Kelet-Eur√≥p√°ban van egy rak√°s orsz√°g, amelyik v√©rs√©gi vagy t√∂rt√©nelmi vagy m√°s egy√©b alapon az ut√≥bbi t√≠z-h√ļsz √©vben √°llampolg√°rs√°gokat osztogat hat√°rain k√≠v√ľl.

N√©melyik t√°n egy√©b h√°ts√≥ sz√°nd√©k n√©lk√ľl, n√©melyik komoly katonai erŇĎvel megt√°mogatott tov√°bbi tervekkel a marsallok √≠r√≥asztalain. M√≠g mondjuk Bulg√°ria nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy Odessza k√∂rny√©ki bulg√°r falvakra jelentene be ter√ľleti ig√©nyt, √©s Magyarorsz√°gr√≥l sem hinn√©m, hogy bevonulna pl. K√°rp√°talj√°ra, addig akadnak ellenp√©ld√°k is. Rom√°nia Moldov√°ban igen akt√≠van osztogatja az √ļtleveleit, sŇĎt, a hivatalosan nem l√©tezŇĎ Dnyeszter-menti K√∂zt√°rsas√°gban is (m√©giscsak elŇĎny√∂s egy az EU-ba v√≠zummentes utaz√°st lehetŇĎv√© tevŇĎ √ļtlev√©l ott, ahol a helyi hat√≥s√°gok sajtcetlij√©vel ki sem lehet l√©pni a ter√ľletrŇĎl).

Persze az igaz√°n nagy j√°t√©kos a t√©rs√©gben Oroszorsz√°g. A Dnyeszter-ment√©n ŇĎk a m√°sik √ļtlev√©ldonor, de akt√≠vak voltak D√©l-Osz√©ti√°ban √©s Abh√°zi√°ban is, ahol azt√°n a saj√°t √°llampolg√°raik v√©delm√©re hivatkozva j√≥l be is vonultak katonailag, a gr√ļzok b√°nat√°ra.

Advertisement

A Kr√≠men kor√°bban is gyakorlat volt, hogy √°llampolg√°rs√°got adtak helyieknek (ez √©v m√°rcius√°ban Szevasztopol elsŇĎ "n√©pi polg√°rmestere", aki levez√©nyelte a "csod√°latos" eredm√©nyŇĪ n√©pszavaz√°st a f√ľggetlens√©grŇĎl, szint√©n orosz √°llampolg√°r volt).

A lista kor√°ntsem teljes. Van azonban egy olyan √°llam, amely sz√©p csendben, felhajt√°s n√©lk√ľl a '90-es √©vek elej√©tŇĎl egy szomsz√©dos r√©gi√≥ban hiper-k√∂nny√≠tett lehetŇĎs√©get adott √°llampolg√°rs√°g√°nak megszerz√©s√©re. √Čsztorsz√°gr√≥l besz√©lek. Mivel √©pp arr√≥l h√≠resek a baltiak, hogy komolyan megnehez√≠tett√©k lakoss√°guk egy csoportj√°nak az √°llampolg√°rs√°g megszerz√©s√©t, ez√©rt itt egy kis t√∂rt√©nelmi felvezetŇĎ sz√ľks√©ges.

Advertisement

1920-ban, a Tartui b√©keszerzŇĎd√©sben megh√ļzz√°k a fiatal Szovjet √°llam, √©s a frissen f√ľggetlen √Čszt K√∂zt√°rsas√°g hat√°r√°t. Ekkor a Pszkovi t√≥t√≥l d√©lre fekvŇĎ ter√ľlet √Čsztorsz√°g r√©sze lesz, Petseri j√°r√°s n√©ven. 1940-ben a szovjet megsz√°ll√°ssal nem v√°ltozik a j√°r√°s st√°tusza, az √Čszt Szovjet Szocialista K√∂zt√°rsas√°ghoz tartozik. Majd j√∂n a n√©met megsz√°ll√°s, a Reichkomissariat Ostland, majd visszaj√∂nnek a szovjetek, √©s 1945 janu√°rj√°ban a j√°r√°s √°tker√ľl az Orosz Szovjet F√∂derativ K√∂zt√°rsas√°gba, Pecsorai j√°r√°s n√©ven (–ü–Ķ—á–ĺ—Ä—Ā–ļ–ł–Ļ —Ä–į–Ļ–ĺ–Ĺ). 1991-ben az √©ppen l√©tezŇĎ k√∂zigazgat√°si hat√°rok alapj√°n v√°lt ki √Čsztorsz√°g az √©ppen megszŇĪnŇĎben l√©vŇĎ Szovjet√ļni√≥b√≥l, √≠gy ez a vid√©k az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥√© maradt.

Advertisement

√Čsztorsz√°g a nagysz√°m√ļ betelep√≠tett vagy odak√∂lt√∂z√∂tt orosz (√©s m√°s szl√°v) lakoss√°g miatt, hasonl√≥an a m√°sik k√©t balti √°llamhoz, szigor√ļ √°llampolg√°rs√°gi krit√©riumokat t√°masztott. Akik nem tudt√°k igazolni, hogy 1940 elŇĎtt az orsz√°gban √©ltek ŇĎseik, azok nem szereztek √°llampolg√°rs√°got automatikusan, √≠gy el√©g jelentŇĎs hontalan st√°tusz√ļ n√©pess√©ggel indult neki az √ļjb√≥li f√ľggetlens√©gnek, elsŇĎsorban oroszajk√ļak. M√°ra mintegy 7% m√°r csak a hontalanok ar√°nya.

Advertisement

Ezzel szemben a Pecsorai j√°r√°sban, ahol nagyon kicsi az etnikai √©sztek ar√°nya, m√°r-m√°r √©rthetetlen m√≥don nagylelkŇĪen j√°rtak el a hat√≥s√°gok. Vagy csak a t√∂rv√©ny betŇĪj√©t konzekvensen betartva. √ćgy aki igazolni tudta (illetve a mai napig √©l a lehetŇĎs√©g), hogy ŇĎsei 1920-1940 k√∂z√∂tt √©szt polg√°rok voltak, minden tov√°bbi n√©lk√ľl megkapt√°k az √©szt √°llampolg√°rs√°got √©s ezzel az √ļtlevelet is. Nyelvvizsga, b√°rmi egy√©b krit√©rium n√©lk√ľl. A j√°r√°s szavaz√≥k√©pes lakoss√°ga mintegy 18 ezer fŇĎ, √©s a pszkovi √©szt konzul√°tus adatai szerint 10 ezer k√∂r√ľl van az √©szt √°llampolg√°rok sz√°ma. Mindezt k√ľl√∂n√∂sebb tam-tam ver√©s n√©lk√ľl.

√ćgy az √©szt polg√°rok (persze megtartott√°k az orosz √°llampolg√°rs√°got is) m√°ra v√≠zummentesen utazhatnak be a schengeni √∂vezetbe, ingyenes eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°st kapnak Tallinnban vagy Tartuban, tanulhatnak a gyerekeik az √©szt egyetemeken. Oroszorsz√°g egyetlen √©szt nyelvŇĪ iskol√°ja is itt mŇĪk√∂dik, ahol hatalmas a t√ļljelentkez√©s, √©pp az√©rt, mert tov√°bbtanul√°s szempontj√°b√≥l a tartui egyetem sokkal vonz√≥bb, mint a pszkovi, vagy valamelyik vid√©ki orosz alma mater.

Advertisement

A hetekben fogadtak el egy t√∂rv√©nyt Oroszorsz√°gban, hogy a m√°sodik √°llampolg√°rs√°got k√∂telezŇĎ bejelenteni a hat√≥s√°goknak, de a pecsorai "√©sztek" ink√°bb nem √©lnek a lehetŇĎss√©ggel, a tapasztalataik szerint az √°llam ha valami√©rt √∂ssze√≠rja az ilyen adatokat, akkor elŇĎbb-ut√≥bb abb√≥l baj lesz. Kell az egyszeri j√≥embernek a gond, hogy ha majd b√ľntetendŇĎv√© teszik a t√∂bbes √°llampolg√°rs√°got, legyen az al√°√≠r√°s√°val egy nyilatkozat, miszerint neki √©szt √ļtlevele is van? Ink√°bb csendben √©lvezi az elŇĎnyeit, √©s haszn√°lja azt. Mivel a kicsiny √Čsztorsz√°g t√∂bbet tud ny√ļjtani neki, mint √°llampolg√°r√°nak, √≠gy elk√ľldi a gyereket tanulni √°t a hat√°ron, oda ker√ľl √°t √©let√©nek s√ļlypontja √©s egy-k√©t gener√°ci√≥n bel√ľl m√°r √©szt lesz az ut√≥daib√≥l.