Az ut√≥bbi p√°r napban h√°rom poszt-szovjet orsz√°gban is a fŇĎpolitikai h√≠r egy megyei korm√°nyz√≥ kinevez√©se lett.

Oroszorsz√°g, Ukrajna √©s Gr√ļzia √ļjs√°gjai azzal vannak tele, hogy Mikheil Szaakasvilit, a gr√ļz ex-eln√∂k√∂t az Odessza megyei k√∂zigazgat√°s vezetŇĎj√©v√© (de a k√∂znyelv csak korm√°nyz√≥nak h√≠vja a posztot) nevezte ki Porosenko eln√∂k, aki r√©gi j√≥ ismerŇĎse az egyetemi √©vekbŇĎl.

√ČrthetŇĎ, ha h√≠r igaz√°n Misa ‚Äď ahogy bec√©zik ‚Äď ukr√°n √°llampolg√°rs√°g√°b√≥l √©s √°llami tiszts√©g√©bŇĎl lett, hisz messze a legismertebb gr√ļz politikus nemzetk√∂zi viszonylatban. Az ut√≥bbi m√°sf√©l √©vben azonban j√≥p√°r kor√°bbi gr√ļz hivatalnok kapott Ukrajn√°ban megb√≠zat√°st, √©s t√∂bbs√©g√ľk a rendszerszintŇĪ reformokkal foglalkozik a ‚Äěfogad√≥‚ÄĚ orsz√°gban.

Advertisement

‚ÄěKi az a nemnorm√°lis, aki Odessz√°ba ment volna korm√°nyz√≥nak? Mindenki azt mondta nekem, hogy Gr√ļzia az kisp√°lya volt ahhoz k√©pest, ami Ukrajn√°ban zajlik, √©s √ļgysem siker√ľl semmit v√°ltoztatni. De arra sz√ľlett√ľnk, hogy a lehetetlent is megval√≥s√≠tsuk‚ÄĚ ‚Äď mondta az ex-eln√∂k besz√©d√©ben a Promiszto f√≥rumon Kijevben.

Szaakasvili kinevez√©se√©re m√°r reag√°lt Kolomojszkij, Dnyepropetrovszk kor√°bbi korm√°nyz√≥ja, akinek partner√©t v√°ltotta le Porosenko az odesszai tiszts√©grŇĎl, m√©gpedig a fura oligarcha szerint Misa majd feladja Odessz√°t az oroszoknak, √©s √ļgy kell a v√°rost azt√°n visszafoglalni.

Advertisement

Medvegyev orosz minisztereln√∂k egyenesen ‚Äěboh√≥c show‚ÄĚ-nak nevezte a volt csapi hat√°rŇĎr √ļj tiszts√©g√©t, √©s twitter posztja alapj√°n hirtelen m√©g ukr√°nul is megtanult, mert ezen a nyelven √≠rta, hogy sajn√°lja Ukrajn√°t (azt, hogy az orsz√°ga hadserege harcol √©s gyilkol ott, l√°that√≥an nem sajn√°lja az alusz√©kony exeln√∂k-minisztereln√∂k).

Advertisement

Porosenko és Szaakasvili az utóbbi beiktatásán

Ukrajn√°n bel√ľl is megoszlanak a v√©lem√©nyek a honos√≠tott korm√°nyz√≥r√≥l. Vannak, akik szerint m√©g ha az odesszai megye nem sokkal kisebb is ter√ľletre √©s n√©pess√©gre mint Gr√ļzia, de egy ilyen szintŇĪ politikusnak nem el√©g fontos, √©s a k√∂zponti korm√°nyzatban lenne a helye, mondjuk minisztereln√∂k-helyettesk√©nt. (Egyes h√≠rek szerint kor√°bban fel is aj√°nlotta Jacenyuk korm√°nyfŇĎ neki, de nem fogadta el).

Advertisement

M√°sok √ļgy v√©lik, hogy nem korrekt, hogy egy k√ľlf√∂ldi politikus kapja ezt a fontos r√©gi√≥t, aki az √°llampolg√°rs√°g megszerz√©s√©vel egybŇĎl azt is kiz√°rta, hogy kiadhat√≥ legyen a mai gr√ļz korm√°nynak, amely b√ľntetŇĎ√ľgyet kezdem√©nyezett ellene.

