Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Hogyan veszítsünk el infó-háborút orosz módra

Illustration for article titled Hogyan veszítsünk el infó-háborút orosz módra

Az utóbbi időben az orosz, és legyek politikailag korrekt, a pro-orosz fél az Ukrajna dél-keleti szögletében zajló konfliktusban nagy sikereket ér el mártírok létrehozásában. Illetve a maláj repülőgép esetében azok elpusztításában, ahogy jelenleg kinéz a felelősség kérdése.

Advertisement

Sikerült életre hívni ezzel nagyjából egyidejűleg viszont Nagyezsda Szavcsenkó mítoszát is, mind Ukrajnában, mind az angolszász sajtóban. Ki is ez a 33 éves hölgy, aki így az események középpontjába került? Kijevi születésű, főhadnagyi rangú katona, 2004-2005-ben Irakban szolgált az ottani ukrán kontingensben, elvégezte a Légierő Harkovi Egyetemét, majd egy MI-24-es helikopter navigátor-operátori beosztásában szolgált. 170 repült óra, 45 ejtőernyős ugrás áll a személyi lapján.

Advertisement
Illustration for article titled Hogyan veszítsünk el infó-háborút orosz módra

A donbasszi konfliktus kitörésekor szabadságot vett ki, és belépett a hadsereg önkéntes Ajdar zászlóaljába. Június 18-án Luganszk mellett sebesülten a Luganszki Népköztársaság erőinek fogságába került, elmondása szerint akkor, mikor súlyosabban sebesült társáért ment be a tűzvonalba. Az Ajdar parancsnoka szerint támogató szerepe volt a harcban. Június 19-én az egyik orosz TV-adó felvételeket tett közzé a megbilincselt fogoly kikérdezéséről, nem takarva annak arcát. A genfi konvenció 13. cikkelye tiltja ugyan, hogy hadifoglyokat közszemlére tegyenek, de láthatóan ez nem volt gond. Sokaknak tetszett amit mondott a tiszti esküjéről, a hűségről és arról, hogy "az orosz gazdáitok úgyis agyonlőnek engem".

Advertisement
Illustration for article titled Hogyan veszítsünk el infó-háborút orosz módra

Folytak valamilyen tárgyalások Nagyezsda kicseréléséről, de egyszer csak július 8-án az Orosz Nyomozó Bizottság közzétette, hogy Szavcsenkót Voronyezsben, az Oroszországi Föderáció területén tartják fogva, és azzal vádolják, hogy június 17-én részt vett abban az aknavetős támadásban, amelyben elhunytak Igor Kornyeljuk és Anton Volosin orosz újságírók. Az újságírók a helyi erőkkel együtt kerültek aknatűz alá ekkor. Logikus, hogy valamilyen vádpontot kellett találni, mivel az, hogy egy katona a saját országa területén részt vesz a hivatalosan Antiterrorista Operációnak nevezett harcban a saját országa szeparatistái ellen, ehhez ugye Oroszországnak nincs köze. A Nyomozó Bizottság álláspontja szerint a navigátor illegálisan, dokumentumok nélkül átlépve az orosz határt, mint menekült érkezett meg Voronyezsbe. 467 kilométert megtéve. Az előzetes letartóztatását elrendelte a voronyezsi megyei bíróság, de meg kellett ismételni az eljárást, mivel sem jegyzőkönyvet nem kapott, sem az általa kért ukrán tolmácsot nem biztosították neki, sem az ukrán konzult nem engedték hozzá. Szavcsenko éhségsztrájkba kezdett, így végül sokadik próbálkozásra, július 16-án tudott bejutni hozzá az ukrán konzul, és ezzel egyidejűleg a Pussy Riot ügyben híressé vált ügyvéd, Mark Fejgin vállalta a védelmét.

Advertisement
Illustration for article titled Hogyan veszítsünk el infó-háborút orosz módra

Saját elmondása szerint zsákkal a fején szállították előbb Donyeckbe, majd át az orosz határon a Luganszki Népköztársaság "hadügyminiszterének" személyes felügyelete mellett, ahol is átadták az FSzB tisztjeinek.

Advertisement
Illustration for article titled Hogyan veszítsünk el infó-háborút orosz módra

Ügye már az Európai Emberjogi Bíróság előtt van, az ukrán fél kérésére. Még egy fura csavar: a bíróság végzésében június 17-én leírta azt, hogy a "Donyecki és Luganszki Népköztársaságok területén"- ezzel egy orosz bíróság vajon elismeri ezen államok létét?

Advertisement

Úgy érzem, ez megint csak egy nagy baklövés abban a helyzetben, amiben a Kreml amúgy is nyakig benne van, saját magának köszönhetően. Fiatal nő, könnyen szimpátiát kelt, az iraki háború hőse, a légierő tisztje, akit elrabolnak külföldre, és megpróbálják koholt vádak alapján elítélni - onnan nézve mindenképpen koholt. Más ország területén, más ország állampolgára harcolt - no, ez az igazán jó kérdés. Kik ellen is harcolt ennek az eljárásnak a fényében. Kell ez Moszkvának? Ukrán Jeanne d'Arc-ot teremteni?

P.s.: A keresztneve, a Nagyezsda magyarul reményt jelent.

Share This Story

Get our newsletter