Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

„Elektromajdan” Jerevánban

Illustration for article titled „Elektromajdan” Jerevánban

Elektromajdan – ezzel a hashtaggel terjednek a net orosz nyelvű részén két napja a jereváni tüntetések fotói.

Advertisement

Június 19-én utcára mentek pár ezren az örmény fővárosban, tiltakozásul az elektromos áram árának újbóli felemelése ellen. Az áttételesen Igor Szecsin orosz üzletember (Rosznyeft elnök) tulajdonában levő elektromos monopólium évente emeli a kis kaukázusi országban az árakat 2005 óta, amióta tulajdonossá vált az Inter RAO. Mára az áram ára négyszerese például a háborús ukrajnai árnak.

Szóval a tiltakozók kimentek a Szabadság térre Jerevánban, tüntettek, ülősztrájkot hirdettek, sátrakat állítottak. Politikusok nélküli, szociális akció volt ez. A „Nemet a rablásra” csoport szervezte. Majd keddre virradóra a rendőrség vízágyúkkal, gumibottal szétverte az akciót, 237 embert őrizetbe vettek, vegyesen tiltakozókat és újságírókat.

Advertisement
Illustration for article titled „Elektromajdan” Jerevánban

Akció reakciót szül, emlékszünk, a kijevi Majdan is hogy indult. Kedd estére már kb. tizenötezer ember ment ki az utcára, a Bagramjan marsall utcán elindult a tömeg az elnöki palota felé, amíg a rendőrkordon megállította. Barikádokat emeltek, patthelyzet van. Volt és jelenlegi parlamenti képviselők, zenészek, színészek és TV sztárok élő láncot alkottak a tömeg és a rendőrök között, elkerülendő a kedd reggeli események megismétlődését. A mai napon van esély rá, hogy a tiltakozók küldöttsége találkozzon Szargszjan elnökkel, az egyeztetések jelenleg is zajlanak.

Advertisement
Illustration for article titled „Elektromajdan” Jerevánban

A gond az, hogy a rendőrség erőszakos fellépése után sokan már nem az áram miatt vannak kint az utcákon, hanem az elnök távozását követelik. A tüntetőknek egységes célja nem igazán van, akadnak fiatalok, akik EU-s zászlókkal vonulnak, és felülírnák legszívesebben az Eurázsiai Unióba való belépését Örményországnak, de sokan azt skandálják, hogy eladták az országot az oroszoknak és az európaiaknak. Az nyilvánvaló, hogy a török és azeri szomszédsággal megvert kis ország az orosz szövetség nélkül nem tarthatná meg a csak általa államként elismert Hegyi Karabahot (meg a korridort Karabahig) Azerbajdzsánnal szemben, de azért nő az ellenérzés Moszkvával szemben is.

Advertisement
Illustration for article titled „Elektromajdan” Jerevánban
Advertisement

Egyrészt az a mód, ahogy Jerevánt visszariasztotta a Kreml az EU társulási szerződésének aláírásától (nagyobb fegyvertranszfer az ősellenség Bakunak), másrészt jelenleg is folyik az eljárás a családirtó orosz katona ellen. No meg az atomerőmű, az áramszolgáltató stb, stb. is orosz kézben van. Zárójelben megjegyezve: a Yerevani Konyaki Gortsaran, a híres Ararát konyak gyártója meg a francia Pernod. Ricardé.

Advertisement

A Kreml közeli orosz sajtó persze már az USA és az EU kezét látja a tiltakozó akcióban, egy újabb színes forradalomtól retteg. Pedig attól messze van még az Ararát alatti város. Persze, ha nem jut eszébe a kormányzatnak más, csak a gumibotos megoldás, mint anno Kijevben, akkor bármi lehet.

Share This Story

Get our newsletter