Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Navalnij levelét megírta Nyemcovról

Illustration for article titled Navalnij levelét megírta Nyemcovról

Alekszej Navalnij Borisz Nyemcov temetésének napján nyilvánosságra hozott levelének fordítása.

Advertisement

Alekszej Navalnij

Borisz Nyemcov meggyilkolásáról

Advertisement

"Ma temetik Borisz Nyemcovot. Elbúcsúzni Tőle nem tudok, a moszkvai bírák közölték velem, hogy semmi rendkívüli nem történt, ami miatt a közigazgatási elzárásomat pár órára fel kellene oldani.

Nos, ez azt jelenti, hogy elmegyek majd Hozzá a Trojekurovszkoje temetőbe később – ideje most már mindekire lesz.

Advertisement

Néhány napig gondolkoztam erről az egészről, és most szeretném megosztani a gondolataimat.

Érzelmek nélkül, amennyire ez lehetséges.

1. Úgy vélem, hogy Nyemcovot kormányzati szervezet tagjai (titkosszolgálatok) vagy pro-kormányzati szervezet tagjai ölték meg, az ország politikai vezetésének parancsára (ide értve Vlagyimir Putyint).

Advertisement

A kérdés csak az, hogyan fogalmazódott meg ez a parancs:

 • meg kell ölniük Nyemcovot vagy
 • végre kell hajtani egy nagy port felverő akciót

2. Elég már annak a butaságnak a hajtogatásából, hogy „Boriszt a gyűlölet atmoszférája ölte meg"! Milyen atmoszféra? A gyűlölet atmoszférájában élünk 2007 óta, de az utolsó hónapokban azt látjuk, hogy extremista-terrorista pro-kormányzati csoportok szervezeti felépítése zajlik, amelyek nyíltan deklarált célja az ellenzék elleni küzdelem ott, ahol a rendőrség nem tud fellépni.

Advertisement

A legszembeötlőbb és legegyértelműbb példák:

 • Szakállas kadirovista huronok automatákkal a stadionban. Egyenesen törvénytelen harci szervezet, amelyet a Föderáció egyik tagjának elnöke vezet, aki jog szerint még a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumához tartozóknak sem parancsolhat. Nyílt törvényszegés, amelyet élvezettel nagyítottak fel az állami TV adók.
 • Ez az Antimajdan, amely korábbi analógiáitól abban különbözik, hogy nem 500 rubeles tömegből és futballhuligánokból áll, hanem 500 rubeles tömegből és a legvalódibb Moszkva környéki banditákból és rajderekből (cégek, társaságok, ingatlanok erőszakos módon való tulajdonának megszerzésére szakosodott bűnözők - a szerk.), akiknek sok hatalma volt Gromov kormányzó idején, de kiszorították őket a perifériára az utolsó években. És most felhasználják őket, és örömmel szolgálnak.
Advertisement

Kérdezzenek meg bármely moszkvaalji politikus-üzletembert a „gromovi afgánok" ügyecskéiről, sok érdekeset fognak hallani.

És hogy világos legyen a pszichológiai portré, nézzék meg ezt a videót, ahol egy antimajdanovista – aki a korábbi kormányzó vője – elmeséli, honnan is van a pénze.

Advertisement

Íme, ezek a szerveződések azért alakultak, hogy terrorcselekményeket kövessenek el, mint ami éjjel történt a Moszkvoreckij hídon.

3. Az extremista-terrorista szervezetek melyekről írok, nem egy „nem kimondott igény"-re válaszul jöttek létre, hanem egyenesen a Kremlben tartott tanácskozásokon.

Advertisement

Ez nem önálló jelenség, hanem Putyin, Patrusev, Ivanov, Bortnyikov, Vologyin, ki is van ott még? Meghallgatták, eldöntötték: létrehozni, megerősíteni, költségvetést rá elkülöníteni, tevékenységüket népszerűsíteni. És egy ilyen tanácskozáson kimondatott – ki kell adni a parancsot egy hangos akcióra.

4. Kérem, hagyjuk már abba az álszent hazudozást arról, hogy „Putyinnak nem érdeke".

Advertisement

A római pápának, nyilván annak az érdeke.

Putyinnak meg semmi sem az érdeke.

Kasin megölésének kísérlete – nem érdeke, az értelem nélküli és megállíthatatlan bebörtönzések – nem éri meg, a választások elcsalása magas népszerűség mellett – nem érdeke, bármely támadás, ami ellenzékiek ellen irányul - nem érdeke, és így tovább.

Advertisement

De mindez azért zajlik pont, mert érdeke. Ne hazudjunk magunknak. Megéri. A félelemnek nőnie kell, a gazdasági problémákat kompenzálni kell rendőrségi kontrollal. Egyszerűen ha a büntetőügyek kreálása a rettegésnek azt a fokát ami szükséges, nem éri el, akkor demonstratív erőszakra van szükség, mert másképp a „menőségedben" senki sem fog hinni.

Ahogy a színház klasszikusai mondták: ha az első felvonásban megjelennek az antimajdan banditái, vagy szakállas baszmacsok (közép-ázsiai muzulmán lázadók voltak a polgárháború során - szerk.), akkor a harmadik felvonásban el kell kezdeniük lőni.

