2014 tavasza Kelet-Eur√≥p√°ban forr√≥ volt. Kider√ľlt, hogy az √∂r√∂knek hitt hat√°rok nem stabilak, hogy lehets√©ges, hogy egy √°llamt√≥l ter√ľletet szerezzen egy m√°sik.

Aljakszandr Rihoravics Lukasenka

Hogy a h√°bor√ļ lehet hibrid h√°bor√ļ is. Hogy Oroszorsz√°g a kis vazallusai l√©trehoz√°s√°n k√≠v√ľl (Abh√°zia, Pridnyesztrovje, D√©l-Osz√©tia) annexi√≥ra is hajland√≥. Hogy az ENSZ, EBESZ, a t√∂bbi nemzetk√∂zi szervezet tehetetlen, nem tudj√°k meg√°ll√≠tani diplom√°ciai eszk√∂z√∂kkel az imp√©rium √∂njel√∂lt √∂r√∂k√∂seit. S ha nem √°ll√≠tj√°k meg, akkor van r√° es√©ly, hogy tov√°bbmegy. A v√©r √≠ze, ugye. A tov√°bb most √©pp Donyeckben √©s Luganszkban van, de ki tudja, mi a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©se a Kremlnek.

A Balti √°llamok a NATO tagjai, elk√©pzelhetŇĎ egy √Čsztorsz√°g elleni mŇĪvelet, a Narvai Orosz N√©pk√∂zt√°rsas√°g kiki√°lt√°s√°val, de nagy a kock√°zata. Lettorsz√°gban √ļgyszint√©n.

Tov√°bbi lehetŇĎs√©gk√©nt marad Kazahszt√°n, ahol az orsz√°g keleti r√©sz√©n jelentŇĎs orosz etnikum √©l, na √©s az am√ļgy is de fakto protektor√°tus Belarusz. Elk√©pzelhetetlen?

Advertisement

Talán. Ukrajna elképzelhetetlen volt? Persze.

Vegy√ľk sorra r√∂viden, pontonk√©nt, milyen elŇĎfelt√©telei voltak a kr√≠mi √©s donbasszi kalandnak Ukrajn√°ban.

Advertisement

Euromaidan Kijevben

A hatalom cser√©je, √©s ezzel egy√ľtt a sz√∂vets√©gi rendszerben be√°llt v√°ltoz√°s. Az Eur√°zsiai sz√∂vets√©g elleni fell√©p√©se √©s az EU-hoz val√≥ k√∂zeled√©s k√∂vetel√©se volt az Euromajdan egyik alapmot√≠vuma. Mikor megbukott a Janukovics f√©le rezsim, maradt egy gyenge orsz√°g, sz√©tesett strukt√ļr√°kkal, hadsereggel, bel√ľggyel (r√°ad√°sul teli orosz vagy szimpatiz√°ns tisztekkel). Ezt a Kreml nem fogadta el, √©s a katon√°k fi√≥kjaiban nyilv√°n r√©g lapul√≥ tervek (minden esetre ilyenek mindig k√©sz√ľlnek, mindenhol) akt√°i elŇĎker√ľltek, elindult a hibrid h√°bor√ļ.

Advertisement

A katonai b√°zisok √©s nem ellenŇĎrz√∂tt hat√°rok jelenl√©te. A kiindul√≥ pontja vagy felvonul√°si ter√ľlete az orosz erŇĎknek a Kr√≠m volt. Ahol saj√°t katonai b√°zisai voltak a Fekete-tengeri Flott√°nak, a "z√∂ld emberek" innen rajzottak ki.

Advertisement

Krími ukrán laktanya

A teljesen √°tj√°rhat√≥ hat√°r tov√°bb k√∂nny√≠tette a feladatot, √≠gy az ellen√°llni k√©ptelen ukr√°n erŇĎk hamar laktany√°ik fogs√°g√°ban tal√°lt√°k magukat. Mivel szerzŇĎd√©ses alapon voltak a f√©lszigeten az orosz flotta √©s a tenger√©szgyalogs√°g egys√©gei, csak azt kellett hajtogatni, hogy nem l√©pt√©k √°t a maxim√°lis l√©tsz√°mra vonatkoz√≥ hat√°rt (ellenŇĎrizni meg ugye egy magyar vezet√©sŇĪ EBESZ tiszti csoport pr√≥b√°lta ezt, csak nem engedt√©k ŇĎket be a Kr√≠mre), Putyinnak azt kellett nyilatkoznia, hogy orosz katon√°k nem vesznek r√©szt a l√°zad√°sban. Persze ugyanolyan term√©szetess√©ggel nyilatkozta ut√≥lag, hogy ŇĎk voltak, meg osztogatott kit√ľntet√©seket az akci√≥√©rt, de ez m√°r m√°s k√©rd√©s.

