Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
Illustration for article titled Mit akartok krímiek?

Az Oroszország által magáénak tekintett, annektált Krím félsziget áramellátásával már eddig sem volt túl rózsás a helyzet.

Nem volt elég, hogy az öntözővíz nem jön már a Dnyeper felől, hogy a tatárok blokádot hirdettek (azóta ez hivatalossá vált, kölcsönös embargók léptek életbe), hol felrobbantak a távvezetékek tartóoszlopai, hol a jégterheléstől dőltek le (vagy ki tudja), az ukrán fél nem is siette el igazán a javításokat, de december 31-től merőben új helyzet állt elő. Az eddigi szerződés hatályát vesztette, mondhatni lejárt, és újat kellett volna kötni. Moszkva ragaszkodott hozzá, hogy a szerződésben a Krím és Szevasztopol mint orosz régiók szerepeljenek. Kijev persze ebbe nem ment bele (miért is Nicaragua vagy Nauru álláspontját fogadja el), így nincs szerződés, áram sincs elég.

És ekkor jött a zseniális megoldás! Nehogy már a Kreml legyen a hunyó abban, hogy még szilveszter éjjel is 20%-a a háztartásoknak áram nélkül ünnepelt! Putyin elnök kiadta az ukázt, hogy fel kell mérni, mit is akarnak a félsziget lakói. A VCIOM szociológiai intézet (ők szoktak Vlagyimir Vlagyimirovicsnak 86%-os támogatottságot mérni) december 31-e délután 14 órától 19 óráig, majd január 1-én 10:30-tól 15 óráig le is zavarta a felmérést. 3000 embert hívtak fel vonalas telefonon (Anonim felmérés! Még szerencse, hogy vannak régi készülékek, melyeknek nem kell áram.), akiknek a következő kérdést tették fel: akarja-e, hogy Ukrajna áramot szállítson, amennyiben a szerződésben az szerepel, hogy a Krím ukrán terület. Második kérdés: hajlandó-e ideiglenes, 3-4 hónapos periódusra kibírni az árammal kapcsolatos fennakadásokat.

Advertisement

Ismerve az újévköszöntő szokásokat a régióban, érdekes válaszokat kaphattak néha azoktól, akik már asztal mellett szórakoztak 31-én, hát még azoktól, akiket felkeltettek 1-jén.

Nem meglepő módon a két kérdésre 93%-os és 94%-os Kremlnek tetsző válasz született. Magyarul, a Krím lakói közül 3000-en így telefonon megszavazták, hogy tűrni fognak.

Advertisement

A VCIOM egyik csinovnyikja a módszertani kérdésekre azt válaszolta, hogy nem hajlandók foglalkozni a “szardobálók” vádjaival. (Elnézést a kifejezésért, idézet volt. “Дерьмометам” - ezt találta mondani Valerij Fedorov vezérigazgató.)

Tudni kell még, hogy az egyik magas rangú krími csinovnyik elszólta magát, hogy a félsziget áramfelhasználásának 40%-át a katonai objektumok fogyasztják el. Nyilván, a légtérvédelem radarjainak, a kikötő berendezéseinek és a flotta fehér zubbonyos tiszt urainak kantinja fontosabb, mint bármi más.

Advertisement

Ragyogó megoldás amúgy, így Putyin elnök a felelősséget áthárította az istenadta népre, és ha a következőkben felmerülnek kérdések, hogy például hol az ígért kercsi híd, vagy hol a gáz, vagy hol a víz, vagy akár miért nincs kész májusra sem az “elektrohíd”, le lehet futtatni egy ilyen pszeudo-patriotikus kis kérdezz-feleleket, és válaszolni: Ti ezt akarjátok!

Share This Story

Get our newsletter