Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
Illustration for article titled Kaukázusi patt

Van is, meg nincs is egy fontos tanú Nyemcov meggyilkolásának ügyében

A Borisz Nyemcov meggyilkolásával vádolt Zaur Dadajev a Roszbalt információi szerint azt vallotta, hogy egy bizonyos Ruszik fedőnevű korábbi katonatársától kapott pisztolyt és gépkocsit, no meg egy ígéretet, hogy a gyilkosságért kap majd 5 millió rubelt. Elvileg ezek együtt szolgáltak a Szever nevű csecsen belügyi egységben, és ez a bizonyos Ruszik azonos Ruszlan Geremejev sofőrjével. Vele érkezett Dadajev, mármint Geremejevvel, Moszkvába, egy lakásban laktak, aholis meghúzta magát a gyilkosság után még pár napig.

Advertisement

Geremejev pediglen szintén tisztje volt a Szevernek. Adam Delimhanov Duma képviselő testvére pedig a Szever parancsnoka. Delimhanovot a csecsen elnök, Kadirov legjobb barátjának és valószínű utódjának nevezte korábban.

Ez ugye eddig csak még egy nyom abba az irányba, hogy valahol Kadirov környékén kellene keresni a megbízókat, és úgy tűnik, a Nyomozó Bizottság és az FSzB el is indulna ezirányba, de itt jön a képbe az Oroszországi Föderáció sok-sok része közül épp Csecsnya speciális helyzete. Vologda vagy épp Pszkov kormányzójának például nincs magánhadserege.

Advertisement

Ugyanis hiába szeretnék kikérdezni a szövetségi nyomozók a fent említett Geremejevet, nem tudják. Nem, nem azért, mert ne tudnák, hogy hol van. Tudják.

Advertisement

Adam Delimhanov (és testvére, a Szever parancsnoka, Alimbek) szülőfalujában, Csecsenföldön, Dzsalka nevű településen dekkol. Csakhogy a falu felé vezető összes utat felfegyverzett, egyenruhás emberek őrzik. A máskor mindenhatónak tekintett SzK és FSzB nem fér hozzá, mert félnek bemenni utána. (Korábbi nyomozásoknál is volt már hasonló gond, mikor csecsen belügyi zászlóaljak kaszárnyáiban kellett volna helyszínelni, de elhajtották a moszkvai nyomozókat, fegyverrel fenyegetőzve.)

No többek között erre gondoltam korábban is, mikor azt mondtam, hogy a csecsenek nyerték mindkét háborút.

Share This Story

Get our newsletter