Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Nostro padre Lenin

Illustration for article titled Nostro padre Lenin

Egy olasz kisvárosban, Cavriagóban, ami mintegy 70 km-re fekszik Bolognától, áll egy szocreál stílusú Lenin-mellszobor. A Lenin téren.

Advertisement

Valaha a távoli 1921-es évben Cavriago díszpolgárává választotta a proletariátus nagy vezérét. Az indok az volt az Olasz Királyságban szokatlannak tűnő döntésre, hogy 1919. március 6-án V.I. Lenin egy moszkvai beszédében épp ezt a kis Reggio Emilia-beli városkát emlegette.

Miszerint olvasta az Avanti! - ban (ez az Olasz Szocialista Párt lapja volt), hogy még a térképen nem is szereplő településen is milyen aktív pártélet folyik. Ebből a szovjet pártvezér azt a következtetést vonta le, hogy az olasz dolgozó tömegek nyilván a kommunizmus ügyét támogatják.

Advertisement
Illustration for article titled Nostro padre Lenin

A második világháború idején a dél-kelet ukrajnai Luganszk a Központi Hatalmak megszállása alá került. 1942-ben az itt állomásozó olasz csapatok (akik katonái között cavriagóiak is voltak) ledöntötték Lenin szobrát, és hadizsákmányként hazaküldték ajándékba Mussolininak.

Advertisement

A szobor 1970-ig Rómában, a Nemzeti Kortárs Művészetek Galériájában volt kiállítva, majd odaajándékozták Cavriagónak, ahol is felállították azt. A mai napig áll.

Share This Story

Get our newsletter