Az Oroszországi Föderáció rákapott az annexió ízére, úgy tűnik. Végülis, hamár egyszer felrúgta a status quo-t és azzal együtt egy rakás általa is aláírt és ratifikált egyezményt a Krím miatt, miért is ne menne tovább? A válasz már úgyis megérkezett rá nyugatról.

A de jure Grúzia részét képező Dél-Oszét Köztársasággal új "államközi" szerződés készül. (Oroszország azon kevés állam közé tartozik, melyek elismerték D.Oszétia függetlenségét Abházia, a Dnyeszter-menti Köztársaság, Hegyi-Karabah, Nicaragua, Venezuela, Nauru és Tuvalu mellett.)

Az elnöki hivatalban december 27-én megvitatandó terv szerint a hadsereg és valamennyi erőszakszervezet betagozódik majd a megfelelő orosz szervezetekbe. Magyarul a D.Oszét KGB, a rendőrség, a határőrség és a vámosok is a Föderáció megfelelő struktúráinak a helyi kirendeltségei lesznek. Gyakorlatilag amúgy is az orosz csapatok és szakszolgálatok látják el a terület védelmét ma is.

Egyszerűsítik a határátkelést, gyakorlatilag életbe lép a személyek és áruk szabad mozgásának elve a határon. Az állami alkalmazottak fizetése és a nyugdíjak és egyéb szociális alapú járandóságokat felemelik az Észak-Kaukázusi föderációs körzet átlagának a szintjére, mindezt az orosz költségvetés terhére.

Advertisement

Moszkva nagylelkűen magára vállalja a külügyek intézését is.

Advertisement

De facto ez azt jelenti, hogy Dél-Oszétia az Oroszországi Föderáció része lesz. Az el nem ismert köztársaságban korábban lezajlott egy referendum, amelyen a túlnyomó többség az Oroszországhoz való csatlakozás mellett voksolt.

Egy hónapja sokmindenben hasonló szerződést kötött a Kreml a szintén szakadár Abháziával is, de Anatolij Bibinov D.Oszét parlamenti elnök szerint ez a szerződés "erősebb integrációról" szól.

Advertisement

Miért így kell lenyelni ezt a kis területet? Nos, a Belorusszia és Oroszország Szövetségi Államába vagy a Vámunióba (amely amúgy mintha koraszületten hunyt volna el a belarusz-orosz határon, miután újra megjelent a vámkötelezettség ott) nem tud belépni a hegyi kváziállam, mivel sem Belarusz, sem Kazahsztán nem ismeri el szuverén államnak.

Az persze kérdés marad, hogy ugyan a 2008-as akcióját az orosz hadseregnek és D.Oszétia elismerését államként fait accompliként lenyelte a nemzetközi közösség, az ukrajnai események után hogyan reagál Grúzia területi épségének további csorbítására.