Igor Zotov, az orosz Duma képviselője (Igazságos Oroszország, SzR.) ma beterjesztette törvényjavaslatát, miszerint október 7-e váljon pirosbetűs, hivatalos ünneppé Oroszországban, aminek elnevezése a "Kedves Emberek Napja" lenne.

"Kedves embereknek" a Krím maszkos, egyenruhás megszállóit hívja a Kreml és a hivatalos média, ezen év tavaszától. Putyin korábban tagadta, hogy orosz katonák vettek volna részt a félsziget megszállásában, de április 17-én elismerte azt, az Egyenes vonal c. TV-műsorban, majd a résztvevő katonák kitüntetéseket kaptak "A Krímért" elnevezéssel.

Advertisement

A hadsereg Alekszandrov nevű együttese dalt is szentelt a operációban részt vevő katonáknak, a "Kedves emberek himnusza" címmel.

Zotov az indoklásban elmondta, hogy "A Krím félsziget lakói a mai napig emlékeznek a csendes győzelemére a maszkos embereknek. Az egész világ csak a szemüket látta, a jóindulatú, nyugodt és kissé elgondolkozó szemüket."

Advertisement

A "Kedves emberek" békét hoztak. A polgárokban bizalmat ébresztettek és a védettség érzését." (Mondjuk ezt a tatároktól is megkérdezném...)

Advertisement

Hozzátette, hogy ezek a katonák az orosz fegyveres erők jelképeivé váltak. Megjegyzem, egy rakás katonai jellegű ünnep van így is az orosz naptárban, február 23-án a Haza Védelmezőinek Napja, május 9-én a Győzelem Napja, sőt minden fegyvernemnek van külön ünnepe.

Nyilván semminemű személyi kultuszhoz vagy hatalom iránti szervilizmushoz sincs semmi köze annak, hogy "véletlenül" az október 7-i dátum épp Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin szülinapja. Végül is Sztálin óta nem volt ünnep a nagy vezérek szülinapja. Legalábbis életükben, mert Leniné 1991-ig ünnepnap volt a Szovjetunióban.