Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kulinária különkiadás - a harcsó

Folytassuk az ételbloggerkedést, ha már megigértem, hogy írok a harcsóról Gazda Albert kíváló újévi salátás posztja alatt.

Illustration for article titled Kulinária különkiadás - a harcsó
Advertisement

A harcsó (ხარჩო) tradícionális grúz csípős leves. Eredetileg három összetevője az, amit nem lehet kicserélni másra, mégpedig a marhahús, a tkemali szilvából készült savanyú szósz és az őrölt dió.

Rengeteg regionális verziója van, mingrél, adzsár stb. Nem csak a klasszikus módon készül már, savanyított szilvával tkemali helyett, vagy gránátalmalével, paradicsompürével. Húsként is szolgálhat az eredeti marhán kívül disznó vagy bárány, sőt, hallottam már - ó, szentségtörés - csirke harcsóról is, de annak a szakácsnak aki így főzi, valószínüleg külön helye van a grúz pokolban, vagy kikötözik a Kaukázus egyik sziklájára, máját tépendő sasok által.

Advertisement

Szóval ez itt egy a rengeteg receptből, mert mint minden népszerű ételt, ezt is minden völgyben máshogy készítik, sőt amióta felkapta az orosz konyha is, még több verziója lett.

Illustration for article titled Kulinária különkiadás - a harcsó
Advertisement

Fontos hozzávaló a tkemali szósz, ami egy bizonyos fajta szilva püréjéből készül, fokhagymával korianderrel, pirospaprikával és sóval. Hálistennek készen is kapható.

No, és akkor maga a leves. Feldarabolt marhahúst odateszünk főni. Közben hagymát kis kockákra vágunk, megfuttatjuk vajon. Ha a hús már megpuhult, hozzáadjuk az előkészített hagymát, rizst, őrölt diót, tkemali szószt, paradicsom pürét.Hagyományosan kmeli suneli (Van benne koriander, kapor, bazsalikom, babér, majoranna, lepkeszeg, petrezselyem, sáfrány, feketebors, zeller, kakukkfű, kerti izsóp és csípőspaprika.) nevű fűszerkeverék kerül bele (helyettesíthető csípősebb fűszerkeverékekkel), és csípőspaprika vagy chili. Miután a rizzsel együtt főtt még kicsit, emberes adag fokhagyma és ízlés szerint só megy bele.

Advertisement

Elkészültekor friss zöldfűszerek kerülnek a tetejére, tárkony, koriander, miegymás.

Illustration for article titled Kulinária különkiadás - a harcsó
Advertisement

Lehet csalni is ám, és kész alapot vásárolni a főzéshez, én most is azt tettem.

Jó étvágyat!

Share This Story

Get our newsletter