Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Gorbi a pop-ikon 85 éves

Illustration for article titled Gorbi a pop-ikon 85 éves

Ma tölti be 85. évét Mihail Gorbacsov, az SzKP főtitkára, és a Szovjetunió első és egyetlen elnöke. Az orosz Йод nyomán lássuk, milyen szerepei voltak abban az új világban - a teljesség igénye nélkül- ami jelentős részt neki köszönhetően lett olyan, amilyen.

Advertisement

Gorbacsov dalol

2009-ben felénekelt egy hanglemezt, Dalok Raiszának címmel. Az album elhunyt feleségének kedvenc dalaiból áll. Andrej Makarjevics, a Masina Vremenyi frontembere kísérte gitáron az exelnököt. Egyetlen példány készült, amit árverésen egy ismeretlen brit filantróp vásárolt meg 164 940 dollárért. Az összeget Gorbacsov az általa alapított és Raiszáról elnevezett gyermekrák elleni alapítványra fordította.

Még egy érdekesség, 2004-ben Grammy díjat kapott, a legjobb gyerekalbum kategóriában. Szergej Prokofjev zenés meséjéért, a Petya és a farkasért. Megosztott díj volt, Sophia Loren és Bill Clinton társaságában.

Advertisement
Illustration for article titled Gorbi a pop-ikon 85 éves

Magamagát játszva

2007-ben Annie Leibovitz reklámfotót készített róla a Louis Vuittonnak, az Utazás művészete kampányban. Korábban szerepeltek hasonlóképp már André Agassi, Coppola, Sean Connery, Pelé, Maradona, Mihail Barisnyikov is. A fotón épp a Berlini Fal maradványai is látszanak, finom utalásféleképpen.

Advertisement
Illustration for article titled Gorbi a pop-ikon 85 éves

Saját magát játszva nem egyszer jelent meg a képernyőn, az egyik ilyen híres szerepe a Pizza Hut reklámspotjában volt 1997-ben. Akkor csak Nagy-Britanniában került képernyőre a kisfilm, jóval később háborodhatott fel az orosz közönség azon, hogy „neki köszönhetően vagyunk szabadok, és elmehetünk egész a széléig ennek a pizzának”.

2000-ben az Osztrák Államvasutak reklámjában szerepelt, ahol is a szövege: „A peresztrojka eredménye”.

Szerepel Wim Wenders Távol és mégis közel c. filmjében, ahol az élet értelméről filozofálva megjelenik a háta mögött az angyal.

Róla

Rengeteg popdal szereplője, mind orosz, mind külföldieké. 1987-től kezdve a dalszerzők a szabadság szimbólumaként hivatkoznak rá.

Szovjet és hollywoodi filmek hőse lett, talán az egyik első ilyen a Deribaszovszkaján jó az idő, avagy a Brighton Beachen megint esik c. film volt, ahol Leonyid Kuravljev játszotta.

A Csupasz pisztolyban David Lloyd Austin alakította Gorbacsovot.

Mint ahogy a Rocky 4-ben is.

Hírek szerint az HBO Tom Hanks és DiCaprio producer cégeivel közösen készül filmet forgatni a Szovjetunió széthullásáról, Gorbacsov szemszögéből. Az ötlet elvileg DiCapriótól származik, aki 2011-ben megismerkedett Mihail Szergejeviccsel. Hogy ki játszaná a főtitkárt, még nem alakult ki.

Share This Story

Get our newsletter