Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mit akartok krímiek?

Illustration for article titled Mit akartok krímiek?

Az Oroszország által magáénak tekintett, annektált Krím félsziget áramellátásával már eddig sem volt túl rózsás a helyzet.

Nem volt elég, hogy az öntözővíz nem jön már a Dnyeper felől, hogy a tatárok blokádot hirdettek (azóta ez hivatalossá vált, kölcsönös embargók léptek életbe), hol felrobbantak a távvezetékek tartóoszlopai, hol a jégterheléstől dőltek le (vagy ki tudja), az ukrán fél nem is siette el igazán a javításokat, de december 31-től merőben új helyzet állt elő. Az eddigi szerződés hatályát vesztette, mondhatni lejárt, és újat kellett volna kötni. Moszkva ragaszkodott hozzá, hogy a szerződésben a Krím és Szevasztopol mint orosz régiók szerepeljenek. Kijev persze ebbe nem ment bele (miért is Nicaragua vagy Nauru álláspontját fogadja el), így nincs szerződés, áram sincs elég.

És ekkor jött a zseniális megoldás! Nehogy már a Kreml legyen a hunyó abban, hogy még szilveszter éjjel is 20%-a a háztartásoknak áram nélkül ünnepelt! Putyin elnök kiadta az ukázt, hogy fel kell mérni, mit is akarnak a félsziget lakói. A VCIOM szociológiai intézet (ők szoktak Vlagyimir Vlagyimirovicsnak 86%-os támogatottságot mérni) december 31-e délután 14 órától 19 óráig, majd január 1-én 10:30-tól 15 óráig le is zavarta a felmérést. 3000 embert hívtak fel vonalas telefonon (Anonim felmérés! Még szerencse, hogy vannak régi készülékek, melyeknek nem kell áram.), akiknek a következő kérdést tették fel: akarja-e, hogy Ukrajna áramot szállítson, amennyiben a szerződésben az szerepel, hogy a Krím ukrán terület. Második kérdés: hajlandó-e ideiglenes, 3-4 hónapos periódusra kibírni az árammal kapcsolatos fennakadásokat.

Advertisement

Ismerve az újévköszöntő szokásokat a régióban, érdekes válaszokat kaphattak néha azoktól, akik már asztal mellett szórakoztak 31-én, hát még azoktól, akiket felkeltettek 1-jén.

Nem meglepő módon a két kérdésre 93%-os és 94%-os Kremlnek tetsző válasz született. Magyarul, a Krím lakói közül 3000-en így telefonon megszavazták, hogy tűrni fognak.

Advertisement

A VCIOM egyik csinovnyikja a módszertani kérdésekre azt válaszolta, hogy nem hajlandók foglalkozni a “szardobálók” vádjaival. (Elnézést a kifejezésért, idézet volt. “Дерьмометам” - ezt találta mondani Valerij Fedorov vezérigazgató.)

Tudni kell még, hogy az egyik magas rangú krími csinovnyik elszólta magát, hogy a félsziget áramfelhasználásának 40%-át a katonai objektumok fogyasztják el. Nyilván, a légtérvédelem radarjainak, a kikötő berendezéseinek és a flotta fehér zubbonyos tiszt urainak kantinja fontosabb, mint bármi más.

Advertisement

Ragyogó megoldás amúgy, így Putyin elnök a felelősséget áthárította az istenadta népre, és ha a következőkben felmerülnek kérdések, hogy például hol az ígért kercsi híd, vagy hol a gáz, vagy hol a víz, vagy akár miért nincs kész májusra sem az “elektrohíd”, le lehet futtatni egy ilyen pszeudo-patriotikus kis kérdezz-feleleket, és válaszolni: Ti ezt akarjátok!

Share This Story

Get our newsletter