Borisz Nyemcov Kijevben, a Majdanon

Klicsko polgármester Kijevben azt nyilatkozta, hogy a városháza terve iszerint utcát akarnak elnevezni a februárban meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról.

A bejelentést a Büszkeség területe elnevezésű építészeti fórumon tette az ex-boxoló városvezető ma. A tervet a főépítésszel már megvitatta a városháza, Klicsko szavai szerint.

Advertisement

„Ukrajna nem felejti el Nyemcov erőfeszítéseit annak érdekében, hogy országunk demokratikus állammá váljon.” – így a bejelentés indoklása.

Advertisement

Moszkovszkij hĂ­d

Nyemcov meggyilkolása után már márciusban felmerült a terv, hogy a Dnyeper egyik hídját róla nevezzék el az ukrán fővárosban. A híd neve most Moszkovszkij. Úgy tűnik, a Moszkva nevével összefüggő elnevezésekre rájár a rúd ott is. A városi tanács végül társadalmi vitára ezt az ötletet nem bocsátotta, hanem azt javasolta, hogy a híd az építője, Georgij Fuksz mérnök nevét viselje.

Advertisement

Nyemcov halálának helyszíne Moszkvában

Moszkvában mindeközben Dmitrij Gudkov városi képviselő javaslatot nyújtott be, hogy a hidat, amin lelőtték a politikust, nevezzék el róla, vagy legalább emléktábla álljon a gyilkosság helyszínén. A moszkvai polgármesteri hivatal előbb elutasította a tervet, majd másodszori benyújtás után Szobjanyin polgármester továbbküldte azt a Városi Dumának. Júniusban kerül napirendre a „monumentális művészeti” albizottságban.

Advertisement

A dekommunizációs törvény elfogadása után Ukrajnában valamennyi utcát, települést, járást stb. átneveznek, amelyek nevei szovjet „gyökerekkel” rendelkeznek. Akár még a milliós Dnyepropetrovszk és Kirovograd is így járhat, ami vicces eredménnyt hozhat. Kirovograd korábbi neve Jelizavetgrad volt, Dnyepropetrovszké pedig Jekatyerinoszlav, azaz két orosz cárnő neve kerülhet fel így a térképre a Moszkvától egyre távolodó Ukrajnában városnévként. Kárpátalján egyébként csak két kis hegyi falu került rá az átnevezendők listájára a rahói és a técsői járásban.