December 4-re virradóra Groznij központjában támadás ért először egy rendőrautót, amely felrobbant és három rendőr meghalt. Jelenleg pedig tűzharc folyik épp a biztonsági erők, és nem azonosított fegyveresek között.

Valakik korábban három taxit hívtak telefonon Salazsi faluba, majd megkötözték a taxisokat, és az ellopott autókkal a Nagymecset szomszédságába hajtottak. Majd a fegyveresek bevették magukat a Sajtó Házába. A biztonsági erők csapatszállító páncélosokkal, nehéz géppuskákkal támadják a fegyvereseket. Van hír tankról is.

Az interneten közben megjelent egy a fegyvereseknek tulajdonított hangfelvétel, amelyben bejelentik, hogy 300-an vannak, és Groznijt Dzsoharnak hívják, amiből arra lehet következtetni, hogy nem a vahabita vallási szélsőségesek, hanem az icskériai függetlenségpártiak akciója. Egyelőre elég zavarosak a hírek, hogy hányan is lehetnek, mennyi az áldozat, és mit is akarnak. Ami biztos, a Nagymecset szomszédságában elég komoly harc folyik. A 9-es számú kórházban a Dozsgy TV-nek nyilatkozó szemtanúk szerint "sok a halott".

A közlemény szövege:

"Asszam alejkum varahmatullah. Szalam mindenkinek. Kijöttünk az erdőből mi százan, harmincan már Dzsoharban (Groznij) vannak. Még 200-300-an a város körül vagyunk. Hosszan tűrtük ezt a hatalmat, de a türelmünk véget ért. Ma minden murtadot, magukat eladó rendőrt megölünk, könyörögjetek értünk és mi kiontjuk a vérüket Allah segítségével."

Advertisement

Az örök háború folytatódik

Advertisement

Update:

Advertisement

Kadirov csecsen elnök szerint 9 támadót megöltek. Szerinte az első három rendőrön kívül nincs más áldozat a rendfenntartók között. Az Interfax viszont 10 halott rendőrről, és 18 sebesültről adott hírt. Reggel a 20-as számú iskolánál folyt még lövöldözés, de az épületben támadók holttesteit nem találták, miután behatoltak Kadirov fegyveresei.