Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Örök Háború

Ma húsz éve, 1994. november 26-án orosz páncéloskonvoj kezdte meg támadását Csecsenföld (Icskéria) fővárosa, Groznij ellen.

A katonák állományjelző, felségjelzések és zászlók nélkül mentek harcba, megpróbálván kiadni magukat Dudajev elnök belső ellenzékének. A "Csecsen Köztársaság Ideiglenes Tanácsa" Moszkva segítségével ekkor már harcolt a Dudajev fvezette Icskéria Köztársaság ellen. Sok fogságbaesett katona a Föderációs Kémelhárító Szolgálat alkalmazásában állt.

Advertisement
Illustration for article titled Örök Háború

A támadás kudarcba és vérfürdőbe torkollott. Ezzel kezdődött meg az első XX. századi orosz-csecsen háború. Azóta sokminden történt, bárki, aki valamelyest is érdeklődik Kelet-Európa jelenkori történe iránt, felidézheti.

Advertisement

Csaták, túszejtő akciók, terrorcselekmények, gyilkosságok, második csecsen háború.

A mai napig hatnak a következményei ennek a háborúnak és folytatásának. A Kreml fauszti alkut kötött az átállt Kadirov-klánnal, ezzel az éles fázisát le tudta zárni a harcoknak. A csecsen elnök, az ifjabbik Kadirov magánbirtokként kormányozza hegyi birodalmát. A föderáció szerveinek semmi hatalma kis hűbérbirtokán. Először idén soroztak be 500 fiatalt a szövetségi hadseregbe a háború óta, mintegy próbaként. A központi pénztranszferek segítségével bizonyos felmérések szerint az életszínvonal Groznijban ma magasabb, mint Moszkvában vagy Pétervárott. Moszkva fizet. Ezért Groznij de jure elfogadja, hogy a föderáció része, a helyi kormányzat likvidálja mind a fundamentalista mind a nacionalista-függetlenségpárti ellenzéket.

Advertisement

A Kadirov zsoldjában álló fegyveres szabadcsapatok bárhol bevethetőek a Kreml érdekében. És be is vetik azokat. Részt vettek a Krím annexiójában, és most is harcolnak a Donbasszban, a Donyecki Népköztársaság oldalán. A Kadirovot árulónak tartó függetlenségpárti csecsen harcosok Dzsohar Dudajev Zászlóalj néven a kijevi erők oldalán harcolnak, ugyanott.

Illustration for article titled Örök Háború
Advertisement

A háborúban túlélt, vagy magukat menekültként a Pankiszi szorosban meghúzó gyerekekből mára felnőtt lett, és több százan az Iszlám Állam (ISIS) terroristáiként ugyancsak harcolnak.

Illustration for article titled Örök Háború
Advertisement

Az IS északi frontjának a vezetője Tarhan Batirashvili (vagy Umar as-Shishani vagy Rőtszakáll Tábornok), fél csecsen-fél grúz harctéri parancsnok.

Aki vérdíjat tűzött ki Kadirov fejére, és közleményeiben azzal fenyeget, hogy az Iszlám Állam "felszabadítja" Csecsnyát, megtámadva Oroszországot.

Advertisement

A háborúnak nincs vége. Csak a helyszínek változnak.

A címet Joe Haldemantól loptam, az Ő zseniális könyvének a címe.

Share This Story

Get our newsletter