Valami hihetetlen interj√ļt hozott le az orosz Novaja Gazeta. Donyeckben besz√©lgetett az √ļjs√°g√≠r√≥juk, Pavel Kanyigin a DNR had√ľgyminiszter-helyettes√©vel, aki kor√°bban csata sci-fik √≠r√°s√°val foglalkozott. Nem fogok rendszert csin√°lni belŇĎle, de ez az ‚Äěezoterikus" interj√ļ meg√©rte a veszŇĎd√©st, ezt le kellett ford√≠tanom. √Črz√©keltetendŇĎ, milyen vil√°gl√°t√°s√ļ, habitus√ļ emberek lehetnek vezetŇĎi a d√©l-kelet ukrajnai ‚Äě√°llamoknak".

A Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g had√ľgyminiszter-helyettese, Fedor Berezin:

N√°lunk kezdŇĎdik Novorosszij√°ban, √©s Oroszorsz√°gban folytat√≥dik

A Novaja Gazeta interj√ļja egy tiszttel, sci-fi √≠r√≥val, aki a Donbasszban ‚Äěharci internacion√°l√©t" √©s ‚Äě1936 Spanyolorsz√°g√°t" akarja megteremteni.

Sztrelkov legk√∂zelebbi munkat√°rs√°val, bar√°tj√°val √©s a DNR had√ľgyminiszter-helyettes√©vel Donyeck val√≥sz√≠nŇĪleg egyetlen nyitva tart√≥ k√°v√©z√≥j√°ban tal√°lkoztunk. √Čjjel-nappal mŇĪk√∂dik, nem t√∂rŇĎdve a kij√°r√°si tilalommal ‚Äď minden este ezekn√©l az asztalokn√°l gyŇĪlnek √∂ssze a fegyveres ‚Äědnrist√°k". Enni-inni ide j√°rnak az el nem ismert korm√°nyzat tagjai is.

A k√°v√©z√≥ neve Havana Banana, a log√≥j√°n Kuba z√°szlaja van Che Guevar√°val. A szeparatist√°k megszerett√©k a helyet, azt mondj√°k, √©pp emiatt. A miniszterhelyettes egy erŇĎsen s√∂t√©t√≠tett ablak√ļ mikrobusszal, fegyveresek k√≠s√©ret√©ben √©rkezik, akik azonnal biztos√≠tj√°k a k√°v√©z√≥ egyik sark√°t.

- Fedor Dmitrijevics, kezdésnek kommentálja Sztrelkov-Girkin lemondását.

- ErrŇĎl nem mondok semmit. Forduljanak Borodajhoz, √©n nem vagyok Borodaj.

- Teh√°t Igor Ivanovics (Sztrelkov) lemondott?

-Ezt a kérdést nem kommentálom. Bármi másról - tessék!

- √Ėn fogja helyettes√≠teni?

- Viccel? Kis ember vagyok én ehhez ebben a mátrixban.

- Az interneten, k√∂z√∂ss√©gi oldalakon √≠rt√°k, hogy megsebes√ľlt.

- Kutya hazugs√°g! Az internet, egy nagy szem√©tdomb, mi, maga nem tudja ezt? Semminek sem szabad hinni. Csak a saj√°t szem√ľnknek, amit magad l√°tt√°l, √©s azt is k√©tked√©ssel. Minden ami √ļgy tŇĪnik, mintha l√°tn√°nk, lehet hogy csak programhiba, bug a m√°trixban, √©rti - null√°k √©s egyesek.

Advertisement

-Nem értem, Fedor Dmitrijevics. Már másodszor valamilyen mátrixról beszél.

- √Čs maga nem ismeri a fogalmat?

- A film?

- Hu, p√©ld√°ul a film. Mi az elv? Mi mindannyian nem l√©tez√ľnk, csak programok vagyunk. Maga nem √©rti, vagy mi? No, h√°t √©ppen keresi a ceruz√°j√°t ‚Äď az elŇĎbb m√©g az orra elŇĎtt volt, most meg nincs. Keresi az eg√©sz h√°zban. Majd ‚Äď hopp ‚Äď a f√ľle m√∂g√∂tt tal√°lja. Pedig nem volt ott. Nos, ez a m√°trix, programhiba. A programoz√≥ beavatkozott, visszarakta a ceruz√°t, csak hogy ne idegeskedjen, √©s tov√°bbra is azt gondolja, hogy √©l.

Advertisement

- Rendben, mondjuk. De mikor l√°tta legut√≥bb Igor Ivanovicsot? R√©g nem jelent meg emberek elŇĎtt.

