Advertisement

Igor Valerijevics kormányzó úr komoly érvekkel érkezett. Mármint golyóálló mellényes, álcaruhás-sisakos, gumibotos emberekkel, akikről először az terjedt el, hogy a Donbassz ezred harcosai, majd az, hogy a Dnyepr 1 területvédelmi zászlóaljé, majd az, hogy egy magán biztonsági cég emberei.

Advertisement

Mindenesetre helyreállították némi erőfitogtatást követően a status quo ante-t, és az irodaház előtt foglaltak el pozíciókat.

Elindult valami tárgyalásféle, oda érkezett Demcsisin miniszter, az Uktransznafta felügyelő bizottsági elnöke, Szavcsenko, parlamenti képviselők, élükön Kolomojszkij üzleti partnerével, Korbannal.

Advertisement

Éjfél tájt az „őrült oligarcha" kijött az épület elé, jól összeveszett és leanyázta a Radio Szvoboda újságíróját, akinek nem tetszett a kérdése, beült a kocsijába, és azt mondta, a köztársasági elnökhöz hajt.

Másnap nyilvánosságra került, hogy Porosenko és Kolomojszkij miben egyeztek meg úgymond. Legalábbis a dnyepropetrovszki kormányzó szerint. Mirosnyik, az új ügyivő vezérigazgató nem fog ellenőrzéseket végezni a cégben, hanem a Big Four átvilágítja az Uktransznaftát. És ha nem találnak törvénytelenséget, hát akkor Lazorkónak kitüntetés jár –így Kolomojszkij.

Advertisement

Porosenko elnök csak egy mondatban tért ki az ügyre, a török elnökkel közös sajtótájékoztatóján, miszerint: „Úgy rendelkeztem, hogy a kormányzat döntéseit mindenképpen át kell vinni az Uktransznafta vezetését illetőleg."

Ja igen, kis kedves még, hogy mivel Kolomojszkij mint kormányzó közvetlen alárendeltje az elnöknek, így a Radio Szvoboda újságíróját ért inzultus és sértés miatt írásbeli figyelmeztetést kapott felettesétől, Porosenkotól.

Advertisement

A történet március 22-én az Ukrnafta székházánál folytatódott, de annak a sztorinak még nincs vége, majd talán folytatom, ha lezárul.