Advertisement

Helyi lakoss√°g. Sok√°ig lehet vitatkozni azon, mekkora r√©sze t√°mogatta az orosz kalandot a Donbasszban, vagy pl√°ne a Kr√≠men. Az oroszok √°ltal bemondott 90% vagy a Kijev f√©le 40%. Mindenesetre t√∂megesen nem √°lltak ki az emberek az ukr√°n hatalom v√©delm√©ben, legal√°bbis nem annyian, ami komolyabban zavarta volna a megsz√°ll√≥kat. Magyar√°zhat√≥ r√©szben az orosz etnikumuak ar√°ny√°val, a lakoss√°g passzivit√°s√°val, a szovjet √©ra ir√°nti mindent megsz√©p√≠tŇĎ nosztalgi√°val, az orosz propaganda hat√°s√°val, ami a n√©pess√©g nagy r√©sz√©nek alacsony iskol√°zotts√°gi fok√°val (fŇĎleg a donbasszi iparvid√©ken) kombin√°lva c√©lt √©rt.

Advertisement

√Ėt√∂dik hadoszlop jelenl√©te. Szeparatizmus m√©g akkor is lehets√©ges, ha nincsenek t√∂bbs√©gben egy adott ter√ľleten azok, akik √°rul√≥v√° v√°ln√°nak. Persze, ha van el√©g szervezŇĎd√©s, amelyeket a hat√°ron t√ļlr√≥l finansz√≠roznak, ha kell kik√©peznek, t√°mogatnak.

Az Orosz Nemzeti Egység csapata Donyeckben

FŇĎleg f√©lkatonai szervezetek. Az "Orosz vil√°gnak" sok helyt vannak ilyen szervezetei, az ukr√°n D√©l-Keleten is ezek j√°tszott√°k a fŇĎszerepet az esem√©nyek elej√©n (√°llami √©p√ľletek elfoglal√°sa, blokk-posztok fel√°ll√≠t√°sa, stb.). Olyanok mint az Orosz Egys√©g, az Oplot, Orosz Nemzeti Egys√©g, DNR, koz√°k atam√°nok band√°i, stb.

Advertisement

A hatalom √©s a "big business" hozz√°√°ll√°sa. K√©t √©vtizeden √°t j√°tszottak r√° a helyi oligarch√°k mind a Kr√≠men, mind Donbasszban arra, hogy a j√≥n√©p ne √©rezze mag√°t igaz√°n Ukrajn√°ban, illetve k√ľl√∂n st√°tuszt k√∂veteljen. KifizetŇĎdŇĎ volt ez. Rinat Ahmetov, Ukrajna kor√°bban leggazdagabb embere az esem√©nyek elej√©n komoly szerepet j√°tszott abban, hogy meginduljanak a tiltakoz√°sok Kijev ellen. Mintegy biztos√≠t√©kk√©nt, hogy zsarolhatja a Donbassz st√°tusz√°val Kijevet, annak √©rdek√©ben, hogy ne ny√ļljanak az √©rdekelts√©geihez, ne korl√°tozz√°k a hatalm√°t a saj√°t szem√©tdombj√°n, Donyeckben. Azt√°n ez t√ļlnŇĎtt rajta, √©s ma birodalma romokban. Ne √°ss vermet, ugye. A Kr√≠men kisebb form√°tum√ļ helyi erŇĎs emberek hasonl√≥ megfontol√°sok √°ltal vezetve √°lltak be az orosz z√°szl√≥k al√°.

Az erŇĎszakszervezetek tagjai jelentŇĎs r√©szben, sŇĎt t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©gben √°lltak √°t a k√©t r√©gi√≥ban. Mind a tiszti, mind a leg√©nys√©gi √°llom√°ny. ElsŇĎsorban a rendŇĎrs√©g, a bel√ľgyi csapatok, a Berkut szem√©lyi √°llom√°nya ford√≠tott k√∂p√∂nyeget - ŇĎket √©rinthette volna egy esetleges √°tvil√°g√≠t√°s legink√°bb, volt is okuk f√©lni a felelŇĎss√©gre von√°st√≥l, ismerve az erŇĎszakszervezetekben d√ļl√≥ korrupci√≥ √©s √∂nk√©ny m√©rt√©k√©t. R√°ad√°sul etnikailag javar√©szt oroszok voltak ezekben a szervezetekben a SzU idej√©tŇĎl kezdve t√∂bbs√©gben, √©s a csal√°di hagyom√°nyok sokszor folytat√≥dtak.