- Mi√©rt kellene emberek elŇĎtt mutatkoznia? Ezt ŇĎ am√ļgy sem csin√°lta.

- √Ėn legal√°bb felh√≠vn√°. Nem nagy dolog‚Ķ

- Na még ez is. Nem fogok senkit felhívni.

- Ahogy akarja.

- Lehet, hogy nincs is semmiféle Igor Ivanovics valójában.

- Mit √©rt az alatt, hogy ‚Äěnincs"?

- A sz√≥ k√∂zvetlen √©rtelm√©ben! Mondtam m√°r ‚Äď lehet, hogy mindez csak a m√°trix, √©s mindannyian programok vagyunk, valaki √°ltal meg√≠rva kor√°bban. Lehet, hogy ebben a m√°trixban √©l√ľnk.

Advertisement

- Tehát, Igor Ivanovics lehet hogy nem is létezett a valóságban?

-H√°t senki sem l√©tezett. Mi sem vagyunk val√≥j√°ban. Csak a m√°trix. Maga √©l, gondolja, hogy minden rendben. Issza a k√°v√©j√°t per pillanat. √Čs az nincs. Nem l√©tezik k√°v√©.

- A Donyecki Köztársaság sem létezik?

- Na v√°rjon csak! √Čn az eg√©sz vil√°g√≥l besz√©ltem.

- Ennyi munkát fektetett a DNR-be, és az nem létezik?

- A Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g l√©tezni fog. A mi programhib√°nk nem t√∂rt√©nt meg, kor√°n lenne m√©g a sz√°munkra. L√°tja, az eszement ukr√°n korm√°nyzat bomb√°z mindent sorban. Mi√©rt csin√°lj√°k ezt? Az√©rt, mert rettegnek, szor√≠tja ŇĎket a hat√°ridŇĎ.

Advertisement

- Milyen hat√°ridŇĎ?

-Hat√°ridŇĎ, √©rted? A belsŇĎ fesz√ľlts√©g nŇĎ. Mindj√°rt √∂sszedŇĎl az ukr√°n rendszer, a saj√°t m√°trixuk. Ez√©rt kell nekik gyorsan megoldani, mielŇĎbb lecsillap√≠tani itt mindent, hogy azt mondhass√°k (a Nyugatnak): ‚ÄěMinden rendben n√°lunk, adjatok k√∂lcs√∂n!" Teh√°t, n√°luk Kijevben hamarosan √∂sszedŇĎl minden, nek√ľnk meg csak egy kicsit kell m√©g kitartani, √©s ŇĎk √∂sszeomlanak magukt√≥l. Harcolni sem kell, a l√©nyeg, √ľlni a fedez√©kben, √©s v√°rni.

- De az ukr√°n hadsereg t√°mad √©pp, am√≠g maguk √ľlnek.

- Mert n√©zze, mindenki k√∂r√∂s-k√∂r√ľl csak √ľl, issza a s√∂rt, √©s senki sem akar harcolni.

Advertisement

- Maga a saj√°t harcosair√≥l besz√©l? √Ėn azonnal meggyŇĎzheti ŇĎket.

-Nem r√≥luk besz√©lek most. Azokr√≥l besz√©lek, akik a d√≠v√°nyon √ľlnek, otthon. A civilekrŇĎl, akik nem akarj√°k megv√©deni a saj√°t orsz√°gukat. L√°m, ma meghaltak √°rtatlan emberek, magam is ut√°nan√©ztem: egy rak√°s v√©r, az ukr√°n katon√°k l√∂vik a v√°rost, az emberek halnak, az√©rt, mert a f√©rfiak, donyeckiak nem mennek v√©deni a haz√°t.

- Melyik haz√°t, Fedor Dmitrijevics?

- A saj√°t haz√°jukat: mi itt sz√ľlett√ľnk, √©n itt sz√ľlettem, Donyeckben. Mi nemzeti-felszabad√≠t√≥ h√°bor√ļt v√≠vunk, az orosz n√©p√©t. Az orosz n√©p√©t.

Advertisement

- √Čs akkor hol van a haz√°ja?

- Miért szakít félbe?

-√Črdekel, mit nevez haz√°j√°nak.

-Na, vegy√ľk p√©ld√°ul a Szovjetuni√≥ hat√°rait ‚Äď valahogy √≠gy. Hozz√°vetŇĎlegesen. Nek√ľnk oroszoknak saj√°t karakter√ľnk van, term√©szet√ľnk, saj√°t √©rt√©keink, minek√ľnk egy√ľtt kell √©lni mind√ľnknek. Nem kell idegen standardokat √°tvenni, ne piszk√°ljanak, √©s senkit sem b√°ntunk. Az orosz ember b√©keszeretŇĎ, am√≠g ki nem kezdenek vele. Mindig √≠gy volt. Mi magunkt√≥l senkihez sem ny√ļlunk.

Advertisement

- Akkor a harcosai mi√©rt lŇĎtt√©k sz√©t Mandirkinoban az ukr√°n katon√°k aut√≥busz√°t? Meghalt h√©t ember. Elfoghatt√°k volna ŇĎket, mint hadifoglyokat. (Az eset augusztus 14-√©n t√∂rt√©nt Donyeck hat√°r√°n. - szerk.)

- Mit gondol errŇĎl? Volt m√°r blok-poszton?

- Voltam, nem egyszer.

- √Čs hogy vannak felszerelve ott az emberek? Megmondom √©n ‚Äď nem t√ļl j√≥l. Ki mivel. √Čs ilyen felt√©telek mellett szab√°lyosan harcba kell l√©pni√ľk a j√≥l felszerelt zsoldosokkal, akik sisakban, nyugati kevlar-ruh√°kban harcolnak? Ha nek√ľnk is lenne ilyen, ha? Nemr√©g megvizsg√°ltam egy ilyen goly√≥√°ll√≥ mell√©nyt. A goly√≥k csak lepattannak r√≥la ‚Äď tink, tink. Nek√ľnk ilyen√ľnk van? Ez√©rt van jogunk elsŇĎk√©nt t√ľzet nyitni. Foglyokat ejteni csak akkor lehet, ha hatalmas t√ļlerŇĎd van. √Čn nem voltam ott, ebben a konkr√©t szitu√°ci√≥ban, de megmondom, hogy ezek csak az √©let apr√≥ dolgai adott esetben. No nem apr√≥, persze, hiszen v√©g√ľl is minden √©let ‚Äď egy ember √©lete ‚Äď a legnagyobb √©rt√©k. De ez h√°bor√ļ, √©rti? Mit akar, h√°bor√ļt √°ldozatok n√©lk√ľl?

Advertisement

- Nem akarunk h√°bor√ļt.

- Olyan nincs.

- Fedor Dmitrijevics, √Ėn egy m√°sik vil√°g embere. Most is elsz√≥lta mag√°t ‚Äěegy ember √©lete ‚Äď a legnagyobb √©rt√©k". Mi√©rt harcol?

Advertisement

- Igen, de √©n tiszt vagyok! Ez a szakm√°m! (1981-ben fejezte be a l√©gv√©delem felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny√©t Engelszben. - szerk.) ElsŇĎsorban √©n a haz√°m patri√≥t√°ja vagyok, √©rti? Megvannak a magam kultur√°lis, hogyismondjam, priorit√°saim, √©s √≠gy tov√°bb. Ha engem beszor√≠tottak a sarokba, √©s r√°k√©nyszer√≠tenek, hogy vagy meghalok, vagy elfogadjak √©rthetetlen szab√°lyokat, akkor √©n harcolok. Azt√°n megl√°tjuk. Legal√°bb nem sz√©gyellem magam. A csata elfogadva, m√©g ha elv√©sz is, de ebben az esetben nyer√ľnk, persze.

- De √Ėn mi√©rt? √Ėn k√∂nyveket √≠rt, scifit, √©s v√©g√ľl turb√≥realizmus.

- Ez a szem√©lyes harcom. √Čs mindenki a mil√≠ci√°nkb√≥l √≠gy gondolja. Az ember elfogadta a kih√≠v√°st, nem √ľld√∂g√©l a bokrokban s√∂rt iszogatva, hanem ki√°llt √©s elfogadta! Meghal vagy sem ‚Äď nem fontos. T√∂bbs√©g√©ben itt mindenki helyi, m√°s orsz√°gra nem t√°madtunk. Igen, van egy bizonyos mennyis√©gŇĪ k√ľlf√∂ldi, de kevesen. √Čn internacion√°l√©t akarok itt l√©trehozni, 1936 Spanyolorsz√°g√°t! Hogy minden progressz√≠v orsz√°g nek√ľnk seg√≠tsen, √©s egy√ľtt harcoljunk a kontr√°k ellen. Azaz a nyugati intervenci√≥ ellen. √ćgy is lesz ‚Äď higgye csak el.

Advertisement

- Mely országoknak kellene segítenie?

- √Čs a k√∂zt√°rsas√°gi Spanyolorsz√°gnak ki seg√≠tett?

- Például amerikaiak, franciák. Azt akarja, hogy amerikaiak segítsenek maguknak?

