Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Elveszett Konvojok Minisztériuma

Illustration for article titled Elveszett Konvojok Minisztériuma

Régi-régi szovjet urban legend volt, hogy Szibériában annyi vonatot rabolnak ki- és el, hogy az ügynek külön minisztériuma van, az Elveszett Vonatok Minisztériuma.

Advertisement

Az alapszituáció: Moszkva összeállított egy 280 vagy 278 vagy 263 Kamaz kamionból álló konvojt, amely humanitárius segítséget vinne az ostromolt szomszédvárakba Ukrajna dél-nyugati csücskében. A teherautókról leszedték a katonai rendszámot, fehérre festették azokat, egy pópa annak rendje s módja szerint megáldotta a konvojt. A szállítmány Moszkva környékéről indult. (Úgy tűnik, az ország déli részén nem volt mód a segély összegyűjtésére.)

A Kreml bejelentése szerint a Vöröskereszttel egyeztetve, annak zászlaja alatt jut el Donyeck és Luganszk térségébe a rakomány. A Vöröskereszt bejelentette, hogy nem tud róla, de amennyiben a közreműködésére szükség van, akkor részletes rakományjegyzéket kér. A hivatalos Kijev először nem tudott hogy reagálni igazából, a miniszterelnök és a belügyminiszter azt nyilatkozták, hogy semmi esetre sem léphet be a konvoj Ukrajnába. Majd az elnök, egyeztetve mindenkivel akivel tudott, arra az álláspontra jutott - most épp ez a hivatalos - hogy amennyiben egy működő ukrán határátkelőponton lépnek be a kamionok, és ott a Vöröskereszt felügyelete alá kerül, és ők átvizsgálhatják, akkor már a nemzetközi szervezet a továbbiakban gondoskodik a továbbításról. Azaz semmiképpen nem működik együtt az ukrán kormányzat, ha a határőrei által nem ellenőrzött határszakaszon lépnének be a Kamazok az ország területére.

Advertisement
Illustration for article titled Elveszett Konvojok Minisztériuma

A runeten persze megjelentek a viccek, mémek, amelyek a szállítmány humanitárius jellegét nem veszik komolyan.

Advertisement

Vászja, b..meg, vedd már le a lábamról azt a rohadt aknavetőt - mondta a gyermekélelmiszer. Csend legyen, akcióban vagyunk- szólt rá a mosószer feliratú láda.

Illustration for article titled Elveszett Konvojok Minisztériuma
Advertisement

Pletykák terjednek, miszerint a sofőrök - teherautónként kettő - a tamanyi páncélos gárdaezred tankistái, és visszafelé már nem ők hoznák a Kamazokat, valamint hogy légvédelmi radartól rakétákig mindent visznek és így tovább. (Kevésbé valószínű, mert az ukrán kormányerők által nem ellenőrzött határszakaszon annyi fegyvert visz be az orosz fél a lázadóknak, amennyit nem szégyell, igaz, a két nagyváros bekerítése már olyan szinten áll, hogy oda nehéz lenne.)

Inkább propagandaeszköz lehet ez Putyin részéről, mert egyrészt bemutathatja a népnek, és a háborúpárti saját "ellenzékének", hogy ugyan cserbenhagyta a két pszeudoállamocska harcosait a Donbasszban, de törődik a néppel. Vagy az sem rossz megoldás, ha Kijev visszautasítja, hiszen akkor ők nem működnek együtt a semleges Oroszországgal. Esetleg még jobb, ha tüzet nyitnak a konvojra, ekkor véres zászlóként lehet körbehordozni az esetet az ENSZ-ben, hogy ugye milyen civilizálatlan népség az ott. Lehetséges az a verzió is, hogy a fegyveres kíséret így akar bejutni a blokád alá vont Donyeckbe, és a szállítmány is kettős rendeltetésű. Szóval, konspirációs teóriák jó forrása lehet a Kreml célja ezzel az akcióval, a régi szép kremlinológia idejét visszahozva.

Advertisement
Illustration for article titled Elveszett Konvojok Minisztériuma

A konvoj elindult Moszkva alól. Harkovnál kellett volna belépnie Ukrajnába, ott várta a Vöröskereszt csapata is. Szerdára virradóra az elnöki adminisztráció vezetője szerint meg is próbált egy része, a fegyveres kísérettel együtt becsekkolni az ukrán határon, ez azonban sikertelen volt. Majd elindult a sok-sok fehér autó valamerre. És eltűnt a térképről. (Persze van nyilván, akinek van műholdja, tudja amit tudnia kell.) Itt-ott látták, Belgorodnál például. Ma reggelre a BBC riportere azt jelentette, hogy egy voronyezsi légibázisnál éjszakázott valamennyi autó, hogy mind-e, azt nem tudni.

Advertisement

Hová érkezik meg a konvoj, Petro? Ááá, nem kell félni, útközben már ellopták az egészet.

Egyszer majd valaki ír egy regényt az elveszett konvojról.

Share This Story

Get our newsletter