Oroszorsz√°gban augusztus 6-√°n √©letbe l√©p Putyin rendelete, miszerint a ‚Äěkontraszankci√≥k‚ÄĚ al√° esŇĎ √©lelmiszert az orosz hat√°ron meg kell semmis√≠teni.

Ugye √ļgy volt, hogy sok-sok orsz√°g a kr√≠mi annexi√≥ √©s a donbasszi hibrid h√°bor√ļ kapcs√°n egy sor, egyre kem√©nyedŇĎ szankci√≥t vezetett be az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ c√©gei √©s polg√°rai ellen. Erre mintegy aszimmetrikus v√°laszk√©nt Moszkva megtiltotta egy rak√°s √©lelmiszer, stb. bevitel√©t az orsz√°gba. Peszkov eln√∂ki sz√≥vivŇĎ 620.000 doll√°ros Richard Mille √≥r√°ja, vagy a Vertuk, arany iPhone-ok, a Bentley-k √©s Mercedesek nem estek tilt√°s al√°, de h√°t ezek ilyen antiszankci√≥k.

Persze az√©rt ha van kereslet, megteremtŇĎdik valahogy a k√≠n√°lat is, √©s holmi adminisztrat√≠v szab√°lyok Kelet-Eur√≥p√°ban nem √°ll√≠thatj√°k meg a fogyasztani v√°gy√≥ egyszeri polg√°rt. M√°rpedig az orosz polg√°rok fizetŇĎk√©pes r√©sze az elm√ļlt 15 √©v alatt hozz√°szokott, hogy finomat egyen. √ćgy jelent meg a polcokon a belorusz garn√©la √©s kazah libam√°j. √Ātc√≠mk√©z√©s, hamis pap√≠rok, csemp√©szet, ahogy kell azt.

Most √ļj szintre l√©pett az √©lelmiszer kontra-embarg√≥. Az eln√∂ki rendelet szerint meg kell semmis√≠teni a csemp√©szet t√°rgy√°t, m√°r a hat√°rokon. √Čs ha bejutnak, akkor benn az orsz√°gban is. Az nem vil√°gos sz√°momra, hogy a szupermarketeket √©s gourmet boltokat sajtkommand√≥k √©s szal√°mibrig√°dok fogj√°k ellenŇĎrizni majd, vagy a korm√°nyzat a nagy hagyom√°nyokkal b√≠r√≥ √°llampolg√°ri √∂ntev√©kenys√©gre (feljelent√©s) sz√°m√≠t-e, de mindegy is.

Advertisement

Persze biztos vagyok benne, hogy mindent meg lehet oldani a v√°m, a Rosszelhoznadzor √©s a Roszpotrebnagzor csinovnyikaival megfelelŇĎ ellent√©telez√©s fej√©ben.

Eszembe jut errŇĎl egy r√©gi t√∂rt√©net. Jevgenyij Csicsvarkin orosz √ľzletember volt, a leggazdagabb 35 √©v alatti orosz, a Jevroszety mobiltelefon viszontelad√≥ h√°l√≥zat tulajdonosa. Ma Londonban √©l, √©s hobbib√≥l luxus borszak√ľzletet vezet. A probl√©m√°i a hatalommal √ļgy kezdŇĎdtek, hogy a v√°m lefoglalta a c√©g√©nek egy telefonsz√°ll√≠tm√°ny√°t, √ļgy 100 milli√≥ doll√°r √©rt√©kben. A v√°mosok szerint csemp√©sz√°ru volt. Csicsvarkin nyilv√°noss√°gra hozta a dokumentumokat, miszerint leg√°lisan hozta be az orsz√°gba a sz√°ll√≠tm√°nyt. Ekkor felmer√ľlt az a gyan√ļja a fin√°ncoknak, hogy ezek a telefonok hamis√≠tv√°nyok. A gy√°rt√≥k (Motorola, Nokia, stb.) igazolt√°k hogy val√≥diak. M√©g nem √©rt v√©get az elj√°r√°s, a telefonokat m√°r √ļgymond megsemmis√≠tett√©k, mivel a mikrohull√°m√ļ sug√°rz√°suk magasabb volt, mint a megengedett. √ćgy a Jevroszety nem jutott hozz√°juk. Viszont a ‚Äěmegsemmis√≠tett‚ÄĚ k√©sz√ľl√©kek IMEI sz√°mai megjelentek a h√°l√≥zatban. Csicsvarkin botr√°nyt csapott, de felelŇĎs nem lett, ellene viszont elindult p√°r b√ľntetŇĎ√ľgy, √©s egy √©v m√ļlva egy bar√°tja kocsij√°nak a csomagtart√≥j√°ban utazva ker√ľlte el a letart√≥ztat√°st, √©s t√°vozott az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gba. C√©g√©t √°ron alul ugyan, de siker√ľlt m√©g eladnia elŇĎtte. Ja, igaz, politiz√°lt is, ez m√°r csak hab a tort√°n.

Sz√≥val √ļgyis akad majd j√≥sz√≠vŇĪ v√°mos, akit meg lehet gyŇĎzni, hogy a neml√©tezŇĎ belarusz tengerbŇĎl van az a hom√°r. Hogy mi az √©rtelme j√≥ minŇĎs√©gŇĪ kaja el√©get√©s√©nek, nem tudom. Ugyanis m√°r bejelentkeztek a mobil kremat√≥riumokat √ľzemeltetŇĎ c√©gek a feladatra, eszerint √©getni kell.

Advertisement

Sok orosz fel van h√°borodva, hogy a leningr√°di blok√°dot √©s √©hs√©get (r√©szben) t√ļl√©lŇĎ csal√°d sarjak√©nt Putyin hogy k√©pes ilyen rendeletet j√≥v√°hagyni. 185 ezer al√°√≠r√°s m√°r √∂ssze is gyŇĪlt a szab√°ly ellen. Mi√©rt nem ink√°bb √°rvah√°zaknak, √∂regotthonoknak, k√≥rh√°zaknak sz√°ll√≠tj√°k el a lefoglalt embarg√≥szegŇĎ √©lelmet egy olyan orsz√°gban, ahol 20% a hivatalos szeg√©nys√©gi k√ľsz√∂b alatt √©lŇĎk ar√°nya?

Most k√©pzelj√ľk el, hogy egy magyar gy√°rt√≥ legy√°rtja a mittom√©n, sajtot. Eladja a nagykereskedŇĎnek. A kereskedŇĎ maga nem fog neki√°llni hamis belarusz vagy kazah vagy mold√°v pap√≠rokat gy√°rtani, nem fogja megpr√≥b√°lni helyismeret √©s ismerets√©g h√≠j√°n √°tvinni az orosz hat√°ron a cuccot. Azt csak a helyi csemp√©sz t√©m√°ban j√°ratos √ľzletember vagy c√©g fogja megtenni, amelyik sz√©pen megveszi az √°rut a nagykereskedŇĎtŇĎl, abban b√≠zva, hogy majd otthon eladhatja egy bolth√°l√≥zatnak. Azaz ki j√°r rosszul? H√°t nem az EU-s vagy √©pp jap√°n vagy ausztr√°l gy√°rt√≥ √©s nagykereskedŇĎ.

Oleg Kasin orosz √ļjs√°g√≠r√≥nak van egy nagyon konspirol√≥giai ihlet√©sŇĪ magyar√°zata.

Szolzsenyicin reg√©ny√©ben, a Pokol torn√°c√°ban van egy jelenet, mikor a rabokat ‚ÄěKeny√©r‚ÄĚ √©s ‚ÄěH√ļs‚ÄĚ felirat√ļ teheraut√≥kban sz√°ll√≠tj√°kaz orosz fŇĎv√°rosban a teherp√°lyaudvarokra, √ļtban a l√°gerek fel√©, √©s a francia Liberati√≥n √ļjs√°g tud√≥s√≠t√≥ja boldogan √≠rja jegyzetf√ľzet√©ben, hogy l√°m, hogy javul Moszkva lak√≥inak ell√°t√°sa, hisz mennyi ilyen teheraut√≥ halad az utakon. Persze ez reg√©ny, √©s h√°t akkor m√©g nem is l√©tezett a Liberati√≥n. Fene tudja, voltak-e ilyen aut√≥k. De a k√∂ztudatban benne van, hogy igen. Ez a vesz√©lye a j√≥ reg√©nyeknek.

Advertisement

2012-ben a kub√°nyi Krimszkben hatalmas √°rv√≠z volt. A Magnit nevŇĪ szupermarket-l√°nc log√≥s hŇĪtŇĎkocsijai r√©szt vettek az √°ldozatok sz√°ll√≠t√°s√°ban, azaz mobil hŇĪtŇĎkamr√°kk√©nt √ľzemeltek. Ez nem volt titok, a k√≥rh√°zak udvar√°n √°lltak a kamionok, √©s a hozz√°tartoz√≥k odabenn, a hŇĪt√∂tt r√©szen azonos√≠tott√°k a holttesteket. Az√≥ta is sokaknak a Magnet kamionjait l√°tva nem felt√©tlen√ľl az jut esz√©be, hogy csak halat vagy h√ļst visznek.

Ez volt a bevezetŇĎ, √©s el√©rt√ľnk Kasin elm√©let√©nek l√©nyeg√©hez. K√©pzelj√ľk el, ahogy Oroszorsz√°g eur√≥pai hat√°rai ment√©n √©getik a bŇĪn√∂s Nyugat term√©keit, a parmez√°nt, sonk√°t, miegym√°st. P√©terv√°rn√°l a finn hat√°ron, Pszkovn√°l az √©szt, Kalinyingr√°dn√°l a lengyel hat√°ron √°llnak a v√°mn√°l a kocsisorok, √©s kicsit od√©bb a mobil kremat√≥riumokb√≥l dŇĎl a zs√≠ros fekete f√ľst. √Čs most k√©pzelj√ľk el ezt az ukr√°n hat√°ron, az egyik kiki√°ltott n√©pk√∂zt√°rsas√°g √°ltal ellenŇĎrz√∂tt szakaszon. Ahol m√°r eddig is l√°ttak t√∂bbsz√∂r ilyen mobil kremat√≥riumokat, az elm√ļlt m√°sf√©l √©v alatt. Milyen f√ľst lesz az? A ‚Äěh√≠res‚ÄĚ luganszki feta, vagy a donyecki osztriga f√ľstje?

Advertisement

Oleg Kasin szerint enn√©l kital√°lni sem lehet jobb √°lc√°z√°st, ha valamelyik csinovnyiknak az a feladata, hogy elt√ľntesse a nyomait az oda√°t elesett ‚Äě√∂nk√©nteseknek‚ÄĚ vagy ‚Äěm√ļlt h√©ten leszerelt‚ÄĚ orosz katon√°knak.

Horrorisztikus, nemde?