Mint √≠rtam volt, Szaakasvili elŇĎdje Odessz√°ban Kolomojszkij √ľzleti partnere √©s protezs√°ltja, Igor Palica volt. Kolomojszkijt m√©g m√°rciusban lev√°ltotta az eln√∂k a dnyepropetrovszki adminisztr√°ci√≥ √©l√©rŇĎl, az Ukrnafta botr√°ny kapcs√°n.

Advertisement

Misa kinevez√©se sokak szerint a Kolomojszkij kl√°n (Privat csoport) elleni t√°mad√°s folytat√°sa is r√©szben. Porosenko √≠gy m√©g egy politikai szereplŇĎtŇĎl megszabadult, akit Dnyipro kor√°bbi fura ura ellenŇĎrz√∂tt. √Čs semmi sem z√°rja ki, hogy Szaakasvili a k√©sŇĎbbiekben ne v√°llaljon a korm√°nyzatban is valamilyen fontos posztot.

A tbiliszi eln√∂ki palota kor√°bbi lak√≥ja kor√°ntsem az elsŇĎ ukr√°n csinovnyik, aki a kis kauk√°zusi orsz√°gb√≥l √©rkezett. A ‚Äěgr√ļz expanzi√≥‚ÄĚ m√©g 2014 ŇĎsz√©n indult el, amikor Porosenk√≥ eln√∂k p√°rtja, √©s a korm√°nyfŇĎ p√°rtja megegyeztek k√ľlf√∂ldi szak√©rtŇĎk megh√≠v√°s√°ban Kijevbe. Az eln√∂k akkor Aivaras Abromavińćiust (Litv√°nia) kinevezte gazdas√°gi fejleszt√©si √©s kereskedelmi miniszternek, Natalie Ann Jareskot (USA) p√©nz√ľgyminisztek, √©s egyidejŇĪleg t√∂bb gr√ļz hivatalnokot is beiktatott k√ľl√∂nb√∂zŇĎ miniszt√©riumokba.

Advertisement

A gr√ļziai ‚Äěreformerek‚ÄĚ-re az√©rt eshetett r√° k√ľl√∂n√∂sen a reflektorf√©ny, mert a poszt-forradalmi Ukrajn√°ban nagyon akt√≠v volt Kahi Bendukidze, a Szaakasvili korm√°nyzat reformjainak atyja, aki Porosenko tan√°csad√≥ja volt 2014 m√°jus√°t√≥l novemberben bek√∂vetkezett hal√°l√°ig.

Advertisement

Jekatyerina Zguladze

2014 december√©ben a bel√ľgyminiszter helyettes√©v√© Jekatyerina Zguladz√©t nevezt√©k ki Kijevben. 2005-2012 k√∂z√∂tt ugyanezt a hivatalt foglalta el Tbilisziben, az ŇĎ feladata volt a rendŇĎrs√©gi reform Gr√ļzi√°ban. Eka, ahogy emlegetik, ugyanazt a feladatot kapta Ukrajn√°ban is. M√©g t√©len bejelentette az √ļj j√°rŇĎrszolg√°lat megalak√≠t√°s√°t Kijevben, jelentkeztek is hirtelen 33 ezren, mik√∂zben csak 2000 hely van. A kiv√°lasztottak k√©pz√©se j√ļliusig tart, a kor√°bban Gr√ļzi√°ban kidolgozott program szerint.

Advertisement

Vele egy√ľtt dolgozik a rendŇĎrs√©g √°tszervez√©s√©n Hatia Dekanoidze, a kor√°bbi gr√ļz oktat√°si miniszter √©s a rendŇĎrakad√©mia rektora. Dekanoidze azt szeretn√© el√©rni, hogy hasonl√≥an haz√°j√°hoz, v√°ltoztass√°k meg a sok√©ves rendŇĎri k√©pz√©s menet√©t, azt v√°ltsa ki a folyamatos tanul√°s, tr√©ningek √©s oktat√°sok rendszeress√© t√©tele a jogalkalmaz√°sr√≥l, taktik√°r√≥l stb. Mell√©kesen mag√°niskol√°t is nyitott √ļgymond akt√≠v polg√°roknak, aminek a neve Civil and Political School.

