Ma h√ļsz √©ve, 1994. november 26-√°n orosz p√°nc√©loskonvoj kezdte meg t√°mad√°s√°t Csecsenf√∂ld (Icsk√©ria) fŇĎv√°rosa, Groznij ellen.

A katon√°k √°llom√°nyjelzŇĎ, fels√©gjelz√©sek √©s z√°szl√≥k n√©lk√ľl mentek harcba, megpr√≥b√°lv√°n kiadni magukat Dudajev eln√∂k belsŇĎ ellenz√©k√©nek. A "Csecsen K√∂zt√°rsas√°g Ideiglenes Tan√°csa" Moszkva seg√≠ts√©g√©vel ekkor m√°r harcolt a Dudajev fvezette Icsk√©ria K√∂zt√°rsas√°g ellen. Sok fogs√°gbaesett katona a F√∂der√°ci√≥s K√©melh√°r√≠t√≥ Szolg√°lat alkalmaz√°s√°ban √°llt.

A t√°mad√°s kudarcba √©s v√©rf√ľrdŇĎbe torkollott. Ezzel kezdŇĎd√∂tt meg az elsŇĎ XX. sz√°zadi orosz-csecsen h√°bor√ļ. Az√≥ta sokminden t√∂rt√©nt, b√°rki, aki valamelyest is √©rdeklŇĎdik Kelet-Eur√≥pa jelenkori t√∂rt√©ne ir√°nt, felid√©zheti.

Csat√°k, t√ļszejtŇĎ akci√≥k, terrorcselekm√©nyek, gyilkoss√°gok, m√°sodik csecsen h√°bor√ļ.

A mai napig hatnak a k√∂vetkezm√©nyei ennek a h√°bor√ļnak √©s folytat√°s√°nak. A Kreml fauszti alkut k√∂t√∂tt az √°t√°llt Kadirov-kl√°nnal, ezzel az √©les f√°zis√°t le tudta z√°rni a harcoknak. A csecsen eln√∂k, az ifjabbik Kadirov mag√°nbirtokk√©nt korm√°nyozza hegyi birodalm√°t. A f√∂der√°ci√≥ szerveinek semmi hatalma kis hŇĪb√©rbirtok√°n. ElŇĎsz√∂r id√©n soroztak be 500 fiatalt a sz√∂vets√©gi hadseregbe a h√°bor√ļ √≥ta, mintegy pr√≥bak√©nt. A k√∂zponti p√©nztranszferek seg√≠ts√©g√©vel bizonyos felm√©r√©sek szerint az √©letsz√≠nvonal Groznijban ma magasabb, mint Moszkv√°ban vagy P√©terv√°rott. Moszkva fizet. Ez√©rt Groznij de jure elfogadja, hogy a f√∂der√°ci√≥ r√©sze, a helyi korm√°nyzat likvid√°lja mind a fundamentalista mind a nacionalista-f√ľggetlens√©gp√°rti ellenz√©ket.

Advertisement

A Kadirov zsoldj√°ban √°ll√≥ fegyveres szabadcsapatok b√°rhol bevethetŇĎek a Kreml √©rdek√©ben. √Čs be is vetik azokat. R√©szt vettek a Kr√≠m annexi√≥j√°ban, √©s most is harcolnak a Donbasszban, a Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g oldal√°n. A Kadirovot √°rul√≥nak tart√≥ f√ľggetlens√©gp√°rti csecsen harcosok Dzsohar Dudajev Z√°szl√≥alj n√©ven a kijevi erŇĎk oldal√°n harcolnak, ugyanott.

A h√°bor√ļban t√ļl√©lt, vagy magukat menek√ľltk√©nt a Pankiszi szorosban megh√ļz√≥ gyerekekbŇĎl m√°ra felnŇĎtt lett, √©s t√∂bb sz√°zan az Iszl√°m √Āllam (ISIS) terrorist√°ik√©nt ugyancsak harcolnak.

Advertisement

Az IS √©szaki frontj√°nak a vezetŇĎje Tarhan Batirashvili (vagy Umar as-Shishani vagy RŇĎtszak√°ll T√°bornok), f√©l csecsen-f√©l gr√ļz harct√©ri parancsnok.

Aki v√©rd√≠jat tŇĪz√∂tt ki Kadirov fej√©re, √©s k√∂zlem√©nyeiben azzal fenyeget, hogy az Iszl√°m √Āllam "felszabad√≠tja" Csecsny√°t, megt√°madva Oroszorsz√°got.

Advertisement

A h√°bor√ļnak nincs v√©ge. Csak a helysz√≠nek v√°ltoznak.

A c√≠met Joe Haldemant√≥l loptam, az Ňź zseni√°lis k√∂nyv√©nek a c√≠me.