Advertisement

L√°ssuk, ez alapj√°n hogy √°llnak a dolgok Belaruszban.

Advertisement

T√ľntet√©s Minszkben 2010-ben.

Lehets√©ges-e 2015-ben az Europloscsa (–ē–≤—Ä–ĺ–Ņ–Ľ–ĺ—ą—á–į)? (A ploscsa-t√©r.) 2006-ban √©s 2010-ben a t√ľntet√©sekre Minszkben az emberek az elcsalt v√°laszt√°sok miatt mentek ki. J√∂vŇĎre eln√∂kv√°laszt√°sok lesznek. Persze, sokminden v√°ltozott az√≥ta. A h√°romn√°l t√∂bb ember gy√ľlekez√©s√©nek tilalma m√°r r√©g √©l, a KGB cs√≠r√°j√°ban csin√°l ki minden ellenz√©kieskedŇĎ csoportot. A belorusz polg√°r gyakorlatilag egy nevet sem tudhat, aki alternat√≠v√°ja lenne Lukasenk√°nak. AZ IISEPS felm√©r√©se szerint okt√≥berben 45% t√°mogatta a Batyk√°t (Lukasenka). Ez az adat 2010-ben 53%-os volt. A lakoss√°gnak v√°laszt√°si lehetŇĎs√©ge nincs, ellenz√©ki vez√©rek nincsenek, a KGB figyel √©s b√ľntet.

Advertisement

Viszont minden megv√°ltozhat egy egyszer√ļ okn√°l fogva. "It's the economy, stupid". 2014 szeptember√©re az infl√°ci√≥ 13%-os volt, a belarusz rubel √°rfolyama esik, az √°rak emelkednek. Az orsz√°g gazdas√°ga nagyon szorosan f√ľgg az orosz gazdas√°gt√≥l (a Nyugatt√≥l gyakorlatilag el van v√°gva - szankci√≥k). Oroszorsz√°gban pedig ugye az olaj√°r esik, a rubel √°rfolyam zuhan, az infl√°ci√≥ magas, szankci√≥k √©s √∂nszankci√≥k √°rtanak, egysz√≥val nem az a vir√°gz√≥ almafa√°g. Ennek f√©ny√©ben a gazdas√°gi okokn√°l fogva az, hogy egyszer kimegy a n√©p a terekre, re√°lis.

Egy m√°sik forgat√≥k√∂nyv szerint, amikor az Orosz F√∂der√°ci√≥ban elm√ļlik a kr√≠mi euf√≥ria, √©s be√ľt √ļgy igaz√°n a gazdas√°gi m√°snaposs√°g, akkor √ļjabb kis "gyŇĎzelemhoz√≥ h√°bor√ļval" tov√°bb √©ltethetŇĎ a rendszer. Ukrajn√°ban tov√°bbmenni sok halottat, sok p√©nzt, nagy h√°bor√ļt jelent. De ha egy kis v√©r n√©lk√ľli gyŇĎzelem a l√° Kr√≠m lehets√©ges Belaruszban? Az orosz titkosszolg√°latok ak√°r maguk is szervezhetnek egy kis l√°zad√°st, aminek a lever√©s√©re azt√°n be lehet vonulni. Lukasenka ugyan r√©gi partner, mŇĪk√∂dteti a protektor√°tust, de mostans√°g el√©g sokszor nem igazodik. ElŇĎsz√∂r a k√©t gr√ļziai kv√°zi√°llamocsk√°t nem ismerte el, majd a Kr√≠m annekt√°l√°s√°t b√≠r√°lta, a DNR √©s LNR l√©t√©t vonta k√©ts√©gbe. A napokban kit√∂rt egy kis v√°mh√°bor√ļ Belarusz √©s Oroszorsz√°g k√∂z√∂tt, az √°tcsomagolt eur√≥pai √°r√ļk (minszki garn√©la, meg parmez√°n, lazac √©s egyebek ugye) √©s azon sz√°ll√≠tm√°nyok kapcs√°n, melyek tranzitk√©nt Kazahszt√°nba indultak, √©s soha nem √©rkeztek meg. Elvesztek valahol Oroszorsz√°gban. A B√°cko komolyan begorombult, szŇĎnyeg sz√©l√©re √°ll√≠totta a minszki orosz k√∂vetet, meg nyilatkozgatott erŇĎseket. Sz√≥val, ha "v√©letlen√ľl" megbukik, helyettes√≠teni kev√©sb√© √∂nj√°r√≥ helytart√≥val mindig lehet.

