Az ukrán válság kiéleződésétől kezdve valamennyi poszt-szovjet választásra úgy tekintenek sokan, mint a pro-orosz és a pro-EU erők harcára.

Van ahol így is működik. Moldova esetén akár beszélhetnénk a Moszkva-barát pártok triumfátusáról is, hiszen az első helyen klasszikus oroszbarát párt végzett, és a harmadik helyet megszerzett kommunistákat is arra az oldalra szokás sorolni. Kissé közelebbről nézve kiderül, hogy az első hely nem sokat ér, és a kommunisták sem annyira egyértelműen a Kreml bábjai.

Szoci feltámadás

Advertisement

A Szocialista Párt egyértelműen pro-orosz, pro-eurázsiai és Putyin híveiből áll. 20,75 %-ot szereztek. 1992-ben alakították a volt szovjet establishment azon tagjai, akik nem akarták tudomásul venni az idők változását. Nem békéltek meg a SzU szétesésével, a vasfüggöny eltűnésével a román határon, a moldáv-román testvériség bejelentésével.

Fő témáik nem épp a szociális témák voltak, hanem a "román fasizmussal" való harc, Miloseviccsel való barátkozás, a moldáv identitás megőrzése Bukaresttől, és hasonló szellemben így tovább. Pár százalékot értek el több választáson, választási szövetségben indulva mindig.

Advertisement

Felfutásukat Igor Dodonnak köszönhetik, aki a korábbi, kommunista vezetésű kormányban miniszterelnök-helyettes volt, majd a kormány bukása után beállt a szocialistákhoz, és vezérük lett.

Ezzel az addig marginális pártocska vezetője egy több nyelven beszélő, korábbi egyetemi tanár, nemzetiségileg moldován (ami nem volt jellemző a szocialistáknál), és fiatal politikus lett. Immár Dodon vezetésével a korábbi anti-Nyugat retorikát folytatva a párt kidolgozta prioritásait: semmilyen közeledés Európa felé, az EU társulási szerződés felbontása, az Eurázsiai Vámszövetségbe való belépés, egyesülés a Dnyeszter-menti Köztársasággal föderációként. Putyin orosz elnök novemberben fogadta is Moszkvában, megerősítendő pozícióját.

Advertisement

Sőt, az Oroszországban "túltartózkodó" moldáv állampolgárok számára amnesztiát hirdetttek, azaz hazatérhetnek szavazni, és visszatérhetnek dolgozni azok is, akik a törvény adta kereteken túl is az Oroszországi Föderációban maradtak. Egyötöde az országnak vevő volt erre a programra, de ez kevés a hatalom megragadásához.

Moldavo-komcsik

A másik pro-orosznak elkönyvelt pártot inkább már csak megszokásból szokták ide sorolni. 17,71%-os eredményével harmadik lett a Kommunista Párt. A pártot 1993-ban alapították, mintegy az "emberarcú kommunizmus" alapjain, miután a szélsőbalon a hely megürült a klasszikus szovjet kommunista párt 1991-es betiltása után. 2001-től kormányon is voltak, de a baloldali lózungok nem garantálták automatikusan Moszkva barátságát. Azok a remények, hogy a kommunisták majd szépen betagozódnak az orosz világba, füstbe mentek mikor Chișinău és Tiraszpol elutasították az ún. "Kozak-tervet" az egyesülésre.

Advertisement

A Kozak-terv lényege egy asszimetrikus föderáció lett volna Moldovában. A Dnyeszter-mente és Gagauzia vétójogot kapott volna a törvények elfogadásában, Moldávia megszüntette volna hadseregét, semleges státuszát alkotmányba foglalta volna, és az orosz csapatok jelenlétét a Dnyeszter-mentén 20 évre elfogadta volna a megállapodás garanciájaként.

Advertisement

Miután a kommunista vezetésű kormányzat ezt a tervet nem fogadta el, hirtelen eltűntek a moszkvai polcokról a moldáv mezőgazdasági termékek és borok, így a fő kereskedelmi út Bukarest felé vezetett ezután. Azóta Moszkva gyanakodva nézi a komcsikat, és hát nekik is maradtak kellemetlen emlékeik.

Patria vagy Rogyina?

Volt még pretendens a Kreml helyi kedvencének posztjára, mégpedig a Renato Usatii (Ренато Георгиевич Усатый) által vezetett friss párt, a Patria. Hirtelen jelent meg a semmiből Usatii, mintegy meggazdagodva Oroszországban vendégmunkásként és kereskedőként. Moldáv viszonyok szerint hatalmas összegeket költött popkoncertekre, kampányrendezvényekre, ajándékcsomagokra. A nagy keleti szomszédból hazatérő vendégmunkásoknak a vagonok kísérői színes, jó papírra nyomott kampányújságokat osztogattak, amelyekben a párt vezére megmagyarázta, hogy Moldova példaképe Belorusz, csak nincs még meg ehhez a Lukasenkája.

Advertisement

Úgy tartják, hogy a pénz a Kremlből jött, és valahogy úgy álltak a szavazók a dologhoz, hogy koncertekre ér elmenni, szavazni már nem - legalábbis a felmérések szerint. Mivel a Központi Választási Bizottság azt még megvárta, hogy a finisig szórja a pénzt Renato, majd kizárta a Patriát az indulók közül, amit a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyott, mivel az megsértette a külföldi finanszírozás deklarációjáról szóló törvényhelyet.

Advertisement

Európai Kisjenő

A többi bejutott párt az EU-t favorizálja, és együtt alakít kormányt. A Liberális-Demokrata Párt 19,97%-ot, a Moldávia Demokrata Pártja 15,94%-ot, a Liberális Párt 9,53%-ot szerzett. A koalíciót a liberális-demokraták vezetik, Vlad Filattal, az eddigi miniszterelnökkel az élen.

Advertisement

A szocikat Putyin támogatta, Filat segítségére pedig rögtön a romániai választások után Chișinăuba látogató Klausz Iohannis szállt be a kampányba. Mint november 28-án mondta, "Románia, mint eddig is, támogatja Moldova csatlakozási szándékát az EU-ba."

Advertisement

Hogyan tovább?

Amennyiben a Kreml megpróbálja Moldáviát újra a saját kizárólagos érdekszférájába vonni, nem sok eszköze van rá. Miután már így is embargó alatt állnak a moldáv mezőgazdasági termékek, ez a zsarolási mód ki van lőve. Ha a vendégmunkások ellen lép fel, akkor pont azt a szavazóbázist sújtja, amelyik sokszázas sorokban állt a moszkvai moldáv követség előtt a választás napján, és orosz jelszavakat skandált.

Advertisement

Marad még az egyesülés a Dnyeszter-menti Köztársasággal, amit föderatív formában a szocialisták is szeretnének. Csakhogy ez Tiraszpolnak sem kedvére való, és a pro-román erők sem rajonganak az ötletért. A moldáv többség az államban ekkor a mai 80%-ról 70%-ra csökkenne. Ezért az elkövetkező jópár évben nem valószínű, hogy országegyesítésre sor kerülne.

Moszkvának meg kellene gondolnia, milyen eszközei maradtak, és hogy lép fel Moldova irányában ahol - ellentétben sok más kelet-európai országgal - a pro-EU vélekedése a választóknak nem jár együtt Oroszország elutasításával és azzal a vággyal, hogy megbüntessék Putyint.

Advertisement

Lektorálta mint mindig: Szaffi17