Advertisement

Azok, akik szerint „Putyinnak nem érdeke", elmehetnek abba a sarokba, ahol a „Duvaliernek nem éri meg gyilkosokat használni", „Sztálinnak nem éri meg a vörös terror" és „Pinochet csak azért gyűjtötte össze az embereket a stadionokban, hogy focit játsszanak" hívei állnak.

Megéri Putyinnak. Nyissanak ki egy történelemkönyvet, ott épp ez van írva.

5. Ide tartozik még annak a megvitatása, hogy „Nyemcov nem volt népszerű, nem volt befolyása, miért kellett volna megölni?"

Advertisement

No, fejben sorolják fel azon aktív szisztémán belüli vagy szisztémán kívüli ellenzékieket, és állítsanak össze egy névsort, akinek nagyobb befolyása van, mint Nyemcovnak volt. Akiknek ráhatása van a dolgokra, és gondokat okoznak a hatalomnak, amiket nem tud egy telefon megoldani a Kremlből az „ellenzékinek" vagy a főnökének.

Öt nevet sem találnak.

Nem a néhait megszépítő szavak miatt, hanem józan értékelésként megerősítem: Borisz egyike volt a legproblémásabb politikusoknak a Kreml számára.

Advertisement
 • egyike volt azoknak, akik megvilágították Putyin és közeli körének korruptságát, konkrét neveket kimondva. Sokan vannak akik így tesznek? Nálunk csak úgy megengedett beszélni a korrupcióról, mint „jelenségről".
 • jól kiismerte magát azokban a Kreml számára fájdalmas témákban, mint a Gazprom, az üzemanyag-energetikai komplexum, stb. A beszámolói (mind társszerzőként mind önállóan) – a legfajsúlyosabb agitációs dokumentumok közé tartoznak az utóbbi években, s ezek a vezetést őrületbe kergették, pontosan tudom.
 • konzisztens liberális volt, nyitott a dialógusra minden politikai erővel. Normálisan kommunikált mind a nacionalistákkal, mind a balosokkal.
 • (nagyon fontos) hajlandó volt a választásokon indulni és nem félt elbukni azokat. És nem az volt a pozíciója, hogy „menő vagyok, ezért csak az elnök (Állami Duma) választásokon indulok.
 • Szocsiban és Jaroszlavban a kampánya eléggé sikeres volt, csak hamisításokkal sikerült harcolni ellene.
 • tudnak olyan ellenzéki frakcióról, amely egy regionális törvényhozó testületben hallatva hangját arra kényszerített mindenkit, hogy számolni kelljen vele és elérte a leváltását a kormányzó-helyettesnek? Én tudok. A frakció neve: Borisz Nyemcov a jaroszlavi dumában.
 • tudott bánni a sajtóval és tudott új info-technológiákat használni (mutassanak egy „befolyásost", akinek több feliratkozott olvasója van facebookon).
 • a videóanyagai, amiket Martinjukkal készítettek milliós nézettségűek, egyébként.

6. Azon verziók tarthatatlansága, amiket a Nyomozó Bizottság hamis-tábornokától hangzottak el, mégjobban rámutatnak a „kremli nyomra".

Advertisement

Valami IGIL (Iszlám állam), gyilkosság provokációból, mi ez a hazugság?

Sajnos, mivel a Nyomozó Bizottság kizárólag büntetőügyek fabrikációjával, és valami PR-szemét létrehozásával foglalkozik, mint ügyek végtelen sorának indítása a „genocídium és a pravij szektor" tárgyában, semmi nem várható tőlük hazugságon és a gyilkosság szervezőinek kimosásán kívül.

Advertisement

Megint csak, messze ne menjünk, a Kasint ért támadásra elég emlékezni. Milyen hasznos verziókat dolgoztak ki, kivéve a szemmel láthatót: Turcsakot és Jakemenkót. A nyomozó hatóság őket védi.

Itt is így lesz. Képzeljék el, megállapítja a Ny.B., hogy Nyemvcovot „antimajdanisták" ölték meg vagy a menetrendszerinti „Oroszország hősei" Csecsenföldről.

Advertisement

Tovább mi van? Bejelentik. De hát értjük, hogy még hamarabb hozzák nyilvánosságra, hogy Berezovszkij még halála előtt megtervezte a merényletet.

7. Az egyetlen olyan verzió, amelyben nem érintett a szövetségi hatalom, és amelyet komolyan lehet venni - a regionális hatalom volt. Nyemcov komolyan beleköpött a jaroszlavi megye kormányzóinak és a helyi banditáknak a levesébe. Borja az összes utóbbi találkozásunkkor beszélt arról, milyen machinációkat sikerült felfednie és mennyire gyűlöli a megye vezetése Őt.

Advertisement

8. Tévedhetek? Én a saját verziómról meg vagyok győződve, de mindenki tévedhet.

Az egyetlen ami meg tudja cáfolni a verziómat – az ügy gyors felderítése úgy, hogy nem csak a végrehajtókat, de a megbízókat is megnevezik. Nyílt tárgyalás, az ügy iratainak nyilvánosságra hozása, az operatív anyagokat is beleértve. Semmilyen államtitok itt nem lehet. Ha tartalmaznak majd az anyagok személyes érzékenységű információkat, akkor a rokonoknak és az ügyvédeknek hozzáférést kell adni hozzájuk, s majd ők lehetnek számunkra a garancia, hogy nincsenek sötét foltok, sem kiradírozott lapok Borisz Nyemcov meggyilkolásának nyomozati anyagaiban."

Share This Story

Get our newsletter