Egyre-másra kapom a kérdéseket mailben, fb üzenetben, telefonon, hogy ugyan mi is volt ez a Putyin látogatás Budapesten? Merthogy olvasok orosz sajtót, és biztos tudom, vagy sejtem.

Miért kellett kihalt utcákon kocsikáznia, hoznia egy díszszázadot, kimennie koszorúzni a Fiumei Sírkertbe (csak az udvari sajtója jelenlétében), orosz zászlót tűzni az Országházra, semmitmondó sajtótájékoztatót tartania (kizárva a német TV-t)?

Mert az világos, hogy az aláírt egyezmények (az megvan, hogy az egyiket jól ott is hagyták egy széken?) ezt semmiképp sem indokolják. Három vagy több szinttel lejjebbi csinovnyikovok is megtehették volna. Ok, a kazanyi konzulátusról szóló megegyezést a külügyminisztereknek illik szignálnia. (Zárójelben: Kazany? Tényleg? Az fontos, a tallinni követséget meg bezártuk.)

Advertisement

Hogy miközben itt itta V.V. a tokaji aszút, Debalycevóban a munkácsi 128-as hegyi gépesített gyalogsági brigádot lőtték orosz ágyuk és rakétavetők, és a támadóknak egy Lencov nevű orosz tábornok adta a parancsokat.

Szergij Saptalo ezredes, a 128-sok parancsnoka, azĂłta Ukrajna HĹ‘se

Hát leírom, szerintem mi volt vagy legalábbis nagyrészt mi volt az ok, és ha legközelebb megkérdezi valaki, csak átküldöm a linket.

Advertisement

Egyszóval: hazajátszott Vlagyimir Vlagyimirovics.

Advertisement

Hosszabban azoknak az állami és Kreml-közeli TV adókat néző millióknak, akiknek Kiszeljov elmondta, hogy Oroszország az egyetlen hatalom, amely rádióaktív hamuvá tudja változtatni az USA-t. (Azt nem említette meg, hogy a napokban az utolsó működő korai rakétaindítási előrejelző orosz műhold is űrszemétté lényegült át.)

Kiszeljov Ă©s radioktĂ­v hamu

Akiknek az ötös csatorna elmagyarázza (a Red Alert c. játék zenéjének aláfestésével), hogy hány nap alatt lehet bevenni Varsót és Berlint. Akiknek hónapok óta elmondják napról napra, hogy Oroszország felállt a térdéről, és új világrendet épít.

Advertisement

Nekik szólt. Ha szemezgetünk az utóbbi idők moszkvai diplomáciai híreiből, mit találunk?

Az auschwitz-i megemlékezésre nem hívták meg Putyint. Igaz, mást se, de azok elmentek, a Kreml meg elvárta a meghívást, majd duzzogásba kezdett. (Mint Rettegett Iván azon a híres lengyel királyválasztáson, amikor megüzente, hogy ő ugyan nem fog korteskedni, hogy a Szejm szavazgasson, meg ilyen nyugati huncutságok, őt hívják meg a trónra, s majd jogara alá fogadja kegyesen a Lengyel-Litván Uniót. Így végül a három Habsburgot, a svéd királyt és a ferrarai herceget kiütve a nyeregből Báthory István lett a király.)

Advertisement

Az asztanai találkozót lemondta a német kancellár. Igaz, Minszkben sikerült leülni Merkell-el és Hollande-val, de az már tényleg a túsz homlokának tartott fegyverrel való fenyegetés diplomáciai verziója volt. Kínával ezt-azt sikerült aláírni (Szila Szibirji), de hát ha az oroszok saját pénzen építenek egy vezetéket, és azon olcsóbban adnak gázt, miért fájna az a Mennyei Birodalomnak. Jelzésértékű, hogy a kínai államfő Kazahsztánba elment, Moszkvában alacsonyabb rangon képviseltették magukat.

Legutóbbi siker a belgrádi fogadás volt, parádéval, ahogy kell. Szerbia, a hagyományos szövetséges asszisztál, ha muszáj. (Még 2008-ban láttam, hogy Belgrád legrégebbi kávéházában, az Orosz Cár nevűben a régi imperátorok olajképein kívül függ a falon egy új is. Bizony, Putyin képe volt.)

Advertisement

Mik voltak még mostanság? A külügyminisztert hangosan kinevették Münchenben a biztonságpolitikai fórumon. Csurkint, az ENSZ nagykövetet többször lehazugozták az ENSZ BT ülésén.

A Duma elnöke, Nariskin Ulabátorban bejelentette, hogy Mongólia stratégiai partnere Oroszországnak. Minden tiszteletem a mongolok többször megszakadt 800 éves államiságának, de mekkora poltikai súlya van ma az országnak?

Advertisement

Nehogy elfelejtsem, Nauru elismerte a krími annexiót, sőt, még Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét is! Akit érdekel, nézzen utána, Nauru hányszor váltott eddig álláspontot a Tajvan-Kína elismerési vitában, és alkalmanként mennyiért.

Advertisement

Elnöki Kalas. Vodkát mégse vihetett.

Volt még az egyiptomi Putyin látogatás is, vitt Kalasnyikovot ajándékba, meggyalázták az orosz himnuszt (jó, nem szándékosan nyilván), meleg kézfogások és ölelések, majd pár nap múlva Egyiptom bejelentette, hogy Párizstól vásárol Rafale vadászgépeket. Volt még turisztikai együttműködésről szó, hogy majd rubelben is fizethetnek a szállodákban a turisták. Két nappal a látogatás után jelentette be Moszkva, hogy a teljes rendőrségi állománynak tilos mostantól külföldre utaznia. Gondolom, ez nem tesz jót Sarm el-Sejk látogatottságának sem.

Advertisement

Saviour Kasukawere Szimferopolban

A zimbabwei természetvédelmi miniszter krími látogatását majd elfelejtettem. A magas rangú vendég segítséget ajánlott fel abban, hogyan kezelhetőek a szankciók következményei a félsziget életében. Tapasztalata Zimbabwének mindenesetre legalább van e téren.

Advertisement

Magyarország viszont EU és NATO tag! Lehet bemutatni, hogy a díszszázad masírozik a temetőben, hogy kihalt utcákon suhan az elnöki limuzin, hogy fogadja egy úgymond nyugati kormányfő. Hogy az egyetlen dolog, amivel a mai Oroszországi Föderáció büszkélkedik (pedig volna más is) , az a győzelem egy régi háborúban, amit a Szovjetunió vívott, s ezt az orra alá lehet dörgölni egy vesztes kicsiny országnak, kézből etetett tévéstábok előtt.

A másik üzenete az egyszeri tévénéző felé, az a hol kevésbé, hol egyáltalán nem burkolt propaganda csapásirány, ami a skót népszavazáskor, a katalóniai függetlenségi törekvések éledésekor, a Sziriza görögországi győzelmekor is mindig megjelenik. Hogy majd most, most már tényleg széthull az EU, a NATO, most már tényleg! Győzünk, és újraírjuk a SzU összeomlásakor született rendet. A rothadó Nyugat jól felszámolja magát. Most épp Budapestnek jutott az a szerep a politikai talkshow-ban, hogy kis időre eljátssza az Európából kiugró oroszbarát rezsimet. Kis időre, majd lesz másik.

Advertisement

Bónuszként nézzétek meg a DDT együttes zenéjével (a szám címe: Putyin utazik az országban), milyen az, mikor otthon kilép az orosz elnök a dácsa vagy a Kreml falán kívülre.