K. Debreceni Mih√°ly bar√°tom, hŇĪs√©ges operatŇĎr√©vel, Vass Tam√°ssal, Sterr Attila szerkesztŇĎvel √©s kis csapatuk t√∂bbi tagj√°val forgattak az ukrajnai m√°sodik Majdanr√≥l egy dokumentumfilmet.

Miut√°n itt-ott m√°r bemutatt√°k, sŇĎt leforgatt√°k a folytat√°s√°t is (spoiler: m√©g √©n is okoskodok benne egyet) enged√©lyt kaptam a rendezŇĎtŇĎl, hogy megosszam azokkal, akik k√≠v√°ncsiak, hogy l√°tta egy kis k√°rp√°taljai sajt√≥s csapat a B√ľszkes√©g Forradalm√°t, ahogy h√≠vj√°k a Majdant Kijevben ma. √Āt is adom a sz√≥t Misinek:

‚ÄúA film a lakiteleki filmfesztiv√°l k√ľz√∂ns√©gd√≠jait vitte el. Bemutatt√°k Tusv√°nyoson, Szinev√©ren, Gombasz√∂g√∂n, Veszpr√©mben. Az elsŇĎ bemutat√≥ az Ur√°nia Nemzeti Filmsz√≠nh√°zban volt tavaly m√°jusban. Akkor k√©tszer kellett megt√∂lteni a pincemozit, mert annyian √©rkeztek a bemutat√≥ra a film aktualit√°sa miatt. A k√©t vet√≠t√©s k√∂z√∂tti sz√ľnetben az alkot√≥k vodk√°val k√≠n√°lt√°k a vend√©geket.‚ÄĚ

MAYDAN 2.0 - forradalom Ukrajn√°ban

Dokumentumfilm

HOSSZ: 52 perc

Alkotók: K. Debreceni Mihály, Sterr Attila, Vass Tamás

TARTALOM: Ukrajn√°ban t√≠z √©vvel ezelŇĎtt t√∂bb sz√°zezren t√ľntettek a fogalomm√° v√°lt Majdanon az igazuk v√©delm√©ben. A sz√©p, √ļj vil√°gr√≥l sz√≥l√≥ √°lmok azonban nagyon gyorsan szertefoszlottak. Szak√©rtŇĎk √©s laikusok egyar√°nt √ļgy v√©lt√©k, nincs olyan eszme, ami√©rt a csal√≥dott n√©p m√©g egyszer √°ldozatot hozna. Di√°kl√°zad√°snak indult, de eg√©sz Ukrajn√°t megr√°zta a 2013 novembere √≥ta tart√≥ szemben√°ll√°s. Kik az ellenfelek, milyen c√©l√©rt √©s mi ellen k√ľzdenek? V√©letlen esem√©nysorozat, vagy elŇĎre meg√≠rt forgat√≥k√∂nyv k√∂vetelt ennyi √°ldozatot? Mi vezetett ahhoz, hogy sokan √∂nk√©nt mentek a biztos hal√°lba Kijev fŇĎter√©n? Ukrajna m√°r soha nem lesz olyan, mint az Eur√≥pa-p√°rti, b√©k√©s di√°kt√ľntet√©s tavaly december elsejei brut√°lis sz√©tver√©se elŇĎtt volt. V√©lem√©nyek √©s t√©nyek KijevbŇĎl, LembergbŇĎl √©s Ungv√°rr√≥l. A film magyar √©s nemzetis√©gi szempontb√≥l √ľzenet az √ļj vagy √©ppen meg√ļjul√≥ Ukrajna fel√©, hogy az emberi jogok, ezen bel√ľl a kisebbs√©gi jogok betart√°sa a ukr√°nok √©rdeke is.

Maydan 2.0. Dokumentumfilm Ukrajn√°r√≥l, az ukr√°n n√©p szabads√°gharc√°r√≥l - k√°rp√°taljai magyar √ļjs√°g√≠r√≥k szem√©vel.