Valami furcsa zajlik Oroszországban. Az orosz elnök március 5-e óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Március 5-én találkozott Matteo Renzivel, és ez volt az utolsó nyilvános szereplése.

Március 8-ára időzítve sikeres gyermekek anyukáival találkozott, a nőnap alkalmából, de mint kiderült, a felvétel, melyet közzétettek, még 5-én készült.

Március 10-én a Kreml szerint találkozója volt Dmitrij Kobilkin Jamalo-Nyenyecföldi kormányzóval. Az RBK forrásai szerint viszont Kobilkin nem volt aznap a Kremlben.

Advertisement

Március 11-én az elnöki sajtószolgálat bejelentette, hogy Alexandr Hudulajnennel találkozott, Karélia kormányzójával. A Vesztyi Karelija ezt még március 5-én hozta nyilvánosságra, és a karél kormányzó környezetéből az szivárgott ki, hogy ez az esemény március 4-én történt.

Advertisement

Érdekesség, hogy erről a tanácskozásról hozott le a Kreml sajtószolgálata egy fotót, megcáfolandó a Reuters hírét, miszerint azért mondta le Putyin a március 12-13-i asztanai találkozóját Nazarbajev és Lukasenka elnökökkel, mert beteg.

A Reuters ezt kazah kormányközeli forrásokra hivatkozva tette közzé.

Szintúgy elmaradt a Dél-Oszétiával kötendő stratégiai szövetségi szerződés aláírása, melyre tegnap volt kitűzve az időpont Moszkvában, és az oszét küldöttség már az orosz fővárosba érkezett, mikor lefújták a ceremóniát.

Advertisement

A mára tervezett FSzB kollégium ülésén a tervezettől eltérően nem vesz részt az orosz elnök.

Advertisement

Peszkov, az elnök sajtótitkára előbb nem kívánta kommentálni Putyin egészségi állapotával kapcsolatos találgatásokat, majd tegnap este a Bloombergel közölte, hogy az elnök „abszolút egészséges".

Mindeközben a sajtóban egyre másra lehozzák, majd cáfolják a Nyemcov gyilkosság gyanúsítottjaival kapcsolatos híreket, letartóztatások Groznijban, olyan, mintha kitört volna a háború a szövetségi szintű erőszakszervezetek (FSzB, belügy, Nyomozó Bizottság) és Kadirov csecsen elnök között.

Advertisement