Egyik kedvenc bohócom az orosz politikában Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt (maga a név is vicc) elnöke.

A másik Eduard Limonov, korábban a Nacionál-Bolsevik Párt, ma a Másik Oroszország vezére, de neki most nincs köze a történethez.

Sz√≥val Vlagyimir Wolfovics Zsirinovszkij nagy m√≥kamester, folyamatos botr√°nyhŇĎs, idŇĎnk√©nt felosztan√° Ukrajn√°t szomsz√©dai k√∂z√∂tt vagy arr√≥l besz√©l, hogy orosz katonacsizm√°kat fog mosni az Indiai √ďce√°n, egy jelens√©g, na.

P√°rtj√°ban √ļgy tŇĪnik egyesek megel√©gelt√©k, hogy folyton a FŇĎn√∂k van reflektorf√©nyben, √©s Mihail Degtyjarev Duma k√©pviselŇĎ √ļgy d√∂nt√∂tt, elŇĎt√©rbe l√©p. Zsirik- ahogy h√≠vni szokt√°k- eddig csak a k√∂zelk√ľlf√∂ldet (orosz terminol√≥gia a volt SzU ter√ľlet√©n levŇĎ √°llamokra), n√©ha Lengyelorsz√°got vagy Finnorsz√°got, esetleg harmadik vil√°gbeli orsz√°gokat fenyegetett, t√°masztott ig√©nyt azok ter√ľleteire, Degtyjarev viszont egybŇĎl az USA bajsz√°t akarja megr√°ngatni.

Advertisement

Hivatalos megkeres√©st adott be az orosz k√ľl√ľgynek a kaliforniai Fort Ross st√°tusz√°r√≥l, mivel √ļgy gondolja, hogy t√∂rv√©nytelen√ľl ker√ľlt az Egyes√ľlt √Āllamok birtok√°ba. Arra k√©sz√ľl szavai szerint, hogy a LegfelsŇĎbb V√°lasztottb√≠r√≥s√°gon beperli Kalifornia √Āllamot, √©s mikor a ter√ľlet visszat√©r orosz fennhat√≥s√°g al√°, akkor Iszkender ballisztikus rak√©t√°kat kell telep√≠tenie ott Oroszorsz√°gnak. A mem√≥ri√°j√°val gondok lehetnek, mert id√©n olvasztott√°k be a LegfelsŇĎ V√°lasztottb√≠r√≥s√°got a LegfelsŇĎ B√≠r√≥s√°gba, megsz√ľntetve azt, √©s h√°t ez az LDRP k√©pviselŇĎ is megszavazta a t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°st.

Advertisement

Fort Ross (–ö—Ä—£–Ņ–ĺ—Ā—ā—Ć –†–ĺ—Ā—Ā—ä) 1812 √©s 1842 az Orosz-Amerikai T√°rsas√°g kol√≥ni√°ja volt. A T√°rsas√°g pr√©mvad√°sz √©s b√°lnavad√°sz flott√°j√°nak termelt √©lelmiszert, de gyakorlatilag eg√©sz mŇĪk√∂d√©se sor√°n vesztes√©ges befektet√©snek bizonyult.

Advertisement

1842-ben v√°s√°rolta meg a T√°rsas√°gt√≥l John Sutter 30.000 doll√°r√©rt. T√∂bb tulajdonosv√°lt√°st k√∂vetŇĎen ma Kalifornia √Āllam a tulajdonos, √©s itt mŇĪk√∂dik a Fort Ross √Āllami T√∂rt√©nelmi Park.

Advertisement

Degtyjarev szerint ezt a p√©nzt Sutter nem fizette ki, ez√©rt az √ľgylet semmis, √©s az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ mint az Orosz Birodalom jogut√≥dja ig√©nyt tarthat a ter√ľletre.

Advertisement

Sutter √©letrajz√≠r√≥ja szerint (Albert L Hurtado: John Sutter,2006) viszont a nev√©ben elj√°r√≥ √ľgyn√∂ke, Peter Burnett 1849-ben kifizetett a T√°rsas√°g √ľgyn√∂k√©nek, William M. Steuartnak 19.788 doll√°rt pap√≠rp√©nzben √©s aranyban, ami a "fennmarad√≥ tartoz√°s" rendez√©se volt Fort Ross-√©rt √©s a Bodega √∂b√∂l√©rt.

Advertisement

Ez az ig√©ny annyi sebbŇĎl v√©rzik, hogy csak n√©h√°ny apr√≥s√°got kellene megeml√≠teni. Kezdj√ľk azzal, hogy az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ az Orosz Birodalom jogut√≥dja lenne. A Szovjetuni√≥ megalakul√°sa ut√°n, azaz 1922-tŇĎl azon az √°ll√°sponton volt, hogy nem jogut√≥dja a c√°ri birodalomnak, ennek szellem√©ben nem is v√°llalta √°t annak √°llamad√≥ss√°g√°t, nem fizetett az √°llamk√∂tv√©nyek√©rt √©s ignor√°lta annak szerzŇĎd√©seit. A Szovjetuni√≥ jogut√≥dja ugyan az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥, de csak r√©szlegesen, mert rajta k√≠v√ľl van m√©g 14 jogut√≥d. De ez csak egy gikszer.

A m√°sik mag√°njogi term√©szetŇĪ, m√©gpedig az, hogy Sutter az Orosz-Amerikai T√°rsas√°gt√≥l vette meg a birtokot. A T√°rsas√°got pedig 1867-ben, Alaszka megv√°s√°rl√°s√°val egyidejŇĪleg megvette a San Francisco-i sz√©khelyŇĪ Hutchinson, Kohl & Company, amely nev√©t hamarosan Alaska Commercial Company-ra m√≥dos√≠totta, ami a mai napig mŇĪk√∂dik. Teh√°t, amennyiben felt√©telezz√ľk, hogy ann√≥ a XIX. sz√°zad k√∂zep√©n volt n√©mi nemfizet√©si probl√©ma a kaliforniai birtok √°tad√°sakor, (√©s f√©lretessz√ľk az el√©v√ľl√©s meg a k√©sŇĎbbi j√≥hiszemŇĪ szerzŇĎk probl√©m√°j√°t), aki jogosult lenne b√°rmilyen l√©p√©st tenni, az egy Alaszk√°ban bejegyzett r√©szv√©nyt√°rsas√°g, de semmik√©pp sem az orosz √°llam.

Advertisement

A j√≥k√©pess√©gŇĪ liber√°lis-demokrata k√©pviselŇĎ (a fot√≥n eln√∂k√©vel) m√©g belengette, hogy az alaszkai ad√°sv√©tel √ľgy√©t is meg kell vizsg√°lni.

Advertisement

K√≠v√°ncsian v√°rom, mikor ker√ľl sor a Hawai szigeteki Fort Elizabeth (–§–ĺ—Ä—ā –ē–Ľ–ł–∑–į–≤–Ķ—ā—č) visszak√∂vetel√©s√©re, vagy √©ppen hogyan szerzi vissza K√≠n√°t√≥l L√ľshun Portot, a kor√°bbi Port Arthurt (–ü–ĺ—Ä—ā-–ź—Ä—ā—É—Ä).