Advertisement

Ak√°rhogy is, az egyik elŇĎfelt√©tel valamilyen n√©pi l√°zad√°s, Majdan - illetve itt Ploscsa, polg√°ri tiltakoz√°s.

Advertisement

Sz√∂vets√©gi orsz√°g, katonai b√°zisok √©s a hat√°r hi√°nya. Belorusz √©s az Orosz F√∂der√°ci√≥ 1997-ben l√©trehoztak egy √ļn. Sz√∂vets√©gi √°llamot, amit 2000-tŇĎl Belorusz √©s Oroszorsz√°g Sz√∂vets√©ge n√©ven emlegetnek. Teh√°t hat√°rok sehol, jogalap beavatkoz√°sra viszont van. Ha valaha koz√°k √∂nk√©ntesek indulnak el Grodn√≥ vagy Breszt fel√©, nincs √ļtlev√©lvizsg√°lat.

Orosz b√°zisok Belaruszban

Jelenleg k√©t orosz katonai b√°zis van a kis orsz√°g ter√ľlet√©n, j√∂vŇĎre m√©g egy l√©gib√°zist hoznak l√©tre. A h√°rom t√°maszpont lefedi gyakorlatilag Feh√©roroszorsz√°g eg√©sz ter√ľlet√©t. A kr√≠mi tapasztalatok alapj√°n az eg√©sz ter√ľlet v√°lhat a f√©lszigett√©, "kedves z√∂ld emberek" megjelen√©se eset√©n.

Advertisement

Feh√©roroszok. Az orsz√°g lakosainak 84%-a belorusznak tartja mag√°t, 7% orosznak, 3% lengyelnek. Nincsenek t√∂mbben √©lŇĎ kisebbs√©gek, nincs oroszlakta vid√©k. Viszont mindenki oroszajk√ļ. √Čs ment√°lisan a nagy t√∂bbs√©g sokban hasonl√≠t a Donbassz lak√≥ira. Szovjet nosztalgia, stabilit√°s mindenekelŇĎtt, f√©lelem a nyugati √©letviteltŇĎl, erŇĎdszindr√≥ma. Az orosz TV-ad√≥kat n√©zik, a propaganda ott is hat. A fiatalabbak, internethaszn√°l√≥k tal√°n nem oly m√©rt√©kben befoly√°soltak mint a n√©p t√∂bbs√©ge. Amely igazolotnak l√°tja a kr√≠mi annexi√≥t √©s szimpatiz√°l a donbasszi l√°zad√≥kkal. Az, hogy mekkora r√©sze t√°mogatna egy orosz rezsimet, √©s mekkora r√©sze a lakoss√°gnak venn√© elŇĎ a nagyap√°k tapasztalat√°t, √©s vonulna az erdŇĎkbe-mocsarakba partiz√°nkodni, neh√©z lenne meg√≠t√©lni. A nagy t√∂bbs√©g val√≥sz√≠n√ľleg a t√ļl√©l√©sre j√°tszana. Az IISEPS ebben a k√©rd√©sben szeptemberben v√©gzett felm√©r√©st, az ar√°nyok ilyenek:

Advertisement

Nyugati Rusz. Azok, akik seg√≠ten√©nek egy orosz megsz√°ll√°s eset√©n a keleti szomsz√©d csapatainak vannak Feh√©roroszorsz√°gban is. Nem oly sokan, de elegen egy donbasszi szcen√°ri√≥hoz. ElsŇĎsorban a "h√°rmasegys√©g" h√≠vei, akik szerint a belorusz √©s az ukr√°n csak az orosz n√©p szubetnoszai. Ňźket kor√°bban nyugati ruszoknak h√≠vt√°k, √©s ŇĎk Belaruszt Nyugat-Rusznak. J√≥p√°r ilyen patri√≥ta sz√∂vets√©g, szervezet l√©tezik, amelyek most az eln√∂k√∂t t√°mogatj√°k. Amint azonban a B√°cka elfordul ettŇĎl a vonalt√≥l, konfliktusba ker√ľl minden oroszok eln√∂k√©vel neadjisten, ezek a csoportok a nagy keleti testv√©rt fogj√°k szolg√°lni. A "Fiatal Rusz", az "Orosz H√°z", nacion√°l-bolsevikok, koz√°k szervezetek √©s sokan m√°sok fordulhatnak el Lukasenk√°t√≥l, ha keny√©rt√∂r√©sre ker√ľl sor a Kremllel. Ezek leg√°lis vagy f√©lleg√°lis csoportok. Az Orosz Nemzeti egys√©g √©s hasonl√≥ russzo-fasiszta szervezŇĎd√©seket a 2000-es √©vek elej√©n felsz√°molta a KGB. Leg√°lis st√°tuszuk azonban sz√ľks√©g eset√©n semmiben sem zavarhat, ha kell.

ErŇĎszakszervezetek. √ögy alakult, hogy a fegyveres test√ľletek parancsnokainak jelentŇĎs r√©sze a "k√©kszem√ļek k√∂zt√°rsas√°g√°ban" nem Belarusz sz√ľl√∂tte. A bel√ľgyminiszter, Sunevics luganszki. A had√ľgyminiszter (Ravkov) √©vtizedekig Moszkv√°ban √©lt, a kor√°bbi had√ľgyminiszter Dnyepropetrovszk sz√ľl√∂ttje. A vez√©rkar fŇĎn√∂ke Belokonyev az orosz t√°vol-keletrŇĎl j√∂tt. A had√ľgyminiszter helyettesei Brjanszkb√≥l √©s Magdanb√≥l sza√°rmaztak Minszkbe.

Advertisement

A rendk√≠v√ľli helyzetek minisztere, Vascsenk√≥ a Komi K√∂zt√°rsas√°gb√≥l (RF) sz√°rmazik. Jelenleg a KGB, a hat√°rŇĎrs√©g √©s a v√°mosok parancsnokai beloruszok csak.

Big business. A k√∂zt√°rsas√°g gazdas√°gilag az orosz gazdas√°gt√≥l f√ľgg. G√°z, olaj onnan j√∂n, a term√©kek oda mennek, m√°shov√° nem is tudnak. A helyi oligarch√°k (akik Lukasenka "v√©delm√©t" √©lvezik, ott m√°sk√©pp nem megy) mind az orosz kapcsolatokt√≥l f√ľggnek. A leggazdagabb, Peftyijev- az ukrajnai Berdjanszkb√≥l - EU szankci√≥k alatt. A hadi projektekkel is ŇĎ foglalkozik. A m√°sodik, Csizs c√©gei Beloruszban, √©s persze Oroszorsz√°gban akt√≠vak. M√©g egy szereplŇĎ, Tapuzidisz, a napf√©nyes Abh√°zi√°b√≥l a doh√°nykir√°ly, √©s hipermarket l√°nca Feh√©roroszorsz√°gon k√≠v√ľl m√©g - na hol? - Oroszorsz√°gban van.

Advertisement

√Čs hogy akkor lehet-e a k√∂vetkezŇĎ Belarusz? Elvileg igen, lehet. Ha Putyin va bankra megy, √©s mentendŇĎ ami menthetŇĎ, gyŇĎztes h√°bor√ļcsk√°t akar olyan ellens√©ggel szemben, akit nem v√©d meg semmilyen m√≥don a Nyugat. Ha nincs ilyen helyzet, am√≠g Minszk √ļgy bok√°zik, ahogy Moszkva f√ľty√ľl - m√©g ha n√©ha a B√°cko berzenkedik is - f√∂l√∂sleges. Belarusz ki van szolg√°ltatva gazdas√°gilag. Gyakorlatilag tekinthetj√ľk √ļgy is, hogy a k√©kszemŇĪek k√∂zt√°rsas√°ga m√°r benne van a f√∂der√°ci√≥ban. Amint a Kreml elv√°gja a t√°pl√°l√≥ cs√∂veket, Feh√©roroszorsz√°gnak am√ļgy is v√©ge.

Az Euromajdan nem hivatalos himnusz√°t √©neklŇĎ belarusz egy√ľttestŇĎl, a Ljapisz Trubeckijt√≥l pedig j√∂jj√∂n levezet√©s√ľl egy kis feh√©rorosz zene: