A szélsőjobbos francia Front National, amelyet Marine Le Pen vezet apja örökségeként 9 millió eurós hitelt vett fel az Első Cseh-Orosz Banktól.

Vallirana Saint-Juste, a párt pénztárnoka bejelentette, hogy a 2 millió eurós első részlet már megérkezett a számlájukra, és a szerződést még szeptemberben aláírták a prágai székhelyű bankkal. Le Pen korábban a Nouvel Observateur-nak asott interjújában elmondta, hogy pénzügyi gondjaik vannak, és a Front National hitelkérelmet nyújtott be több francia banknak. Nem találtak finanszírozót belföldön, így a pártelnök asszony szavai szerint spanyol, amerikai és orosz bankokhoz fordultak.

Az Első Cseh-Orosz Bankot 1996-ban alapították, a kétoldalú külkereskedelem fejlesztésére és a csehországi orosz befektetések élénkítésére. Ez év tavaszáig a Putyin belső köréhez tartozó, Timcsenkó érdekeltségű Stroytransgaz volt a tulajdonosa, de miután a nyugati szankciós listára került a cég, a tulajdonosa a bank CEO-ja, Roman Popov lett. Legalábbis a cégjegyzék adatai szerint. Úgy tartják a jólértesültek, hogy Timcsenkó Putyin strómanja, Popov meg Timcsenkóé. Ez a bank tulajdonosa még az Európai Orosz Banknak is, mely Szlovákiában és Csehországban aktív, és bejelentett tervei szerint az osztrák és olasz piacra készül.

Advertisement

A cseh BIS (belső titkosszolgálat) éa az UZSI (hírszerzés) szerint e két bank és a köréjük csoportosuló cégek pénzmosodaként szolgálnak az orosz ex-titkosszolgálati körök és bűnözők számára. A határ nem annyira éles köztük.

Szerencséjük van Le Penéknek, hogy a külföldről érkező pénzügyi támogatás miatt nem kerülnek az "idegen ügynökök" listájára, mint ahogy az Oroszországban történik.