- Ňźk is elj√∂nnek. Mit gondol, Amerik√°ban nincs saj√°t progressz√≠v oszt√°ly? A s√ļlyok v√°ltoznak, az emberek kij√≥zanodnak.

Advertisement

- Rendben. Szerettem volna megkérdezni a tárgyalásokról…

- Milyen t√°rgyal√°sok? T√°rgyalni csak erŇĎ poz√≠ci√≥b√≥l lehet. B√°r, a felt√©tel n√©lk√ľli megad√°s√°t Kijevnek most is hajland√≥ak vagyunk elfogadni. De addig harcolni fogunk, √©s a mi nemzeti-felszabad√≠t√≥ h√°bor√ļnk gyŇĎzni fog.

- A DNR kockáztatja a teljes izolációt, a pária régió szerepét.

- √Čn m√°r mondtam: elŇĎsz√∂r harci internacion√°l√©t akarunk l√©trehozni. Minden progressz√≠v erŇĎ vel√ľnk lesz, √©s vel√ľnk k√©nytelenek lesznek sz√°molni. √Čs m√©g t√∂bb: itt gy√ļl majd ki a l√°ng! GyŇĎz√ľnk mi ‚Äď √©s a gyŇĎzelem tov√°bb l√©p majd, mindenhov√°, ahol most megal√°ztat√°s √©s igazs√°gtalans√°g van‚Ķ

Advertisement

- Hov√° megy? Megint fel Washingtonra?

- Gondolkodjon m√©lyebben! Nem Kijevbe, nem Washingtonba, nem P√°rizsba. Van k√©t hozz√°√°ll√°s: halad√°s mindenkinek, √©s halad√°s a kiv√°lasztottaknak. Mi a halad√°s√©rt mindenkinek akarunk harcolni, √©s ez√©rt is fogunk harcolni. A halad√°s a kiv√°lasztottaknak ‚Äď ez nek√ľnk nem felel meg, ilyen vil√°gban m√°r √©lt√ľnk.

- Fedor Dmitrijevics, az emberek k√ľl√∂nb√∂zŇĎk√©pp fogj√°k fel a halad√°st. √öjra r√°k√©nyszer√≠teni a vil√°gra a saj√°t l√°t√°sm√≥dot? Az ukr√°nok m√°r d√∂nt√∂ttek a maguk nev√©ben.

Advertisement

- Ňźk √ļgy d√∂nt√∂ttek, hogy a halad√°suk azok rov√°s√°ra lesz, akiket kisebbs√©geknek neveznek. Ezt h√≠vjuk √ļgy, hogy ‚Äěprogresszi√≥ a kiv√°lasztottaknak". ‚ÄěMi azt csin√°lunk, amit akarunk, a t√∂bbieknek l√°bhoz, hagy dolgozzanak r√°nk". √ćgy t√°rgyalnak!

- Ňźk k√∂z√∂s h√°zr√≥l besz√©lnek.

-Ismerj√ľk mi ezt a k√∂z√∂s h√°zat. Egyiknek milli√°rdok, a m√°siknak semmi, √©s egy h√°zban √©lnek.

Advertisement

- De Oroszorsz√°gban, ahov√° √ļgy igyekeznek, mindez m√©g rosszabb.

- Oroszorsz√°gban is elkezdŇĎdik a rendszer √°t√©p√≠t√©se (peresztrojka), megl√°tja. N√°lunk, Novorosszij√°ban kezdŇĎdik, folytat√≥dik Oroszorsz√°gban. Az orsz√°g az √°tt√∂r√©s pontj√°n van, a zuhan√°sb√≥l az emelked√©s fel√©.

- Ezt hogy?

- Ezt √≠gy ‚Äď eddig zuhant-zuhant, √©s most megfordul a mozg√°s. Lehet, Novorosszija hat√°ssal lesz r√°, a j√≥ ir√°nyba, √©s Oroszorsz√°gban is halad√°s lesz mindenki sz√°m√°ra. Mi √≠gy gondoljuk, b√≠zunk benne.

Advertisement

- A 30-as √©vekben is arr√≥l besz√©ltek, hogy fejlŇĎd√©s mindenkinek ‚Äď √©s v√©g√ľl mennyi √°ldozat lett.

- Mert az rossz volt? LelŇĎtt√©k a bŇĪn√∂zŇĎket- h√°t ez rossz? √Čn is le akarom ŇĎket lŇĎni.

- BŇĪn√∂zŇĎket lŇĎttek le?

- Azt akarja mondani, hogy nem? Nem voltak bŇĪn√∂zŇĎk?