Advertisement

Ugyanakkor, m√ļlt √©v december√©ben miniszterr√© nevezt√©k ki Alekszandr Kvitasvilit, a kor√°bbi eg√©szs√©g√ľgyi-, szoci√°lis- √©s munka√ľgyi minisztert Szaakasvili korm√°ny√°b√≥l. Kijevben ugyanez a tiszts√©ge, √©s az a feladata, hogy az eg√©szs√©g√ľgyben kezdjen valamit a mindent √°that√≥ korrupci√≥val. M√°r a 2015-√∂s √©vben √°t k√≠v√°n t√©rni a javar√©szt fizetŇĎs eg√©szs√©g√ľgyre (ma elvileg ingyenes, de olyan is).

√Āprilis elej√©n kir√ļgta a miniszt√©rium √∂sszes fŇĎoszt√°lyvezetŇĎj√©t, meg az oszt√°lyvezetŇĎket is egy√ļttal, √©s bejelentette, hogy fel akarja sz√°molni a Szanepidemszluzsb√°t - sacc per k√°b√© ez a tisztiorvosi szolg√°latnak megfelelŇĎ, mindenf√©le enged√©lyeket kiad√≥ orsz√°gos hat√°sk√∂rŇĪ szerv. Korrupts√°gukra hivatkozott, √©s arra, hogy meg kell szabadulni az ilyen, a Szovjetuni√≥t√≥l √∂r√∂kl√∂tt s√≥hivatalokt√≥l.

Advertisement

David Szakvarelidze

Febru√°rban m√©g egy gr√ļz √°llampolg√°r v√°llat hivatalt Kijevben. Nem is ak√°rmilyet. David Szakvarelidze otthon a fŇĎv√°ros fŇĎ√ľgy√©sze volt, √©s a legfŇĎbb √ľgy√©sz helyettese. Az ukr√°n legfŇĎbb √ľgy√©sz helyettes√©nek poz√≠ci√≥j√°t kapta meg.

Advertisement

Szem√©lyzeti k√©rd√©sek√©rt felel, √©s az eurointegr√°ci√≥val kapcsolatos reformok√©rt az √ľgy√©szs√©gen bel√ľl. M√°r √°prilisban √©rdekes dolgokat hozott nyilv√°noss√°gra, miszerint 10 milli√≥ doll√°rt aj√°nlottak neki, ha ‚Äěeln√©zi‚ÄĚ bizonyos √ľzleti s√©m√°k haszn√°lat√°t ‚Äď val√≥sz√≠nŇĪleg olajcsemp√©szeti t√©ma. A felaj√°nl√≥ √ľzletember nev√©nek nyilv√°noss√°gra hoz√°s√°t a nyomoz√°s lez√°rulta ut√°nra √≠g√©rte.

A korrupci√≥ elleni harcban m√©g egy volt gr√ļz hivatalnok √©rintett, Gizo Ugulave, a gr√ļz legfŇĎbb √ľgy√©sz egy m√°sik helyettese. √Āprilis 27-√©n ŇĎt a Nemzeti Korrupci√≥ellenes Hivatal igazgat√≥j√°nak helyettes√©v√© nevezt√©k ki.

Advertisement

Szaakasvili eln√∂ks√©ge idej√©n a gr√ļz √ľgy√©szs√©g megdolgozott rendesen a p√©nz√©√©rt, a kis kauk√°zusi orsz√°g lakoss√°g√°nak 10%-a ellen emeltek v√°dat, √©s nagy t√∂bbs√©gben el is √≠t√©lt√©k ŇĎket, javar√©szt korrupci√≥s v√°dak, csemp√©szet, hivatali vissza√©l√©sek √©s hasonl√≥ v√°dak alapj√°n.

