Keleti szláv ezmegaz.
Keleti szláv ezmegaz.

Egy vétó margójára

Illustration for article titled Egy vétó margójára

Oroszország megvétózta az ENSZ BT-ben Malajzia indítványát a Donbassz fölött lelőtt utasszállító repülőgép kapcsán létrehozandó nemzetközi törvényszéket illetően.

Advertisement

11 ország szavazott a létrehozásra, köztük Hollandia, Ukrajna. Három tartózkodott, a chavezista Venezuela, Kína és Angola. Egy ellenszavazat volt, az Oroszországi Föderáció nevében Csurkin ENSZ nagykövet megvétózta a tervezetet.

Orosz polgár nem volt a gépen, nem orosz cégé volt, nem Orozsország fölött történt a tragédia, azaz azt gondolhatnánk, Moszkvát nem érinti a kivizsgálás sem. Cinikus és fölösleges dolognak tűnik ezért így szabotálni az ügy felderítését.

Advertisement

Az egyetlen oka a vétónak az, hogy a Kreml retteg egy olyan vizsgálat eredményétől, amire nincs hatása, nem parancsolhatja meg a bíráknak, hogyan ítéljenek, mint ahogy 15 éve otthon megszokta.

Van egy orosz mondás: „A tolvajon lángol a sapka”. Bármit is bizonygasson Putyin, Lavrov vagy Csurkov.

Advertisement
Illustration for article titled Egy vétó margójára

A félelem szülte a vétót, hogy az eljárás elvezetehet a valódi bűnösökhöz, és azok az ún. szeparatisták lesznek- tudjuk, traktoristák és bányászok, mint ahogy Putyin elnök azt Budapesten mondta - akiket az orosz hatalom támogat a mai napig. Vagy esetleg orosz katonák, akiket egy nappal azelőtt hogy megnyomták a gombot, elbocsátottak, vagy épp nem bocsátottak el, csak szabadságon voltak egy BUK légelhárító rendszerrel.

Advertisement

Ha Moszkvának érdeke lenne egy objektív vizsgálat, elsőként kellett volna javasolnia azt, és Csurkin összes végtagjával szavazott volna ma mellette.

A vétó viszont – beismerés. Pedig meg lehetett volna őrizni az „arcot”. Kiadni a bűnösöket. Bocsánatot kérni. Kifizetni a hozzátartozóknak a kárpótlást.

Advertisement

De hát a csekista hagyományok nem engedik meg, hogy bármilyen hibát is elismerjenek, bármilyen felelősséget vállajanak a KGB akadémia volt hallgatói.

Illustration for article titled Egy vétó margójára
Advertisement

Egyébként 1983-ban a washingtoni szovjet nagykövetség első titkára volt az, aki elsőként tagadta, hogy a Szovjet Légierőnek bármi köze is lett volna a dél-koreai Boeing 747-es lelövéséhez.

És mi volt a neve az első titkárnak? Vitalij Csurkin, épp az, aki ma nemmel szavazott a Biztonsági Tanácsban.

Share This Story

Get our newsletter