Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Közösségi finanszírozású drón

Gondolom sokan hallottak már a Kickstarter típusú tőkegyűjtő (crowfounding) portálokról. Valaki kitalál valamit, közzéteszi a terveket, mi lesz a végeredmény, a jónép előre befizet rá, majd ha kész, megkapja a kívánt kütyüt, játékot, miegyebet. (A Halálcsillag projekt úgy tűnik nem jön össze.)

Ukrajnában most épp virágkorukat élik a társadalmilag fontos pénzgyűjtő akciók - kicsit hasonló alapon, akár a katonák ellátásának javítására, akár a fegyveres összecsapások által érintett területekről vagy a Krímről elköltözni kívánók elhelyezésére szerveződnek, vagy épp független haditudósítói csapat létrehozására, mint az Inforesist, melyet olyan ex-katonák hoztak létre, akik Irakban szolgáltak az ukrán hadsereg tagjaiként.

Advertisement

Van viszont egy érdekesség, amely meglehetősen kilóg a sorból, és a geekek figyelmét is felkeltheti: az Első Népi Felderítő Drón projektje.

Illustration for article titled Közösségi finanszírozású drón
Advertisement

A katonaság, belügyi csapatok, stb. részére készítendő sokrotorú drónról van szó. Mintegy 8 millió forintra taksálják a kifejlesztés és az első tíz darab legyártásának költségét, már összejött hat és félmillió forint, kb. 85%-a kívánt összegnek. A fejlesztők 1 órás repülési időt, max. 1 km-es repülési magasságot, max. 120 km/órás sebességet, 25 km-es akciórádiuszt ígérnek. A drón rádióirányítású lesz, GPS alapú geolokációs rendszert működtet majd, kamerája 720x576-os felbontású. Kíváncsi leszek rá, ha kész lesz.

Update 2014. június 29. Összejött a szükséges pénz. Bővebben a The Guardianon.

Share This Story

Get our newsletter