A kijevi igazs√°g√ľgyminiszt√©riumban egybŇĎl t√∂bb gr√ļziai l√©gi√≥st is munk√°ra fogtak. A miniszterhelyettes Gija Gecadze lett, a Szent Ili Egyetem (Tbiliszi) jogi kar√°nak d√©k√°nja. Hatia Selija a b√ľntet√©sv√©grehajt√°s feje lett. Ňź otthon is ugyanezt a munk√°t v√©gezte.

Advertisement

Az ingatlan-nyilv√°ntart√°si szolg√°lattal azonban nem siker√ľlt valami. Dzsaba Ebanoidz√©t akart√°k kinevezni a szolg√°lat √©l√©re, aki Tbilisziben kor√°bban az igazs√°g√ľgyminiszter ad√≥reformok√©rt felelŇĎs helyettese volt. M√©g 2014 m√°jus√°ban megh√≠vt√°k, hogy tanulm√°nyozza, hogyan is mŇĪk√∂dik ez a szerv Ukrajn√°ban, majd decemberben megkapta az √°llampolg√°rs√°got, √©s az √≠g√©retet, hogy hamarosan ŇĎ lesz az igazgat√≥, de egyszer csak k√ľl√∂n szervezetk√©nt megsz√ľntett√©k a hivatalt, √©s besorolt√°k az igazs√°g√ľgyminiszt√©rium egyik oszt√°lyak√©nt. Kider√ľlt, hogy √≠gy Ebanoidz√©nek m√°r nem lesz el√©g sz√©les a hat√°sk√∂re, hogy b√°rmit megreform√°ljon, √©s el is utas√≠totta a felk√©r√©st.

Hasonl√≥ t√∂rt√©net nemcsak gr√ļz ‚Äěidegenl√©gi√≥ssal‚ÄĚ fordult elŇĎ. M√°jus k√∂zep√©n a n√©met √°llampolg√°rs√°g√ļ Szasa Borovik, Lemberg sz√ľl√∂ttje, aki kor√°bban az amerikai Akamai Technologies vezetŇĎ jog√°sza volt, botr√°nyos k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt t√°vozott az Aivaras Abromavińćius √°ltal vezetett gazdas√°gi fejleszt√©si √©s kereskedelmi miniszt√©riumb√≥l, ahol a miniszter elsŇĎ helyettese volt. Arra panaszkodott, hogy nem kapott lehetŇĎs√©get a sz√ľks√©ges reformok v√©gigvitel√©hez, hogy a befektet√©si k√∂rnyezeten jav√≠tson. T√°voz√°sa ellen√©re Szaakasvili kinevez√©s√©t ‚Äď √©s a gr√ļz ‚Äěreform√°torok‚ÄĚmegh√≠v√°s√°t az ukr√°n korm√°nyzatba helyesli.

Advertisement

‚ÄěAz ukr√°n politika √©s √ľzleti elit a mexik√≥i p√°rbaj √°llapot√°ban van ‚Äď mindenkinek van valamilyen anyaga a m√°sik ellen, √©s a m√°sik csoportnak vagy p√°rtnak is a t√∂bbiek ellen, k√∂rbe-k√∂rbe. Ezzel egyidejŇĪleg az, hogy a p√°rtok nem valamely gazdas√°gi-ideol√≥giai doktr√≠na ment√©n szervezŇĎdnek, hanem a vez√©r-elvre, megnehez√≠ti a gazdas√°gi reformokat. Ebben az √©rtelemben a gr√ļzok f√ľggetlenek, f√ľggetlenebb szereplŇĎk, mint az ukr√°n politikusok. Nekik nem kell magukkal cipelni√ľk a m√ļlt terheit, √©s az ukr√°n elitcsoportok ez√©rt rem√©lik, hogy √≠gy kivezetŇĎ utat mutatnak a zs√°kutc√°b√≥l. Az, hogy siker√ľl-e a gr√ļzoknak, att√≥l f√ľgg, meg tudj√°k-e ŇĎrizni f√ľggetlens√©g√ľket √©s az ukr√°n elitcsoportok megengedik-e nekik, hogy megŇĎrizz√©k a jelenlegi felhatalmaz√°sukat. Az alapj√°n, hogy a tapasztalatuk megvan - amit kor√°bban Gr√ļzi√°ban szereztek ‚Äď √©s van egy karizmatikus vezetŇĎj√ľk Szaakasvili szem√©ly√©ben, nagyon j√≥ ‚Äěreform√°tor‚ÄĚ csapat alakulhat ki, amilyen jelenleg Ukrajn√°ban nincs‚ÄĚ - mondja Borovik.

