R√©gi-r√©gi szovjet urban legend volt, hogy Szib√©ri√°ban annyi vonatot rabolnak ki- √©s el, hogy az √ľgynek k√ľl√∂n miniszt√©riuma van, az Elveszett Vonatok Miniszt√©riuma.

Az alapszitu√°ci√≥: Moszkva √∂ssze√°ll√≠tott egy 280 vagy 278 vagy 263 Kamaz kamionb√≥l √°ll√≥ konvojt, amely humanit√°rius seg√≠ts√©get vinne az ostromolt szomsz√©dv√°rakba Ukrajna d√©l-nyugati cs√ľcsk√©ben. A teheraut√≥kr√≥l leszedt√©k a katonai rendsz√°mot, feh√©rre festett√©k azokat, egy p√≥pa annak rendje s m√≥dja szerint meg√°ldotta a konvojt. A sz√°ll√≠tm√°ny Moszkva k√∂rny√©k√©rŇĎl indult. (√ögy tŇĪnik, az orsz√°g d√©li r√©sz√©n nem volt m√≥d a seg√©ly √∂sszegyŇĪjt√©s√©re.)

A Kreml bejelent√©se szerint a V√∂r√∂skereszttel egyeztetve, annak z√°szlaja alatt jut el Donyeck √©s Luganszk t√©rs√©g√©be a rakom√°ny. A V√∂r√∂skereszt bejelentette, hogy nem tud r√≥la, de amennyiben a k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©re sz√ľks√©g van, akkor r√©szletes rakom√°nyjegyz√©ket k√©r. A hivatalos Kijev elŇĎsz√∂r nem tudott hogy reag√°lni igaz√°b√≥l, a minisztereln√∂k √©s a bel√ľgyminiszter azt nyilatkozt√°k, hogy semmi esetre sem l√©phet be a konvoj Ukrajn√°ba. Majd az eln√∂k, egyeztetve mindenkivel akivel tudott, arra az √°ll√°spontra jutott - most √©pp ez a hivatalos - hogy amennyiben egy mŇĪk√∂dŇĎ ukr√°n hat√°r√°tkelŇĎponton l√©pnek be a kamionok, √©s ott a V√∂r√∂skereszt fel√ľgyelete al√° ker√ľl, √©s ŇĎk √°tvizsg√°lhatj√°k, akkor m√°r a nemzetk√∂zi szervezet a tov√°bbiakban gondoskodik a tov√°bb√≠t√°sr√≥l. Azaz semmik√©ppen nem mŇĪk√∂dik egy√ľtt az ukr√°n korm√°nyzat, ha a hat√°rŇĎrei √°ltal nem ellenŇĎrz√∂tt hat√°rszakaszon l√©pn√©nek be a Kamazok az orsz√°g ter√ľlet√©re.

Advertisement

A runeten persze megjelentek a viccek, mémek, amelyek a szállítmány humanitárius jellegét nem veszik komolyan.

V√°szja, b..meg, vedd m√°r le a l√°bamr√≥l azt a rohadt aknavetŇĎt - mondta a gyermek√©lelmiszer. Csend legyen, akci√≥ban vagyunk- sz√≥lt r√° a mos√≥szer felirat√ļ l√°da.

Advertisement

Pletyk√°k terjednek, miszerint a sofŇĎr√∂k - teheraut√≥nk√©nt kettŇĎ - a tamanyi p√°nc√©los g√°rdaezred tankist√°i, √©s visszafel√© m√°r nem ŇĎk hozn√°k a Kamazokat, valamint hogy l√©gv√©delmi radart√≥l rak√©t√°kig mindent visznek √©s √≠gy tov√°bb. (Kev√©sb√© val√≥sz√≠nŇĪ, mert az ukr√°n korm√°nyerŇĎk √°ltal nem ellenŇĎrz√∂tt hat√°rszakaszon annyi fegyvert visz be az orosz f√©l a l√°zad√≥knak, amennyit nem sz√©gyell, igaz, a k√©t nagyv√°ros beker√≠t√©se m√°r olyan szinten √°ll, hogy oda neh√©z lenne.)

Advertisement

Ink√°bb propagandaeszk√∂z lehet ez Putyin r√©sz√©rŇĎl, mert egyr√©szt bemutathatja a n√©pnek, √©s a h√°bor√ļp√°rti saj√°t "ellenz√©k√©nek", hogy ugyan cserbenhagyta a k√©t pszeudo√°llamocska harcosait a Donbasszban, de t√∂rŇĎdik a n√©ppel. Vagy az sem rossz megold√°s, ha Kijev visszautas√≠tja, hiszen akkor ŇĎk nem mŇĪk√∂dnek egy√ľtt a semleges Oroszorsz√°ggal. Esetleg m√©g jobb, ha t√ľzet nyitnak a konvojra, ekkor v√©res z√°szl√≥k√©nt lehet k√∂rbehordozni az esetet az ENSZ-ben, hogy ugye milyen civiliz√°latlan n√©ps√©g az ott. Lehets√©ges az a verzi√≥ is, hogy a fegyveres k√≠s√©ret √≠gy akar bejutni a blok√°d al√° vont Donyeckbe, √©s a sz√°ll√≠tm√°ny is kettŇĎs rendeltet√©sŇĪ. Sz√≥val, konspir√°ci√≥s te√≥ri√°k j√≥ forr√°sa lehet a Kreml c√©lja ezzel az akci√≥val, a r√©gi sz√©p kremlinol√≥gia idej√©t visszahozva.

Advertisement

A konvoj elindult Moszkva al√≥l. Harkovn√°l kellett volna bel√©pnie Ukrajn√°ba, ott v√°rta a V√∂r√∂skereszt csapata is. Szerd√°ra virrad√≥ra az eln√∂ki adminisztr√°ci√≥ vezetŇĎje szerint meg is pr√≥b√°lt egy r√©sze, a fegyveres k√≠s√©rettel egy√ľtt becsekkolni az ukr√°n hat√°ron, ez azonban sikertelen volt. Majd elindult a sok-sok feh√©r aut√≥ valamerre. √Čs eltŇĪnt a t√©rk√©prŇĎl. (Persze van nyilv√°n, akinek van mŇĪholdja, tudja amit tudnia kell.) Itt-ott l√°tt√°k, Belgorodn√°l p√©ld√°ul. Ma reggelre a BBC riportere azt jelentette, hogy egy voronyezsi l√©gib√°zisn√°l √©jszak√°zott valamennyi aut√≥, hogy mind-e, azt nem tudni.

Hov√° √©rkezik meg a konvoj, Petro? √Ā√°√°, nem kell f√©lni, √ļtk√∂zben m√°r ellopt√°k az eg√©szet.

Advertisement

Egyszer majd valaki ír egy regényt az elveszett konvojról.