- √Āldozatul estek sz√°zezrek, semmiben nem bŇĪn√∂s√∂k, nem?

- Honnan tudja? Ki mondta ezt?

- Olvassa el a GULAG ‚Äěeml√©kk√∂nyveit".

- Szolzsenyicin ‚Äď az is egyfajta igazs√°g. De ez a krit√©rium ‚Äď ‚Äěsemmi sem oly dr√°ga, mint egy gyerek k√∂nnye" ‚Äď nek√ľnk nem felel meg. Eg√©sz birodalmak dŇĎltek √∂ssze ez√©rt a k√∂nnycsepp√©rt. Teh√°t az√©rt helyeslem a represszi√≥kat, mert el lett √©rve a c√©l, √©s a k√∂vetkezŇĎ gener√°ci√≥ m√°r figyelemrem√©lt√≥ eredm√©nyt kapott.

Advertisement

Persze, rossz az, hogy meghaltak √°rtatlanok. De abban a helyzetben, amiben az orsz√°g 1937-ben volt, m√°s vari√°ci√≥ nem l√©tezett ‚Äď csak a teljes megsemmis√≠t√©se az √°llam ellens√©geinek. Ugyanaz most is, gyŇĎzn√ľnk kell, vagy minket megsemmis√≠tenek.

- GyŇĎznek, √©s megint elkezdik a represszi√≥kat?

- A kollekt√≠v c√©lok magasabbak az egy√©ni c√©lokn√°l ‚Äď ennyi. √Čs egyes civiliz√°ci√≥k √ļgy d√∂nt√∂ttek, hogy a saj√°t civiliz√°ci√≥juk fontosabb √©s jobb a t√∂bbin√©l, √©s elkezdt√©k azok megsemmis√≠t√©s√©t √©s erŇĎforr√°saik elv√©tel√©t. Mint Afrik√°ban, amibŇĎl negyedik vil√°got csin√°ltak, amely zuhan a semmibe, √©s senki nem akar seg√≠teni, √©s nem is fog.

Advertisement

- K√©rdezni akartam a szabad piacr√≥l √©s a demokr√°ci√°r√≥l, de most, val√≥sz√≠nŇĪleg nem fogok.

- √Čs mi az a demokr√°cia? Maga is √©rti, hogy a jogok nem egyenlŇĎek. Ez mind csak sz√≥cs√©pl√©s. Demokr√°cia annak, akinek milli√°rdjai vannak, a marad√©knak - semmi. A 90-es √©vekben temett√©k az orsz√°got, kivitt√©k a term√©szeti kincseket ny√≠ltan, √©s m√°s orsz√°gok gazdagodtak rajtunk. Csak az agyelsz√≠v√°s trilli√≥nyi k√°rt okozott. Trilli√≥ doll√°r.

- Most Oroszorsz√°g trilli√≥kat keres az olaj elad√°s√°val. De gazdagodni csak ‚Äď ahogy √Ėn mondja ‚Äď a kiv√°lasztottak gazdagodnak.

Advertisement

- Belem√©lyed√ľnk a n√ľanszokba, √©s √©n nem errŇĎl besz√©lek.

- Hogyhogy nem arr√≥l? Lehet hogy mielŇĎtt a szomsz√©dhoz m√°szunk be, meg√©rn√© elŇĎbb foglalkozni a ‚Äěprogresszi√≥t mindenkinek" t√©m√°val otthon?

- Senki nem engedi meg Oroszorsz√°gnak, hogy a fejlŇĎd√©ssel foglalkozzon, ha nem oldjuk meg a mi belsŇĎ probl√©m√°inkat. De h√°t Oroszorsz√°g sz√°m√°ra Ukrajna ‚Äď ez belsŇĎ √©s egyben k√ľlsŇĎ probl√©ma is. A Nyugat t√°mad, √©rti? Vissza kell verni, √©s ez a harc zajlik most Novorosszij√°ban. Ez√©rt t√°mogatja a junt√°t az USA, a rom√°nok‚Ķ

Advertisement

- √Čs mi van Sztrelkovval?

- Minden rendben. Nemrég láttam, hamarosan visszatér.

- Miért távozott?

- Na de Pavel, mi mirŇĎl besz√©l√ľnk, √°ltal√°ban, vagy konkr√©tumokr√≥l? Vagy maga √≠gy csendben r√° akar venni, hogy besz√©ljek?

Advertisement

- √ögy √©rzem, n√©lk√ľlem is eg√©sz j√≥l besz√©lt.

-De h√°t ez csak hiba a m√°trixban, mi, mag√°val √©s velem egy√ľtt val√≥j√°ban nem l√©tez√ľnk.