A kijevi gr√ļz k√∂vets√©g kor√°bbi sajt√≥attas√©ja, Bacso Korcsilava szerint a gr√ļz idegenl√©gi√≥sok j√≥ hat√°sfokkal dolgoznak. K√ľl√∂n√∂sen a rendv√©delmi szervekn√©l. ‚ÄěEka Zguladze effektivit√°s√°t emeln√©m ki, hisz m√°r a k√∂vetkezŇĎ hetekben megjelenik az √°ltala fel√°ll√≠tott √ļj j√°rŇĎrszolg√°lat Kijevben. Ez persze amolyan kirakatreform, de nagy a t√°rsadalmi t√°mogatotts√°ga. Az eg√©szs√©g√ľgyben vagy az √ľgy√©szs√©gn√©l ilyen l√°tv√°nyos eredm√©ny m√©g nincs, de az ott dolgoz√≥ gr√ļzok rendszerszintŇĪ k√©rd√©sekkel foglalkoznak. Olyan eszement temp√≥j√ļ v√°ltoz√°sok, mint Gr√ļzi√°ban voltak, Ukrajn√°ban nem l√°that√≥ak egyelŇĎre, √©s √©rezhetŇĎ mag√°nak a rendszernek az ellen√°ll√°sa, amelyet meg akarnak v√°ltoztatni.‚ÄĚ

Advertisement

Korcsilava Szaakasvili kinevez√©s√©t csak az √ļj karrieje kezdet√©nek l√°tja az ukr√°n politik√°ban. ‚ÄěIsmerve Mis√°t, elmondhatom hogy nagyon amb√≠ci√≥zus ember. Megpr√≥b√°l nagyon j√≥ eredm√©nyeket el√©rni odesszai m√©retben, ott t√∂lt egy √©vet, vagy t√∂bbet, fejleszteni fogja a r√©gi√≥t. M√°r olyan temp√≥t dikt√°l, amitŇĎl az ukr√°n politikusok sz√©d√ľlnek. Kor√°bban sokan azt kiab√°lt√°k, hogy ha ha Ukrajn√°nak lenne saj√°t Szaakasvilije, akkor minden siker√ľlt volna. Na, most lett, most meg megijedtek, √©s azt kiab√°lj√°k, hogy saj√°t tehets√©ges ember√ľk is van el√©g, minek ide k√ľlf√∂ldi. √Čs k√∂zben Misa kir√ļgta az √∂sszes j√°r√°s vezetŇĎj√©t a megy√©ben, √©s ny√≠lt p√°ly√°zatot hirdetett ezekre a tiszts√©gekre. EgybŇĎl l√°tszik, hogy az elitcser√©re hajt. √Čs mindenki megijedt. Szaakasvili kiv√°lasztotta az odesszai megy√©t, hogy megadja a t√≥nust √©s a temp√≥t. Minisztereln√∂k-helyettesk√©nt jobban tudt√°k volna g√°ncsolni. De ŇĎ, mint ismert szem√©lyis√©g a k√∂zponti korm√°nyzat vezetŇĎivel egyenrang√ļk√©nt tud megjelenni, √©s vele mostant√≥l sz√°molni kell.‚ÄĚ

AdvertisementUpdate: Zurab Adeisvilit, kor√°bbi gr√ļz igazs√°g√ľgyminisztert √©s volt legfŇĎbb √ľgy√©szt kinevezt√©k az odesszai megye √ľgy√©sz√©v√©. Alakul a csapat a ‚Äúd√©li fŇĎv√°rosban‚ÄĚ.